Търси

Защита и гаранция на топлоизолационни системи

За да работи ефективно и да не бъде компрометирана топлоизолацията, трябва да бъде защитена там, където е най-уязвима.

Защита и гаранция на топлоизолационни системи

Защита и гаранция на топлоизолационни системи Автор / Източник: Снимки: СХЛ ЕООД

Защита и гаранция на топлоизолационни системи

Защита и гаранция на топлоизолационни системи Автор / Източник: СХЛ ЕООД

Защита и гаранция на топлоизолационни системи

Защита и гаранция на топлоизолационни системи Автор / Източник: СХЛ ЕООД

PREV NEXT

 

При гарантиране работата на ТИ системите освен влагането на добри материали и спазването на технологичния ред и време на дейностите съществуват и други изисквания, които не са особено известни за възложителя инвеститор!

За да може една система да е напълно защитена и да изпълнява безпрепятствено своите функции, то всички елементи и детайли по сградата трябва да са правилно изпълнени. Елементите на сградата и ТИ системата са технологично свързани и работят в синхрон.

Повечето хора са наясно, че преди изпълнение на ТИ трябва да имат изграден покрив и монтирана дограма. Също така е ясно, че тези елементи трябва да са изпълнени с качествени материали и монтирани правилно, спазвайки съответния ред и технология. Важно е да се обърне внимание и на стените, по които ще се полага топлоизолацията. Те трябва да са изпълнени с правилния материал, с правилната дебелина (мин. 25 см) и без съществени отклонения от проекта. Силно препоръчвам, преди да се пристъпи към полагане на ТИ, стените на фасадите да се измажат с вар-циментова мазилка/хастар!

Това, което е малко известно или поне малко му се придава значение, са задължителните дейности след изпълнението на ТИ система!

За да работи ефективно и да не бъде компрометирана топлоизолацията, трябва да бъде защитена там, където е най-уязвима. След завършване на работата една система е защитена навсякъде освен участъците стена-под при терасите, цокъл-земя при основата и плотовете на прозорците.

Ето защо изпълнението на следните СМР е задължително:

1. Изпълнение на дренаж и хидроизолация, застъпваща цокъла!  Не се изисква задължително, но наличие на влага в основите ви ще бъде достатъчно за отказване на гаранционно обслужване, ако системата е компрометирана в цокълната си част - доказва се пълзене на капилярна влага в посока от основите към цокъла. 

2. Изпълнение на пътека около цокъла на цялата сграда - стоманобетонна основа, замазка и покритие с камък или гранитогрес! Настилката от камък или гранитогрес, освен по пътеката, се изпълнява и по цокъла на сградата!

3. Изпълнение на всички тераси на сградата с настилка от камък, гранитогрес или теракотени плочи! Лепене на цокъл!

4. Монтаж на подпрозоречни плотове по прозорците! Тук освен камък, гранитогрес и теракота могат да се ползват и плоскости от PVC или метал.

Малко хора знаят, че за да получат гаранция от 10 години за своята ТИ система, тези условия трябва да бъдат изпълнени! Никоя от големите фирми на пазара няма да ви даде 10-годишна гаранция, ако не са покрити изискванията за защита на топлоизолацията! Пазарен и рекламен трик е тези условия за гаранцията да се премълчават и да се казват чак след края на ремонта, тоест твърде късно. Ако все пак се стигне до гаранция, то условията в нея ще бъдат съобразени с липсата на защита на топлоизолацията и тя няма да е пълна.

Причината да се търсят тези изисквания е много проста. Без завършени крайни настилки с подходящите наклони по терасите и тротоара на сградата просмукването на влага в стените е неизбежно! Това се случва най-често при валежи и топене на снеговете. През зимата водата, проникнала в основата или в плочата, замръзва и започва разрушаване на горните пластове на конструкцията. С течение на времето тези разрушения се увеличават и обхващат по-голяма площ. Влагата, влязла в основата или в плоча на тераса, се разраства и прониква капилярно по стените, откъдето започва компрометирането на ТИ системата. Първо се напоява лепилото, с което са залепени плоскостите. Вследствие на неколкократни замръзвания лепилото се разрушава, отслабват якостта и сцеплението му и дюбелите започват да се освобождават. Тогава в този участък платната стават нестабилни и започват да се движат. 

Следва напукване на горните пластове на мазилката, което осигурява нов достъп на влагата отвън. Освен това влагата, причинила разрушенията на лепилото и изпускането на дюбелите, продължава да работи и достига до основния материал - плоскостите стиропор или вата. Тъй като и двата материала са паропропускливи, бързо се стига до водонапиване на структурата им, а оттам следва бързо разрушаване след няколко цикъла на замръзване. Видимите повреди са отлепването на мазилката и мрежата под нея от стиропора. Доказателство за компрометирана ТИ система е и кондензът по вътрешните стени на сградата. Естествено, трябва да се докаже, че този конденз не е причинен от липса на проветрение в помещенията! В зависимост от изпълнението, материалите, обема на незащитените участъци и количеството проникнала вода процесите на разрушаване стават видими след минимум един зимен сезон до 4-5 години по-късно. Случи ли се това, топлоизолационните свойства на системата намаляват драстично и коефициентът на топлопреминаване се увеличава! Наситена с вода, структурата на плоскостите се превръща в топлинен мост, който лесно свързва студения въздушен поток от атмосферата с топлия климат на помещенията.

Ето защо защитата на ТИ системата е не по-малко важна от технологичното й изпълнение с качествени материали.

 

Автор: Стилиян Лукаров, СХЛ ЕООД

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

Хиацинт
15 Октомври 2010
09:09

01

  • Отрицателни Гласове 0
  • Положителни Гласове 0

Чудесен материал! Ценни съвети за всеки българин, който си въобразява, че може да се довери изцяло на строителните фирми.На сайта на ka6tata.com

затвори