Търси

Мащабна реконструкция в напреднала възраст

Собствениците на къщата, чието преустройство ви представяме, са семейство в напреднала възраст, но въпреки това са се ентусиазирали да направят голям ремонт с пристрояване на нови обеми.

Мащабна реконструкция в напреднала възраст

Мащабна реконструкция в напреднала възраст Автор / Източник: Още за къщата

Собствениците на къщата, чието преустройство ви представяме, са семейство в напреднала възраст, но въпреки това са се ентусиазирали да направят голям ремонт с пристрояване на нови обеми.
 
Къщата е останала като наследство от родителите на сегашния собственик. Макар да са имали къде да живеят, собствениците предпочели да преустроят старата наследствена къща заради по-доброто разположение на големия 850 кв.м парцел, по-далеч от шума на оживената улица, и поради по-красивия изглед от къщата, имаща стара жилищна площ 80 кв.м. Бащата на домакина, който бил инженер по строежа на мостове, построил къщата през 1954 г. с помощта на брат си, архитект по професия. Те успели да я издигнат върху площ 80 кв.м. Това ограничение в застроената площ било поставено като условие за изгоден кредит от банката в онези години.

Както споделя собственикът, вече пенсиониран доцент по биология, за него решаващата причина за преустройството на къщата била разширяването на гледката: “Настоявах за реконструкцията на старата къща не защото съм живял тук като дете, а защото вместо да работя на тъмно, като в дупка с малък прозорец, исках от големия прозорец на кабинета ми да се отваря широка гледка с поглед към езерото.” Освен това наблизо минаващият влак не се чува толкова силно от това място.

Друго, не по-малко важно съображение за преустройството на къщата, изтъква и любезната домакиня. Тя била убедена да приеме трудоемкото и сравнително скъпо преустройство благодарение на мисълта, че като остареят и не могат с лекота да се качват по стълбите, ще имат достатъчно голяма площ на разположение, за да могат да живеят само на един етаж. “Съпругът ми трябваше дълго да ме убеждава да се преместя в тази къща. Винаги си мислех за стълбите, ако къщата остане в стария си вид. Едва когато архитектът каза, че от кухнята и хола с терасата може да се направи една плоскост, идеята ми хареса и се съгласих да направим реконструкция.”

Семейството изминало дългия път за получаване на разрешение за реконструкцията на една къща. Като учтиви добронамерени съседи те предупредили и съседите за предстоящите преустройства, за да чуят и тяхното мнение по въпроса. Понякога изникват претенции за закриване на гледката. Едно от условията било да има 3 м разстояние от къщата до границата на парцела. Освен това къщата не можело да бъде разширена до улицата, а на определено разстояние от нея, за да се спази фронтът, оформен от съществуващите съседни къщи.

Изисквания имало както към функционалността на преустройството - да се получи един достатъчно широк етаж, така и към естетическия вид на лезубтата от реконструкцията. Собствениците на къщата имали желание увеличението на успоредната на улицата фасада на къщата да бъде покрито със същия цвят тухли като останалата стара част. “От естетична гледна точка това не беше лесна задача, защото старите тухли са стояли изложени на атмосферните условия половин век. 50 години по-късно трябваше да намерим производител, който да предлага подобни на вид тухли за градеж. Костваше ни големи усилия, защото трябваше да проверим при няколко различни производители на червени тухли. Трябваше да вземаме пробни тухли от тях и да ги сравняваме на място.”

Днес покривите често се покриват с бетонни плочи или бетонни керемиди, но инвеститорите искали отново да намерят хубави глинени керемиди за единство. “Има различни цветови нюанси, а ние търсехме керемиди с цвят, подходящ на цвета на тухлите.”

Архитектът имал идеята да направи връзката между старата и новата част на къщата, като на мястото на съшиването да се поставят два модерни куба с отвесни стени, но това се оказало невъзможно, защото по този начин къщата щяла да изскочи много нагоре, а трябвало да се съобразят със стила и височината на околните къщи в квартала. Трябвало да се намери компромис, от една страна, пристройката да има отвесни стени, а не скосен таван в помещенията, от друга страна – да се спази позволената височина. От градината погледнато, вдясно трябвало да има балкон, а не тераса, защото терасата не можела да бъде толкова високо над нивото на земята, когато е близо до съседите, какъвто е случаят тук.

Идеите на архитекта да се направи пристройка към двора и на изток били много добри, но направената от него проектосметка надхвърляла с 30 % окончателните разходи за построеното в момента. Ето защо се отказали от услугите му. Решението се намерило, когато един съсед, който работел като строителен инженер в голяма строителна фирма, дал няколко полезни съвета в частен разговор. С него нахвърлили проектите: какво предстои да се направи, какво е възможно да се построи от техническа гледна точка, какво позволява статиката на сградата. Естествено, конструктивното решение за статиката било възложено на професионалисти. Суровият строеж, зидарията, била изградена от строителна фирма. Наложило се да се заздрави конструкцията със стоманени релси.

Наетият като технически ръководител на проекта съсед предложил да помогне с майстори, които познава отпреди и за които знае, че работят добре. Той възлагал задачите за работа и осигурявал координацията между различните майстори. Грижел се да се изготвят разумни оферти за приемане от инвеститорите. Дискутирал с тях предложенията и давал съвет кого да изберат. Отделните строителни работи като изливане на бетона, дърводелци, водопровод, боядисване, измазване, поставяне на плочки и др. били направени от 15 различни бригади. Някои от стените били разрушени, други добавени.
Благодарение на преустройството били спечелени около 60 % допълнителна жилищна площ – по 30 % на етаж. Отворило се достатъчно място, осигурена била визуална връзка в просторната всекидневна, заемаща почти целия първи етаж. Благодарение на големите прозорци в помещенията влиза обилна светлина. Всички прозорци били подновени с нова дограма.

Само няколко стъпала делят горната нова просторна тераса от нивото на двора с площадка за закуска навън. “Много е хубаво да поседиш навън и да имаш чудесна гледка от горната тераса. Терасата, наречена в документацията “балкон”, е от югоизточната страна на къщата, но се огрява от слънцето от сутрин до вечер.”

Една от интересните особености на преустройството е направеното в старото мазе. Първо, гаражът, който заемал почти половината от него, бил изкопан в дълбочина с около 70 см, за да се постигне височина на помещението, годна за жилищно обитаване. Сега това помещение се използва като втори кабинет за домакинята или като стая за гости при нужда. На мястото на гаражната врата сега има голям прозорец с врата, която стои отворена в хубаво време, а гледката към двора е радост за окото в лошо време.

Интересно решение е намерено за вратата към вътрешността на къщата от този кабинет. За да се спечели място, вратата е поставена под ъгъл 45 градуса към двете съседни стени и заедно със съседната врата към сегашното складово помещение образува триъгълно пространство. По този начин просторната баня в съседство има пълноценна дължина и позволява монтирането на душова кабина, както и поместването на пералнята. Видът на баните в къщата печели много от подбора на съвременни материали и обзавеждане за баня, макар и малко по-скъпо, подредени с много вкус.

Първоначалната преценка за цената на цялата реконструкция била превишена значително, благодарение на желанието да се поставят по-хубави и по-скъпи врати, по-скъпо покритие на пода, по-скъпи плочки, да се вложи модерно обзавеждане в баните и кухнята. “Преустройството ни излезе 30 % по-скъпо от това, което пресмятахме в началото.” Въпреки това стопаните са щастливи и не съжаляват за положените усилия и вложените средства.

Автор: Невена ПОПКИРОВА

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори