Търси

Проверете покрива за проблемни места преди да настъпи зимата

Вижте списъкът с причини покривът да има пробойни, както и тяхното отстраняване.

Проверете покрива за проблемни места преди да настъпи зимата

Проверете покрива за проблемни места преди да настъпи зимата Автор / Източник: Винербергер ЕООД

Необходимо е да се положат стъпала за ходене по покрива.

Необходимо е да се положат стъпала за ходене по покрива. Автор / Източник: Винербергер ЕООД

Скоби за капаци.

Скоби за капаци. Автор / Източник: Винербергер ЕООД

Надулучната пола отвежда стичащата се вода директно в улука.

Надулучната пола отвежда стичащата се вода директно в улука. Автор / Източник: Винербергер ЕООД

Необходимо е  да се избере качествено фолио.

Необходимо е да се избере качествено фолио. Автор / Източник: Винербергер ЕООД

Елементите за вентилация при стрехата се слагат накрая.

Елементите за вентилация при стрехата се слагат накрая. Автор / Източник: Винербергер ЕООД

Зоната около комина
обикновено създава много проблеми.

Зоната около комина обикновено създава много проблеми. Автор / Източник: Винербергер ЕООД

Уплътнение за улама.

Уплътнение за улама. Автор / Източник: Винербергер ЕООД

PREV NEXT

Едва когато покрива протече разбираме, че има проблем и тогава размера на щетите е по-голям от този на първоизточника на теча. За да си осигурите спокойствие от такива неприятни изненади през всички сезони на годината, вижте списъкът с причини покривът да има пробойни, както и тяхното отстраняване. 

1. Счупена или спукана керемида
Протичането на покрива често се дължи на счупена или спукана единична керемида в резултат на ходене по керемидите.

Препоръка:
Необходимо е да се положат стъпала за ходене по покрива

2. Разместени керемиди
Дъждовете и силните бури често водят до повдигане, разместване, преместване или дори откопчаване на отделни керемиди.

Препоръка:
Няколко варианта от задължителните дейности към фиксиращите елементи на покрива – сложете гвоздей с капаче за началните капаци при билото и маията и за тройниците и четворниците. Капаците по билата и маиите се държат здраво един за друг благодарение на скобите за капаци.
В горната част на основните керемиди фиксиращите винтове захващат керемидата, така че да не мръдне от летвата и да се свлече надолу. За да останат на мястото си всички керемиди по скосените части на покрива без значение какво е времето, трябва да се използват скобите за срязани керемиди

3. Задръстени улуци
В улука често попадат окапалите есенни листи, както и всякакви боклуци

Препоръка:  
Постоянно трябва да се  преглеждат, както на улуците, така и на надулучната пола, която отвежда стичащата се вода от дъжд или сняг директно в улука.

4. Прокъсано подпокривно фолио (пародифузни мембрани)
Няколко са възможните причини подпокривното фолио да се прокъса, но най-честите са: поставено некачествено фолио, разпробито фолио по време на  монтажа, компрометирано фолио от неправилно изпълнен покрив.

Препоръка:  
Превенцията е основното изискване в този случай. Необходимо е  да се избере качествено фолио още при започване на работата по покрива. Повече информация може на прочетете в тук.

5. Изметната дървена конструкция
В конкретният случай проблемът е сериозен, защото всъщност не виждаме цялата картина.

Препоръка:  
Конструкцията, която носи покрива, е неразделна и много съществена част от него, така че за да е здрава и да служи достатъчно дълго, е необходимо да ѝ се осигурят т.н. задължителни аксесоари.

  • Задължително трябва да се подбере качествен, добре обработен и изсушен дървен материал.
  • При поддръжката на покрива е необходимо да се осигури оптимална вентилация, която да гарантира безпрепятственото вентилиране на конструкцията.


Това се случва както с правилното изпълнение на самата конструкция (дървената скара), така и с използването на важни аксесоари. От керамичните това са  
вентилационните керемиди, а от некерамичните – вентилационната лента за билото и маиите, която се поставя под капаците чрез т.н. сух монтаж.

С помощта на летводържателите е важно да се осигури достатъчно разстояние межди керемидата и капака. Елементите за вентилация при стрехата се слагат накрая..   

6. Зоната около комина
Тази зона, както всички останали, където покривът засяга стена, обикновено създават много проблеми.

Препоръка:  
Готовите обшивки, предназначени специално за тази цел са едната възможност. Продават се на ленти и могат да се кроят на място без опасност от „слепи“ зони.

Тези обшивки основно са три вида – плисирани, двойно плисирани и с мрежовидна структура. В действителност обаче решенията се различават заради различните типове разтягане. Тук също важи принципът „колкото повече – толкова повече“ (т.е. търсим максимална разтегливост).

  • Плисираният вариант има добра разтегливост – до 30% от дължината на лентата. Тогава обаче разчитаме на разтегливостта ѝ само в едната посока и трудно ще обхванем цялата зона.
  • Двойно плисираните решават проблема в двете посоки, но поради „кръстосването“ на двете оси на разтягане на алуминиевата основа, трудно може да се постигне фактор на разтегливост повече от 15% в двете посоки.
  • Мрежовидна структура (Koraflex Plus) – комбинацията от двете, е най-добрият избор и е изцяло на основата на поли-изо-ботилен (PIB). По този начин алуминиевата основа от другите варианти не ограничава физически разтягането на обшивката. Това позволява освен базисната разтегливост от 15% в едната посока, също и впечатляващите 70% в другата.

7. Уламата
При уламите проблемът с листата е същият, както при улуците.

Препоръка:  
Елементите за улама имат предварително разпределени кантове, достатъчно гъвкави, че да следват даденостите на всички покрив, но и задължително присъстващи, за да спират набезите на всички изброени горе проблеми. В съчетание с уплътненията за улама на различни височини – от 50 до 75 мм работят за нашата чиста и функционираща улама. 

След като научихте кои са проблемните места на покрива, кога планувате да започнете работа по усъвършенстване на покрива си?

Автор: Винербергер ЕООД

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори