Търси

Надеждна защита на покрива през зимата

Заложете най-добрите системи за снегозадържане още при проектирането на дома си.

Надеждна защита на покрива през зимата

Надеждна защита на покрива през зимата Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Комбиниране на различните елементи за снегозадържане

Комбиниране на различните елементи за снегозадържане Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Къща със снегозадържащи скоби.

Къща със снегозадържащи скоби. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Къща със снегозадържащи керемиди.

Къща със снегозадържащи керемиди. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Снегозадържащи керемиди Болеро и Туист.

Снегозадържащи керемиди Болеро и Туист. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Къща със снегозадържащи решетки.

Къща със снегозадържащи решетки. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Свличане на разтопен сняг

Свличане на разтопен сняг Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Cграда със снегозадържаща решетка на покрива.

Cграда със снегозадържаща решетка на покрива. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Сграда със снегозадържащи решетки.

Сграда със снегозадържащи решетки. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Снаждане на снегозадържащи решетки.

Снаждане на снегозадържащи решетки. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Cнегозадъжаща скоба.

Cнегозадъжаща скоба. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Снегозадържаща решетка.

Снегозадържаща решетка. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Снегозадържащи керемиди като част от покрива.

Снегозадържащи керемиди като част от покрива. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Снегозадържащи скоби.

Снегозадържащи скоби. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

Снежен покрив.

Снежен покрив. Автор / Източник: www.wienerberger.bg

PREV NEXT

Месец март е в различно настроение всеки ден – днес ще повали дъжд, утре вятърът ще вилнее с всичка сила и точно когато отново сме извадиви зимните дрехи така ще напече слънце, че чак за плаж започваме да мислим. Колкото обаче и да капризничи Баба Марта, зимата си отива и е време да настъпи пролетта. А това е сезонът, в който се предприемат най-много ремонти дейности. И това си има своето обяснение. Зимата е любим сезон на много от нас. Радваме се на пухкавият сняг, правим снежни човеци с малчуганите, грабваме ските, устремени към зимните курорти. Истината е, че с края на зимата настъпват и някои непредвидени щети в дома или вилата в планината – дали покривът ще протече или къщата ще заприлича на езеро, поради бързото снеготопене, все немалки проблеми за едно домакинство.

Обичаме снега, но все не сме подготвени за него!
Природата е непредсказума и винаги ни изненадва. Често пъти обилният снеговалеж успява да осуети плановете ни за Коледа и Ново година, или се оказваме блокирани в мразовитата стихия на зимната виелица. Подобни явления са извън нашия контрол и единственото, което можем да направим е да се примирим с тях. За щастие обаче, има и такива, които бихме могли да предотвратим. Едно от тях е да подготвим покрива на дома си за следващата зима, така че всички в семейството да бъдат спокойни. Така ще имаме нужната сигурност и удовлетворение, че сме направили поне това, което зависи от нас самите. 

Може ли да спрем свличането на снега от покрива?
Да, определено! Ето как можем да решим този проблем. Най-сериозните последици от обилния снеговалеж са бързото натрупване на снежна маса и последващото ѝ бързо стопяване. Това се случва в резултат на съприкосновението на снега с керемидите. Те имат различна температура и способност за отдаване на топлината. Получава се така, че снегът, който се намира най-отдолу бива бързо разтопен, благодарение на топлата повърхност на керемидите. По този начин образувалият се тънък воден слой създава условия за плъзгане на снежните натрупвания. Няма какво да задържи снега на мястото му и той лавинообразно започва да се свича надолу. Този неприятен феномен може успешно да бъде предотвратен посредством използването на снегозадържащи елементи. На пазара вече се предлагат специално разработени за целта такива, с които ще ви запознаем накратко: 

Снегозадържащи керемиди
Това, което различава обикновените от снегозадържащите керемиди е характерната изпъкнала част, наподобяваща човешки нос. Основното предназначение на издутината е да надстърчи, но все пак да остане скрита в снежната маса. Броят и разположението на снегозадържащите керемиди се изчислява на етап завършване на покрива. С оглед на това се преценяват различни фактори, сред които:
-  Наклон на покрива
-  Разстояние от стреха до било
-  Снеговалежни зони
-  Излаз на слънцегреене

Снегозадържащите керемиди се изработват от същия материал като останалите и по никакъв начин не компрометират естетичната визия на покрива. 

Снегозадържащи скоби
При стръмни покриви и региони с вероятност от по-обилни снеговалежи е удачно да се осигури по-надеждна защита, с помощта на снегозадържащи скоби. Те представляват метални елементи с изпъкнала сгъвка в единия си край. Монтират се на горния фалц на керемидата, съобразно нейния конкретен модел. Снегозадържащите скоби осигуряват по-голяма височина на надстърчане на керемидите и още повече намаляват риска от свличане на снежната маса. Броят и разположението на скобите варира в зависимост от характеристиките на покрива, честотата на валежите и надморската височина.  Стандартно са необходими от 2 до 5 броя скоби на 1 кв.м. 

Снегозадържащи решетки
В случаите когато прекалено големият брой снегозадържащи керемиди и скоби би нарушил естетичната визия на покрива, е удачно да се използват снегозадържащи решетки. Представляват носачи, върху които се монтират метални решетки, успоредно на улуците. Предимството при тях е, че с една решетка се покрива по-голяма площ. Носимоспособността на носачите се определя според дължината на всяка решетка. Стандартно се произвеждат се с дължина от 1.5 до 3 м., като за един елемент са нужни от 3 до 7 носача. Снегозадържащите решетки са най-подходящото решение за покриви на сгради, намиращи се в силно ветровити зони, където непроменливата посока на вятъра предразполага бързо натрупване на снежна маса. 

При областите с голяма надморска височина, най-добър ефект ще се постигне като се комбинират на поне два от способите. Шахматно монтирани скоби по повърхността на покрива и решетка по дължината на стрехите ще осигури оптимална защита.

Употребата на снегозадържащи елементи при изпълнението на покрива ще намали в максимална степен вероятността от свличане на снежни натрупвания. Важно е преди да пристъпите към избор на който и да е от изброените елементи, предварително да се консултирате със специалист за изготвяне на проект. 

Автор: Винербергер ЕООД

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори