Търси

Предпазване от лавина на покрива

Системите за снегозадържане се свеждат до 3 основни типа: решетка, тръба или кука, а също и комбинирани

Модерните покриви са с елементи, които пазят падането на сняг

Модерните покриви са с елементи, които пазят падането на сняг Автор / Източник: www.hausjournal.net

Куките предотвратяват задвижването на снежните маси на покрива

Куките предотвратяват задвижването на снежните маси на покрива Автор / Източник: www.flender-flux.de

Решетката за снегозадържане предотвратява падането на снега

Решетката за снегозадържане предотвратява падането на снега Автор / Източник: www.flender-flux.de

Решетката за снегозадържане предотвратява падането на снега

Решетката за снегозадържане предотвратява падането на снега Автор / Източник: www.flender-flux.de

Падането на големи снежни маси от високи покриви е опасно

Падането на големи снежни маси от високи покриви е опасно Автор / Източник: www.hausjournal.net

PREV NEXT

Предпазване от лавина на покрива, какво е възможно да се направи?
За да не може снежните маси на покрива да се хлъзгат и да започнат да се развижват, а да бъдат сигурно задържани и стабилизирани има различни начини (системи за снегозадържане). Какви модели има на пазара, какви са техните предимства и недостатъци, и какво при тяхната покупка и употреба трябва да съблюдавате, вижте на сайта www.hausjournal.net.

Падащият от покрива сняг може при определени обстоятелства да нанесе тежки щети или контузии на мястото и на хората. За да се избегнат подобни инциденти в наши дни на покривите се инсталират различни системи за снегозадържане. Те могат да бъдат сведени до 3 основни типа: решетка, тръба или кука за снегозадържане.

Според годишните валежи на сняг, респективно колко голямо натоварване се налага покривът да понесе, както и от това каква е неговата площ и от наклона  му се използват и комбинирани системи. Също така видът на монтажа трябва да е съобразен със съответните параметри на покрива.

Начин на конструкция
Тръбата и решетката за снегозадържане функционират на един и същи принцип. Те възпират падащия сняг преди да е достигнал до ръба на покрива и преди да е паднал долу. Докато самите куки фиксират снега върху покрива и предотвратяват неговото задвижване като цяло.

Що се отнася до монтажа решетките за снегозадържане биват завинтени здраво за покрива чрез специални стойки, наречени мертеци за покрив. Докато тръбата на покрива се държи посредством укрепителни куки. А куките за задържане на сняг се закотвят със съответните керемиди. Броят и разпределението им се определя според площта на покрива и неговия наклон. 

Решетка или кука?
Както вече посочихме тръбите и решетките функционират по един и същи начин, но спрямо тях куките имат следното предимство: благодарение на тях се предотвратява надеждно образуването на ледени висулки. Куките се закачат само за керемидите. Най-добре е да го направи специалист. Това е важно не само заради факта, че ледените висулки и тежкият сняг може да се изсипят върху главата на някой минувач, но и ако монтажът е некачествен, то от покрива надолу ще полетат и други опасни предмети: керемиди, тежки метални куки и др. Сигурността е много важна! 

Трябва прецизно да се изчисли и товарът, който снегът представлява, и респективно монтираните решетки да са в състояние да го удържат. При някои покриви освен решетки, допълнително се налагат и други мерки, за да овладеят напора на снега. В този случай се препоръчва комбинацията куки с решетки.

По правило решетките се монтират зад втората редица от керемиди. Дали това е достатъчно, се преценява според изчисленията за товара на снега, площта и наклона на покрива. При куките бройката и разпределението им също се изчислява от специалист.

Още съвети: 
1.
Ако все пак решите сами да си монтирате решетките, то си направете работното място сигурно.
2. Всяко спомагателно средство с което се изкачвате - стълба или скеле трябва непременно да стига до ръба на покрива. Иначе може да стане много опасно. Допълнително вземете съответните предпазни мерки - каски, въжета и др.
3. Махнете керемидите. Мертеците за покрив се завинтват към гредите. При препокриващи се керемиди първо се отместват страничната и горната. Ако покривът е с плоски керемиди, първо се махнат двете горнолежащи.
4. Погрижете се да имате подръка всички необходими инструменти, вкл. и за махане на пирони. Поставете керемидите в обратната последователност и ги фиксирайте. Решетката първо трябва свободно да се закачи, после се нагласява точно и чак тогава се завинтва здраво.
5. Уверете се, че сте направили всичко както трябва.

Автор: Константин Димов

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори