Търси

Супергладка повърхност с Баумит варова шпакловка ФиноКлима

С майсторска техника получавате едновременно чудесна повърхност и здравословно обитаване

Супергладка повърхност с 
Баумит варова шпакловка ФиноКлима

Супергладка повърхност с Баумит варова шпакловка ФиноКлима Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Ако основата е суха се прецикля с маламашка, за да се отстранят песъчинки.

Ако основата е суха се прецикля с маламашка, за да се отстранят песъчинки. Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Ако основата е суха, тя се прецикля с твърда четка, за да се отстранят песъчинки.

Ако основата е суха, тя се прецикля с твърда четка, за да се отстранят песъчинки. Автор / Източник: Баумит България ЕООД

За 20 кг варова шпакловка Баумит ФиноКлима са ви необходими 8л. чиста вода.

За 20 кг варова шпакловка Баумит ФиноКлима са ви необходими 8л. чиста вода. Автор / Източник: Баумит България ЕООД

2–3 часа преди започване на шпакловането сместа се разбърква с бавнооборотна бъркалка

2–3 часа преди започване на шпакловането сместа се разбърква с бавнооборотна бъркалка Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Схема I:Първи етап: Баумит КлимаГлете се полага с обикновена маламашка на слой от 3 мм

Схема I:Първи етап: Баумит КлимаГлете се полага с обикновена маламашка на слой от 3 мм Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Схема I:Втори етап: След изсъхването се нанася втори слой (≈ 1 мм), за запълване на възникнали неравности и хлътнали места.

Схема I:Втори етап: След изсъхването се нанася втори слой (≈ 1 мм), за запълване на възникнали неравности и хлътнали места. Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Схема I:За получаването на абсолютна гладкост повърхността се приглажда с мокра маламашка

Схема I:За получаването на абсолютна гладкост повърхността се приглажда с мокра маламашка Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Схема II: Първи етап: ФиноКлима се полага на слой от около 2-3 мм за уеднаквяване на основата.

Схема II: Първи етап: ФиноКлима се полага на слой от около 2-3 мм за уеднаквяване на основата. Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Схема II: Първи етап: ФиноКлима се полага на слой от около 2-3 мм за уеднаквяване на основата.

Схема II: Първи етап: ФиноКлима се полага на слой от около 2-3 мм за уеднаквяване на основата. Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Схема II:Втори етап: След ½ до 2 часа се изтегля от долу нагоре втори слой от 1,5 – 2 мм.

Схема II:Втори етап: След ½ до 2 часа се изтегля от долу нагоре втори слой от 1,5 – 2 мм. Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Схема II:Втори етап: В началото се полага по-дебел слой на по-голяма площ, наведнъж (2–3 м2)

Схема II:Втори етап: В началото се полага по-дебел слой на по-голяма площ, наведнъж (2–3 м2) Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Схема II:Трети етап: Ако се появят “мустаци” или мехурчета повърхността се притиска и заглажда с мокра маламашка

Схема II:Трети етап: Ако се появят “мустаци” или мехурчета повърхността се притиска и заглажда с мокра маламашка Автор / Източник: Баумит България ЕООД

Варовата шпакловка Баумит ФиноКлима не допуска циклене и/или шлайфане с шкурка.

Варовата шпакловка Баумит ФиноКлима не допуска циклене и/или шлайфане с шкурка. Автор / Източник: Баумит България ЕООД

PREV NEXT

Варовата шпакловка на Баумит е с търговско наименование ФиноКлима.
Самото търговско наименование е в унисон с нейното предназначение - фина шпакловка за добър вътрешен климат. Баумит ФиноКлима по своята същност представлява вътрешна минерална фина мазилка, която има добро сцепление към основата. С нея може да се постигне стена с много добра оптика и функционалност - копринено гладка повърхност с матиран гланц. Високата паропропускливост на варовата шпакловка действа положително на регулирането на влажностния климат в помещенията. При висока относителна влажност на вътрешния въздух тя поема влагата и съответно при сух вътрешен въздух я отдава към помещението. Това я прави подходяща не само за стаите в едно жилище, тя намира приложение и за мокри помещения – бани, тоалетни и душкабини. Шпакловката на варова основа притежава антибактериални и антисептични свойства, тъй като е високоалкална (pH 13) и по този начин по естествен път действа фунгицидно, т.е. предотвратява образуването на гъбички и плесени. Шпакловката не съдържа вредни и летливи съединения. Другото й безценно приложение е при реставрационни работи. Баумит ФиноКлима е перфектното допълнение към всички вароциментови и циментови мазилки на Баумит. 

В статията ще Ви обърнем внимание върху специфичната техника на полагане на Баумит ФиноКлима. Ако се спазват стъпките на полагане, Баумит Ви гарантира перфектен резултат.

Преди да се започне с шпакловането са необходими някои подготвителни работи. 

1. Проверка на основата - най-напред основата се проверява, да е здрава и добре изсъхнала, да не е замръзнала, да няма прах, да не е водоотблъскваща, да няма изцветявания от соли, да е с необходимата носимоспособност и без ронещи се части. Основата може да бъде бетон или всякакви видове варови, вароциментови и чисто циментови мазилки и шпакловки.

2. Обезпрашаване на основата
Ако основата е  вече суха, тя се прецикля с твърда четка (или маламашка), така че да се отстранят песъчинки, нездраво свързали в нея по време на изпердашването й.
Тъй като прахта се събира по пода и отива във въздуха, не забравяйте да почистите и пода. Обезпрашаването е много важно и за да може грундът да проникне добре в основата.

3. Подготовка на основата
По-големите неравности и дупки се попълват или с материала, от който е изпълнена основата, или с Баумит ФиноКлима. Ако основата е много пресъхнала или ако Баумит ФиноКлима се полага върху бетон, основата трябва да се напръска с вода, изчаква се водата да попие (основата да стане матово влажна) и едва след това се започва с полагането.

4. Разбъркване 
За една торба от 20 кг варова шпакловка Баумит ФиноКлима са ви необходими 8 литра чиста вода (т.е. 400 мл на 1 кг суха смес). Добре е 2–3 часа преди започване на шпакловането, а най-добре още предишния ден към определеното количество вода да се добави сухата смес, след което да се пребърка с бавнооборотна бъркалка, за да може материалът да се хомогенизира добре. За да не се образува кора на повърхността е хубаво разбърканият материал да се затвори херметически  – с добре затворен капак на кофата или с направата на „водна тапа” (сместа се покрива с найлон, върху който се сипва вода). Преди нанасяне сместа задължително се разбърква отново добре.

5. Шпакловане
За получаването на отличен краен ефект преработката може да се осъществи по две схеми. При наличие на големи площи за шпакловане и по двата начина се постига сравнително еднаква гладкост, при еднакъв разход на материал и време за полагане.

Схема I:

  • Първи етап: Баумит ФиноКлима се забърква, като към 400 г вода се добавя 1 кг суха смес. С обикновена маламашка, а при необходимост и с дълга такава (40 – 60 см) се полага слой около 3 мм.
  • Втори етап: След изсъхването на слоя (обикновено след няколко часа или на следващия ден, в зависимост от температурата и влажността на въздуха) се нанася втори, (с по-мекопластична консистенция – т.е. към 0,450 кг вода се добавя 1 кг ФиноКлима). Този слой е максимално тънък (≈ 1 мм), за запълване на евентуално възникнали неравности и хлътнали места.
  • Трети етап: След ¼ – ½, до 1 час, се полага трети слой (вече „мокро в мокро”), също максимално тънък (≤ 1 мм).
  • Приглаждане: За получаването на абсолютна гладкост, при нужда, след още ½ – 1 час повърхността се приглажда с мокра маламашка (потопена във вода и изтръскана).Схема II:

  • Първи етап: Баумит ФиноКлима се забърква, като на 400 г вода се добавя 1 кг суха смес. Полага се на слой от около 2-3 мм за уеднаквяване (запечатване) на основата. Изчаква се материалът леко да „дръпне” и с маламашката се обират (мустаци) или се попълват неравности.
  • Втори етап: След ½ до 2 часа, в зависимост от температурата и влажността на въздуха (така че при допир материалът да не остава върху пръста) се изтегля от долу  нагоре втори слой от 1,5 – 2 мм. В началото се полага по-дебел слой материал, на по-голяма площ, наведнъж (2–3 м2), след което се обира на тънко към следващия участък. Последващият материал се полага върху вече положения и оттам се разнася върху нов участък за шпакловане. По този начин шпакловката не пресъхва и се обработва по-добре.
  • Трети етап: Ако при последната обработка се появят “мустаци” или мехурчета, след като шпакловката отново дръпне (след ½ – 1 час), повърхността се притиска и заглажда с мокра маламашка, предварително потопена във вода и изтръскана.

 

Важно! Варовата шпакловка Баумит ФиноКлима не допуска циклене и/или шлайфане с шкурка. По време на нанасянето и свързването температурата на въздуха, материала и основата трябва да бъде над +5°С. При използване на отоплителни уреди и особено на такива на газ, трябва да се осигури добро напречно проветряване.

Като крайно покритие върху Баумит ФиноКлима препоръчваме вътрешна дисперсна боя Баумит Дивина.

Тъй като варовата шпакловка съдържа вар, която действа алкално и може да предизвика дразнения, то при преработката й трябва да се предпазват добре кожата и очите. Вижте Листа с данни за безопасност. 

За повече информация, моля, обръщайте се към нашите технически консултанти на тел. 02 9266 911.

Автор: Баумит България ЕООД

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори