Търси

Проблеми с канализацията в домовете

Старите тръби не само се увреждат много по-често, но и представляват прекрасна среда за развитие на гъбички, плесени и други микроорганизми.

Проблеми с канализацията в домовете

Проблеми с канализацията в домовете Автор / Източник: www.budgetrooterinc.com

Хранителните отпадъци са важна причина за натрупване на отлагания

Хранителните отпадъци са важна причина за натрупване на отлагания Автор / Източник: www.searchfrog.com

Отпушване на канали от професионалисти

Отпушване на канали от професионалисти Автор / Източник: www.civilplumber.com

Механично отпушване на канали от професионалисти

Механично отпушване на канали от професионалисти Автор / Източник: www.alfavodoprovodchik.com

Запушеният канал води до връщане на вода и лоша миризма

Запушеният канал води до връщане на вода и лоша миризма Автор / Източник: www.aaatoday.com

Запушените канали водят до сериозни последствия

Запушените канали водят до сериозни последствия Автор / Източник: www.treskaty.com

Домашни смески за чисти канализационни тръби

Домашни смески за чисти канализационни тръби Автор / Източник: www.buzzfuse.net

Връщане на вода от подовия сифон в банята

Връщане на вода от подовия сифон в банята Автор / Източник: www.vikpomosht.com

Бавно оттичане на водата в мивката

Бавно оттичане на водата в мивката Автор / Източник: www.drain-inspections.com

Ако водното ниво се покачва при използване на мивката

Ако водното ниво се покачва при използване на мивката Автор / Източник: www.bg.ilovevaquero.com

PREV NEXT

Старата и износена канализация е предпоставка за поява на много аварии – запушване на канализационни тръби, връщане на вода и наличие на неприятна миризма. Старите тръби не само се увреждат много по-често, но и представляват прекрасна среда за развитие на гъбички, плесени и други микроорганизми. В други случаи проблемите може да се дължат на обратен наклон на тръбите, предизвикан от слягане на почвата или некачествено строителство. Хранителните отпадъци, попадащи случайно в тръбите са още една съществена причина за запушване на каналите и появата на неприятна миризма. Отстраняването на подобни проблеми изисква навременна професионална намеса и периодична профилактика от страна на живущите в сградата.

Признаци за запушване на канализационните тръби
С течение на годините тръбите, свързани с крана и тоалетната чиния се амортизират под въздействието на плесен и различни отлагания. Натрупаните полепи постепенно намаляват първоначалния диаметър на тръбите в канализационната система, а заедно с това и тяхната пропускателна способност. Водата започва да застоява на съответни места от канала, което в комбинация с отпадните материали предизвиква образуване на слой, способен напълно да запуши тръбите. Когато това се случи, водата не намира оттечния път и започва да се връща в помещенията по един или друг начин.
Някои от основните признаци за наличие на запушен канал са следните:

  • Липса на проходимост на канала при употреба на санитарните прибори
  • Постоянна неприятна миризма
  • Периодични преливания от канализацията на повърхността
  • Наводняване на изби и сутеренни помещения
  • Локално препълване на канализационните шахти


Други предупредителни знаци, които подсказват за наличие на вероятно запушване са бавното отцеждане на водата в мивката или пък събиране на голямо количество вода при използване на душа. В случай, че забележите дори само един от описаните случаи, незабавно трябва да предприемете нужните мерки за локализиране и отстраняване на запушването.

Запушване на главния канал
Наличието на проблеми и странни реакции при използването на санитарните прибори може да бъде знак за запушване на общата тръба в жилищните сгради. Запушването е местно и не засяга главният канал, когато е на само една мивка, тоалетна или сифон, а водата във всички останали прибори се оттича безпрепятствено. Обратният случай е признак за компрометиране състоянието на общата канализационна тръба в сградата.

Тоалетните използват тръба с най-голям диаметър (110 мм) и най-директния път до главния канал на сградата. Ако при пускане на водата забележите връщане от най-ниската точка (сифона), проблемът се състои в запушване на общата тръба, в която са свързани каналите на тоалетната и сифона или някъде по-надолу от нея. Водата от тоалетното казанче не може да продължи през главния канал, насочва се обратно по тръбите и излиза през най-ниската точка, която обикновено е подовият сифон.

Други тръби, които се повлияват от запушване на главния канал са тези на ваната. Това се дължи на факта, че са разположени много по-ниско, отколкото е канала на мивката, например. Нея може да инспектирате като пуснете водата и оставите да тече за поне две минути. В случай, че водното ниво в тоалетната чиния започне да се покачва, то със сигурност причината е запушване на главния канал. По подобен начин стои въпросът и с оттичането на мръсната вода от пералнята. Оттичащата се вода може да препълни тоалетната чиния или да доведе до връщане на вода от мивката, ваната или подовия сифон. При запушване на вертикалния щранг може да ви връща вода дори и когато не вие, а живущите на по-горните етажи използват санитарните уреди.

Допълнителен начин за проверка е ревизионният отвор (в случай, че главният канал разполага с такъв). Запушване е налице, когато водата се връща, излиза извън него или стои неподвижно в тръбата.

Методи за отстраняване на блокажи в канализационните тръби
Ако сте констатирали, че запушването е местно, въпросният канал може да се отпуши с използването на различни препарати и домашно приготвени смеси. В много случаи последните се оказват доста ефективни и може да се прилагат не само за елиминиране на съществуващо запушване, но и с превантивна цел. За целта кипнете½ литър вода и добавете 200 мл. бял оцет. Изсипете 100 гр. сода бикарбонат в тръбите, които искате да почистите и бавно наливайте горещата смес, за да позволите на водата да се смеси със содата. Не допускайте попадане на вода в тръбите през следващия най-малко половин час. Ако повтаряте тази процедура поне веднъж седмично ще си спестите дискомфорта от поява на неприятни миризми на канализация.

В много случаи обаче, отпушването на каналите изисква професионална намеса, с цел възвръщане работния капацитет на тръбите.
Почистването бива няколко вида:
-  Хидродинамично – използва се при вътрешна и външна канализация с диаметър от 100 мм. до 600 мм. и е изключително ефективно за отстраняване на наслоявания от пръст и кал.
-  Механично – извършва се посредством професионална машина и се прилага за тръби с диаметър до 250 мм. 
-  Ръчно – използват се ръчни устройства за отпушване на канализационни тръби с диаметър до 75 мм. 

Хидродинамичният метод се състои в подаване на водна струя под високо налягане. Устройството е снабдено с помпа, дюзи и почистващи глави. Този метод позволява почистване и в най-трудно достъпните места. Важно е да се отбележи, че трябва да се избягва при канализации от пластмасови тръби, тъй като пластмасата е относително крехък материал. Прилагането на метода не е препоръчително и при стара и износена канализационна мрежа. Отпушването с механична машина е оптимално ефективно за вътрешно сградна инсталация. Методът е ефикасен при отстраняването на блокажи в тръбите, като едновременно с това ги предпазва от счупване. 

Проблемите, произтичащи от неизправна канализация в никакъв случай не бива да се подценяват. Ненавременната намеса може да доведе до последствия, за които даже не сте и предполагали, като спукване на тръби, избиване на водна маса и др. 

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори