Търси

Защитни покрития за фасади

Самопочистващи се мазилки, материали, предпазващи от графити и утаяването на сол.

Предпазване на каменните облицовки на фасадите от разрушаване

Предпазване на каменните облицовки на фасадите от разрушаване Автор / Източник: www.silotreat.bg

Проникнала капилярна влага през каменната облицовка/ мазилка

Проникнала капилярна влага през каменната облицовка/ мазилка Автор / Източник: www.silotreat.bg

Трансфер на разтворимите соли  проявяващи се като бели петна. Детайл.

Трансфер на разтворимите соли проявяващи се като бели петна. Детайл. Автор / Източник: www.silotreat.bg

Достигнала влага до армировката  (следствие - ръжда).

Достигнала влага до армировката (следствие - ръжда). Автор / Източник: www.silotreat.bg

Обработен със SiloTreat Stone BE мрамор.

Обработен със SiloTreat Stone BE мрамор. Автор / Източник: www.silotreat.bg

Сравнение – необработена част и защитена със SiloTreat Stone

Сравнение – необработена част и защитена със SiloTreat Stone Автор / Източник: www.silotreat.bg

Повърхностна защита за бетон със SiloTreat Concrete

Повърхностна защита за бетон със SiloTreat Concrete Автор / Източник: www.silotreat.bg

За справяне с графитите е нанопокритието т.нар. антиграфити покритие.

За справяне с графитите е нанопокритието т.нар. антиграфити покритие. Автор / Източник: graffiti-guard.net

Нанопокритието изгражда самопочистваща се повърхност

Нанопокритието изгражда самопочистваща се повърхност Автор / Източник: atlasregion.ru

Третирана със силанови продукти фасада, получава трайна защита от UV лъчи.

Третирана със силанови продукти фасада, получава трайна защита от UV лъчи. Автор / Източник: www.silotreat.bg

Mазилка със зърнометрия на силиконова основа.

Mазилка със зърнометрия на силиконова основа. Автор / Източник: www.arcguide.de

Пастообразна мазилка, която е изградена на основата на силиконовите смоли.

Пастообразна мазилка, която е изградена на основата на силиконовите смоли. Автор / Източник: www.maler-teufel.de

PREV NEXT

На пазара в днешно време се предлагат изключително много материали, с цел защита на фасадите на сгради. Ще Ви запознаем с този вид продукти и ще се опитаме да да Ви помогнем при избора, подбирайки най – подходящите, като същевременно няма да спестим недостатъците им.

Един от най – разпространените варианти за защита на фасадата е силиконовата фасадна боя. Тя се продава готова за употреба. Съставена е на базата на силиконовите смоли. Прилага се при всички видове минерални основи и мазилки. Много често е предпочитана при санирането на стари сгради. Направеното покритие с този вид фасадна боя е с висока устойчивост на атмосферни условия, ултравиолетови лъчи температурни промени. След нанасянето ѝ фасадата може да „диша”, поради високата паропропускливост на боята и изключителната ѝ еластичност. Препоръчва се за полагане  върху северни и сенчести фасади, както и в райони с висока влажност на въздуха или там, където въздухът е наситен с морски соли. Предимството ѝ в случая е във високите ѝ водоотблъскващи свойства. Същевременно е лесна за поддръжка и устойчива на замърсяване, и стареене. Има голяма стабилност на цвета, грижейки се за чистотата на фасадата.

Широко приложение в борбата срещу графитите имат ваксите, но повечето от тях запушват порите и не позволяват „дишането” на стената. По този начин не се осигурява пълна защита и замърсяванията не могат да бъдат изчистени изцяло.

Друг вид решение са полиуретановите лакови покрития. Графитите, нанесени върху тях, се почистват лесно чрез специални препарати. Недостатъкът е във факта, че лакът създава плътен слой, променящ външния вид на основата и повърхността създава усещането, че всъщност е мокра.

Иновация за справяне с графитите е нанопокритието или т. нар. антиграфити покритие. То, от една страна не позволява проникването на бои и спрейове, а от друга предпазва от вредните влияния на прах, масла, кал, мазнини, утаяването на сол. За прилагането му се използват най – ефикасните материали като високотехнологичните силанови продукти, които са резултат на най – модерните нанотехнологии. Нанесената графитна боя не се разлива и не прониква в основата, свързвайки с нея, а се получава т. нар. перлен ефект, т.е.образуват се капки, които се стичат и повърхността лесно се почиства. Силановите продукти имат много малки по големина молекули, което позволява достигането им и до най – фините пори на строителния материал. По този начин се стопира навлизането на замърсявания и мазнини. Същевременно сградата „ диша”, като влагата не остава затворена в строителната конструкция. Третираната със силанови продукти фасада, получава трайна защита от ултравиолетови лъчи, както и от всякакви атмосферни условия. Нанопокритието изгражда самопочистваща се повърхност, която само в редки случаи се измива с вода. Предимствата са бързото и лесно нанасяне, дълготрайната защита, ефикасното премахване на графитите. Необходимо е да се знае, че силно порьозните материали и по – грубите повърхности изискват нанасянето на повече слоеве от силановия продукт.

Доста от препаратите за превантивни мерки срещу графити или за премахването им са подходящи за мрамор, гранит, естествен камък (варовик, пясъчник, гнайс, брекча). Те предпазват каменните облицовки на фасадитеот разрушаване и замърсяване, запазват архитектурната им стойност, както и удължават живота им. Предвид геоложкия тип на камъка правилно подбраният продукт се полага върху повърхността на облицовката, като прониква в дълбочина и се свързва химически с основата. Отличният дълготраен „ефект на мънистото“на продукта се състои в повишаване повърхностното напрежение до стойност, по-висока от силата на капилярно всмукване и налягането, създавано от вятъра и дъжда. Намалява се значително образуването на бели отлагания върху защитената повърхност.

Препоръчителни са няколко вида мазилки:

1. Пастообразната мазилка е с иновативна рецептура и е резултат на ефективния принцип на фотокатализата. Силната пропускливост на мазилката и ниската ѝ склонност към замърсяване я правят много подходяща. Тя се самопочиства чрез силата на светлината.

2. Друг вид пастообразна мазилка е тази, която е изградена на основата на силиконовите смоли. Силно водоотблъскваща и с висока паропропускливост, недопускаща прахта. 

3. Мазилката на основата на изкуствените смоли пък, е много еластична, силно водоотблъскваща и се мие лесно.

4. За оформяне на декорация по фасадата се препоръчва мазилка със зърнометрия на силиконова основа. Тя също отблъсква водата и е с ниска склонност към замърсяване.

Не забравяйте при избора на защитно покритие на фасадата да се спрете на такъв продукт, който ще осигури максимална защита на фасадата за дълъг период от време, без да е необходимо перодично да се грижите за повърхността. Дано сме Ви били полезни! Успех! 

Автор: Явор Йорданов

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори