Търси

Методи за почистване на фасади

Освен за поддържане на красивия външен вид на сградата, почистването е от важно значение за предпазване на конструктивните материали от корозия, вследствие на замърсяването.

Хидробластирането съчетава гъвкавост и широк обхват на действие

Хидробластирането съчетава гъвкавост и широк обхват на действие Автор / Източник: www.ua.all.biz

Импрегнирането набавя защитен, безцветен филм на фасадата.

Импрегнирането набавя защитен, безцветен филм на фасадата. Автор / Източник: www.silotreat.bg

Наночастици спомагат за активно почистване на фасадата.

Наночастици спомагат за активно почистване на фасадата. Автор / Източник: www.izolacii.eu

Пясъкоструене - при упорити замърсявания.

Пясъкоструене - при упорити замърсявания. Автор / Източник: www.haraj.com.sa

Разлики преди и след  абразивно бластиране.

Разлики преди и след абразивно бластиране. Автор / Източник: www.ashleysvs.com

Самопочистващите се стъкла ограничават нуждата от човешка намеса

Самопочистващите се стъкла ограничават нуждата от човешка намеса Автор / Източник: www.daks-96.com

Фотокатализатор придава на мазилката самопочистващи свойства

Фотокатализатор придава на мазилката самопочистващи свойства Автор / Източник: blog.marisanbg.com

PREV NEXT

Почиственето на фасади е необходимо мероприятие не само от естетическа гледна точка. Освен за поддържане на красивия външен вид на сградата, то е от важно значение за предпазване на конструктивните материали от корозия и други нежелани въздействия, вследствие на замърсяването. Тази дейност е свързана с редица тънкости, поради спецификата на различните повърхности и тяхното разположение. Различните фасади изискват индивидуален подход и тъй като се извършват чрез алпийски способ, тези мерки се изпълняват единствено от специализирани фирми с подходящото оборудване. Фирмите предлагат разнообразни техники за почистване на фасади, предвид нейния вид и използваните материали: 

Абразивно бластиране
Техниката се наричана още пясъкоструене, има почистващ ефект и способства за подобряване качествата на повърхностния слой. Прилага се при фасади, облицовани с различни видове естествен камък – мрамор, гранит, гнайс, варовик, травертин и различни видове зидарии за отстраняване на упорити замърсявания като бои, строителни материали и графити или когато замърсяванията са проникнали в дълбочина. При този метод повърхността е подложена на високоскоростно струене с пясък под въздушно или парно налягане, като пясъкът премахва коричката, боята и наслоеният материал. Важно преимущество на абразивното бластиране е възможността за увеличаване на активната площ за съхнене на боите или замазките. Освен с пясък, бластирането може да се изпълнява и с пемза, стъклени гранули, урея и др. В преоблаващ процент от случаите каменните фасади се замърсяват от стичането на вода и полепването на мръсотия. При подобни ситуации е достатъчно да се приложи техниката хидробластиране (водоструене).  

Хидробластиране
Това е един от най-популарните методи за почистване на фасади. Изпълнява се сравнително бързо и покрива широк мащаб повърхности. Освен бързото изпълнение, друго предимство тук е лесната достъпност до всички равнини и равномерното им третиране. Хидробластиренто съчетава гъвкавост с широк обсег на действие и може да се прилага за почистване на окачени фасади, а също и такива облицовани с камък, метал, винил или дърво. Специализираните фирми предлагат хидробластери със студено или горещо действие и множество варианти по отношение на захранването. 

Ледобластиране
Технологията се състои в изстрелване на изключително фини гранули сух лед с висока скорост под високо налягане. Ледените частици имат големината на оризови зърна и представляват въглероден диоксит  в твърдо състояние, което при силен удар с повърхността се трансформира в газообразно, разрушавайки връзката между замърсения слой и основата. Това позволява безпроблемно отстраняване на мръсотията, без каквито и да е почистващи препарати. Техниката има широк спектър на приложение, но се използва предимно за почистване на производствени помещения и машинно оборудване. Бластирането със сух лед е по-специфичен и скъп вариант, в сравнение с останалите алтернативи но е и най-чистият процес. 

Бластиране със сода
Подобно на техниката пясъкоструене, изстрелваната под високо налягане сода бикарбонат разрушава контакта на замърсителя с основата, без опасност от нанасяне на механични повреди по повърхността. Това е основното предимство, което отличава този метод от другите абразивни способи. Бластирането със сода може да се извърши в сухо състояние или като воден разтвор, но при първият вариант следва да се имат предвид отделяните прахови частици и да се вземат мерки за ограничаване на тяхното разпространение. В райони с наличие на растителност содата трябва да се бъде неутрализирана, с цел да се запази алкално-киселинният баланс на почвата. 

Пароструене  
Почистването с пара представлява алтернатива на разтворителите за премахване на мазни петна и друг вид замърсявания. Отделяната топлина активизира емулгирането и отстраняването на тиня и напластени замърсители. При тази техника се създава висока температура на третираната повърхност, която се поддържа достатъчно дълго парата да втечни или изпари наслоените замърсявания. Методът се прилага и в комбинация с обезмасляващи препарати, които спомагат за по-лесното разтваряне на мазните петна. Паропочистването не бива да се изпълнява върху или в близост до чувствителни на влага материали и оборудване. Възможно е влагата да нанесе щети на уплътнения и свързани участъци или да повреди фуги. 

Почистване с химикали
За почистването на фасади се използват и разнообразни химически препарати с киселинен или основен характер. Този процес отнема повече време за изпълнение, тъй като препаратите се нанасят равномерно по равнините и се размазват с четка до получаване на пяна. След това ако повърхността позволява, се прилага техниката хидробластиране или обилно обливане с вода за безостатъчно отстраняване на следите от препарата. При почистването с химикали трябва да се вземат подходящите предпазни мерки за работниците, сградата и района. Преди употреба задължително се правят тестове върху повърхността за да се елиминира риска от повреда на   конструктивните материали в краткосрочен или дългосрочен план. 

Самопочистващи се стъкла и мазилки
На пазара вече се предлагат усъвършенствани материали, които до голяма степен ограничават нуждата от човешка намеса при поддържането на чиста фасада. Изобретени са така наречените самопочистващи се стъкла, които използват слънчевата светлина на активизиране на химични процеси, водещи до разрушаването на органичните отлагания. Дъждовната вода спомага са лесното им отстраняване впоследствие. Друга функционална алтернатива представляват самопочистващите се мазилки, които работят чрез фотокатализа и имат водоотблъскващи свойства. В състава им са включени минерални свързващи вещества и пълнители, а също и силикати, микрофибри и фотокатализатор. Тези мазилки са устойчиви на атмосферните влияния и проявяват минимална склонност към допускане на замърсители. 

Импрегнатори за каменни фасади
Импpeгниpaнeтo нa фacaдaта ce cъcтoи в нaнacянe нa eмyлcия, която прониква в пopитe нa пoвъpxнocттa и след като изсъхне образува защитен филм, който предпазва основата от замърсяване. Характерната му химичнaтa cтpyĸтypa пpoпycĸa вoднитe пapи нaвън, позволявайки на стената да диша, но не и зaмъpcявaниятa нaвътpe. Дълбoĸoтo пpoниĸвaнe и cцeплeниeтo нa мoлeĸyлнo нивo в cтpyĸтypaтa нa ĸaмъĸa постигат изĸлючитeлнa дългoтpaйнocт нa пoĸpитиeтo. Haнeceният филм e нaпълнo пpoзpaчeн и нe пpoмeня външния вид нa ĸaмъĸa. 

При почистването на фасади все по-голяма популярност придобиват роботизираните механизми (роботи – чистачи), които в някои държави заплашват да изместят алпинистите от пазара на труда. Причината за това са в пъти по-ниските разходи за първоначална инвестиция и поддръжка на уредите, в сравнение с човешкия фактор.

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори