Търси

Прозорците вкъщи – чичо Скруч или ортак на джоба?

Изборът на дограма е определящ фактор за енергийната ефективност на дома

Изборът на дограма е определящ фактор за енергийната ефективност на дома

Изборът на дограма е определящ фактор за енергийната ефективност на дома Автор / Източник: Интернет

Прозорците са важен елемент от пасивния слънчев дизайн на дома

Прозорците са важен елемент от пасивния слънчев дизайн на дома Автор / Източник: Интернет

Прозорците с южно изложение дават най-много топлина на къщата

Прозорците с южно изложение дават най-много топлина на къщата Автор / Източник: Интернет

В къщите със студен климат  прозорците с източно, западно и особено със северно изложение трябва да са сведени до минимум.

В къщите със студен климат прозорците с източно, западно и особено със северно изложение трябва да са сведени до минимум. Автор / Източник: Интернет

PREV NEXT

 

Домовете ни не могат без прозорци. Те пускат слънцето вкъщи и правят възможна  естествената вентилация на сградата. Именно прозорците обаче могат да са слабото място в топлоизолационната система.
Ако те са остарели или некачествени, те стават причина за  големи проценти загуба на енергия, която естествено се отразява и на семейния бюджет. През зимата  прозорците са един от основните „портали“ за топлината. В зависимост от характеристиките им те може свободно да я изхвърлят навън или пък да я блокират. През лятото пак от тях зависи дали жегата ще остане извън къщата. 

Енергийната ефективност на стъклопакетите става все по- висока с всяка изминала година. Производителите на дограма разработват все по-модерни иновационни решения, някои от които може и да са по-скъпи, но се изплащат за един-два сезона, защото намаляват с 15 – 20 % от битовите сметки. 

Вече има стъклопакети, които са от няколко слоя. Върху тях може да се нанасят специални покрития, които отразяват слънчевата светлина без да понижават температурата в помещенията. Между стъклата  пък може да се инжектират газове за  допълнителна изолация. Богатият избор на материали, обков и иновативен дизайн също е предпоставка за допълнително повишаване на ефективността на стъклопакета. 

Прозорци в зависимост от климата и изложението
Когато става въпрос за енергийна ефективност на дома климатът в съчетание с изложението на сградата винаги трябва да се вземат под внимание. Прозорците са важен елемент от пасивния слънчев дизайн на дома, който може разумно да се използва като регулатор на обмена на слънчева енергия и светлина в къщата. Стратегията за енергийна ефективност чрез пасивен слънчев дизайн включва елементи като климат, район, изложение, размери и дори начин на отваряне на стъклото. 

Северните страни 
В районите със студени зими прозорците трябва да задържат топлината в помещенията. Това означава, че за такива места най-подходящи са стъклопакетите, които забавят трансфера на топлина. Тази характеристика се  измерва с  U-фактор. Колкото по-ниска е стойността на U-фактора, толкова по-нисък е процента на  загуба на топлина през прозореца. 

Съобразете архитектурния проект с изложението.
Правилото е:
прозорците с южно изложение дават най-много топлина на къщата. Когато тя ви стане в повече през лятото, направете така, че да регулирате топлообмена с тента, щора или добре познатите кепенци.

За да бъдат ефективни  прозорците с южно изложение трябва да имат следните характеристики: коефициент на топлинни  печалби (SHGC) по-голям от 0,6  с възможност за максимално слънчевото затопляне през зимата, а U-фактор .35 или по-нисък, за по-нисък пренос на топлина, както и висока светло-пропускливост (VT) за добър трансфер на светлина.

В къщите със студен климат  прозорците с източно, западно и особено със северно изложение трябва да са сведени до минимум.  Потокът на светлина и топлина от изток-запад е труден за контрол, особено, когато слънцето е ниско. За препоръчване е тези прозорци да са с ниски стойности на коефициент на топлинни печалби (SHGC) или през лятото да бъдат засенчвани.

При южен климат 
В по-топлите райони с постоянно и целогодишно слънцегреене е препоръчително прозорците  да са със слънцезащитни характеристики. В тези случаи енергийно-ефективната схема на дома трябва да включва характеристики за предпазване от топлината и за ограничаване на UW – лъчите. По-малко топлина в дома означава по-ниски разходи за климатизация. Прозорците в слънчевите региони е добре да са ниски стойности на коефициент на топлинни печалби (SHGC).

Прозорците със северно изложение по принцип ще събират най-малко слънчева топлина. Те се използват само за осветление. Препоръчително е те да са с нискоемисионно (Low-E) остъкляване, което може да помогне и за контрола на слънчев топлообмен в студените райони.

Производителите на стъклопакети и дограма предлагат разнообразни възможности за промяна на характеристиките на прозореца. Ето някои от по - популярните параметри, с които да регулирате енергийната ефективност на вашия дом.

Покрития на стъклопакетите 
Това са изключително тънки покрития от специален метален материал, които се полагат на стъклата с цел повишаване на тяхната енергийна ефективност. Като индустриален стандарт за енергийна ефективност на стъклените покрития се превърна нискоемисионното ( Low-E) остъкляване. Покриването на стъклото с Low-E материали може да блокира значително количество топлина. 

Low-E покритията са непрозрачни при видимата светлина. Има различни видове на покритията, които позволяват избор на висока степен на слънчевото затопляне, умерено слънчево затопляне или ограничаване на слънчевата енергия. 

Изолационни газове 
Друг начин за контрол над топлообмена на прозореца е чрез вкарването на инертни газове в стъклопакета. По този начин се цели забавяне на процеса на предаването на топлина, увеличаване на изолационната силата на прозореца. Най- често се използват газове като криптон, аргон и  въглеводород. 

 

Автор: Антоанета Салфидж

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори