Търси

Къщата, която “плува” в зеленина

Историята на този дом започнала в далечната 1985 г., когато бил закупен теренът. Тогава семейство Кадънкови възложили проекта на младия архитект Георги Костов.

Къщата, която “плува” в зеленина

Къщата, която “плува” в зеленина Автор / Източник: Снимки: Соня Станкова

Къщата, която “плува” в зеленина

Къщата, която “плува” в зеленина Автор / Източник: Снимки: Соня Станкова

Къщата, която “плува” в зеленина

Къщата, която “плува” в зеленина Автор / Източник: Снимки: Соня Станкова

PREV NEXT

 

Обект: Еднофамилна къща до язовир “Кърджали”

Проект: арх. Георги Костов

 

От 38 години съм златар, казва г-н Стефан Кадънков. А какво се случва, когато един златар поръча проект за своя къща? Какво по-подходящо решение за нея от формата на пръстен. С инкрустиран камък отгоре. Как може да се постигне всичко това ли? Вижте сами! 

Правилни геометрични обеми, фасади, остъклени пропорционално така, че по тях в пълен синхрон да се редуват зеленина и стъкло. В тази къща няма нищо претрупано, още по-малко излишно. И в добавка към това истинско архитектурно бижу семейство Кадънкови започнали да облагородяват всичко наоколо. Резултатът? Един прекрасен двор градина и този особен вид бръшлян по фасадата, който окапва през есента, но напролет отново се възстановява. 

Историята на този дом започнала в далечната 1985 г., когато бил закупен теренът. Тогава семейство Кадънкови възложили проекта на младия архитект Георги Костов. В плановата схема на къщата са заложени два правоъгълника, ротирани на 45 градуса и обединени чрез вито стълбище в средата. То се явява и основният комуникационен център на дома, който „разделя” долу и горе. „Моето изискване беше първият етаж да съдържа всекидневна, бокс и камина”. Горе на второ ниво са разположени три спални.  „Тогава в далечната 1985-а не разрешаваха строителство над 60 квадрата. Затова тези остъклени части, които виждате днес, в проекта всъщност бяха тераси. Впоследствие ги остъклихме и така реалната квадратура на къщата е 80 кв. м.” 

Този „подход” обаче се оказал решаващ за интересното „звучене” на фасадата. Плътните части по нея са покрити максимално от бръшлян, който е оформен единствено по остъклените витрини, така че да открива гледката към язовира. 

Зеленината по фасадата изпълнява и друго предназначение - тя се свързва с растенията в двора и така се постига едно плавно преливане между интериор и екстериор.     

Трудно ли се поддържа подобна фасада? „Не, защото тя цялата е облицована с камък”, обяснява собственикът. При строителството той заложил изцяло на естествените материали. Облицовката на къщата е от естествен камък, покривите са плоски, а дограмата - дървена, поне в началото, но впоследствие тя е заменена с нова, отново имитираща дърво. 

 Дворът е не по-малко интересен, въпреки че е оформен без каквато и да е профeсионална намеса. „Това растение е вид палма и го имаме от 20 години. Малко по-долу в градината ще видите три чемшира, които приличат на кокошки и петел, сам съм оформял и кипариса”, разказва г-н Кадънков.  

Къщата е строена изцяло по нивото на терена, никъде по него не е предприемана някаква радикална промяна. В горната част на двора има външна камина от огнеупорни тухли с фурна. Изработката е на местни майстори. 

„Този дом е направен тук, до язовира, и затова всичко в него е съобразено с водата. Сутрин ставаш от леглото и виждаш водата. Затова ни бяха необходими тези огромни стъклени витрини. Учудвам се, че много съседи правят смолянски тип къщи. Според мен това е ненужно, те просто не са в синхрон с това място, с колорита на района.”

 

Автор: Даниела Арнаудова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:40

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)На сайта на ka6tata.com

затвори