Търси

На няколко стъпала от земята

Оригинален и сполучлив е замисълът на архитекта да “завърти” цялото разпределение на тази едноетажна къща около кръгла югозападна тераса.

Разгънатата застроена площ на сградата е около 200 кв. м.

Разгънатата застроена площ на сградата е около 200 кв. м. Автор / Източник: Фотограф: Борис Анев

Разгънатата застроена площ на сградата е около 200 кв.м.

Разгънатата застроена площ на сградата е около 200 кв.м. Автор / Източник: Фотограф: Борис Анев

Кръглата югозападна тераса.

Кръглата югозападна тераса. Автор / Източник: Фотограф: Борис Анев

Разрез.

Разрез. Автор / Източник: арх. Сашка Куленска

План на къщата.

План на къщата. Автор / Източник: арх. Сашка Куленска

Дневната.

Дневната. Автор / Източник: Фотограф: Борис Анев

Дневната.

Дневната. Автор / Източник: Фотограф: Борис Анев

Камината е централният елемент в дневната зона.

Камината е централният елемент в дневната зона. Автор / Източник: Фотограф: Борис Анев

Кухнята и трапезарията също са част от дневната.

Кухнята и трапезарията също са част от дневната. Автор / Източник: Фотограф: Борис Анев

Баня в свежи цветове. Сауна - чудесна възможност за почивка.

Баня в свежи цветове. Сауна - чудесна възможност за почивка. Автор / Източник: Фотограф: Борис Анев

Билярдната маса в общото помещение на сутерена.

Билярдната маса в общото помещение на сутерена. Автор / Източник: Фотограф: Борис Анев

PREV NEXT

Проект: арх. Сашка Куленска 


Представяме ви една съвсем нова къща – завършена през есента на миналата година и заселена за Коледа, която се намира близо до Драгоман. Парцелът с площ от 2 дка е в нова вилна зона от двадесетина къщи. Разгънатата застроена площ на сградата, включително сутерена, е около 200 кв.м.

Оригинален и сполучлив е замисълът на архитекта да “завърти” цялото разпределение на тази едноетажна къща около кръгла югозападна тераса. Познато в архитектурната практика като прийом, това решение е реализирано компактно по български – терасата с диаметър около 8 м спестява част от вътрешната комуникативна площ, а едновременно с това обединява  функционално и визуално цялата къща. Симетрията в проектното решение - три външни стъпала към терасата и три вътрешни, между групата “ден” и “нощ” - е претърпяло известна трансформация, като достъпът до терасата става чрез две по-високи външни стълби. Причината е в преместването на сградата в рамките на парцела. Независимо от наложилата се промяна, къщата печели с едно по-отчетливо ситуиране на обема в сравнително равнинния околен пейзаж.

Влизането в къщата е централно спрямо застроения сегмент от окръжността на терасата – точно между дневния и спалния тракт. През двукрила остъклена врата се озоваваме в трапецовидно преддверие, достатъчно по площ, за да изпълнява разпределителни функции. Разположените вляво дневна и трапезария са изцяло отворени към терасата чрез високи френски тип прозорци, а групата на трите спални вдясно е ориентирана навън. От главното преддверие-вестибюл през изолационно антре е директният достъп до домакинско-кухненския тракт, там е и еднораменната стълба, водеща към разположените в сутерена помещения за релакс – билярдна зала с бар и кът за отдих, плюс сауна.


В обединеното пространство на дневната и трапезарията камината е централният елемент. Апликирана към дългата северна стена, нейният строг обем и сдържан детайл допринасят за спокойствието и уюта в интериорното пространство. Допълнителните прозорци по западната и северната стена, а също директната връзка чрез плъзгаща врата с кухнята правят това пространство максимално разчупено и просторно.

Изкачвайки трите стъпала, от главното преддверие попадаме в късия дискретно повит коридор, обединяващ групата “нощ”. Трите просторни спални с две бани имат възможно най-доброто изложение – на юг и изток. Малките полукръгли балкончета между тях разнообразяват и фасадата. 

Разпределението е балансирано чрез уеднаквяване на квадратурите на спалните и еднаквите по форма бани, огледално разположени.

По отношение външното оформление сградата не прави впечатление с някакви изключителни акценти в детайл или материали, които са традиционни: градежът е от гръцки тухли; фасадните топлоизолации са от NEOPOR  4 см;  мазилките са минерални MAXIT; покривът е с керемиди BRAMAK; външните настилки и пътеки са от щампован бетон. Характерен е  яркият оранжев цвят на мазилките, избран от собственичката, художник по професия. Същият цвят е пренесен и дневния тракт, но по-пестеливо. Цветът на покрива е също в хармонична топла гама.  Предстои детайлното завършване на външните ажурни парапети на терасата и балконите, което ще “опакова” сградата и ще й придаде завършеност.

Парцелът около жилищната сграда ще се използва за почивка и отдих, като предстои изграждането на басейн с атрактивна бъбрековидна форма и тенискорт. Паркирането вече е организирано близо до входа в парцела само под един лек навес. Озеленяването и подбора на елементите от вертикалната планировка също предстои – засега само един самотен бор определя местоположението на къщата. Предстои богато начално озеленяване на терасата и подстъпите към нея, за да се почувства животът в сградата.

Странно е все пак впечатлението от една едноетажна къща – дотолкова сме свикнали с мащаба на жилищните блокове, които ни заобикалят. А  е  толкова естествено сградата да е разгъната и свободностояща, достъпна отвън навътре и отвътре навън – всъщност такова е било и желанието на собствениците.

Автор: арх. М. Михайлова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:43

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)На сайта на ka6tata.com

затвори