Търси

Къща, отворена към слънцето

Къщата, щедро огряна от слънцето на Средна Стара Планина, е разположена в китно селце.

Къщата е лесно достъпна от цялата ѝ прилежаща градина

Къщата е лесно достъпна от цялата ѝ прилежаща градина Автор / Източник: www.baumit.bg

Къщата е разработена на няколко нива

Къщата е разработена на няколко нива Автор / Източник: www.baumit.bg

Конструкцията на сградата е от стоманобетонови колони, греди и плочи

Конструкцията на сградата е от стоманобетонови колони, греди и плочи Автор / Източник: www.baumit.bg

Категорични и премерени са съчетаните материали в екстериора на сградата

Категорични и премерени са съчетаните материали в екстериора на сградата Автор / Източник: www.baumit.bg

При фасадата е използвана каменна облицовка от пясъчник

При фасадата е използвана каменна облицовка от пясъчник Автор / Източник: www.baumit.bg

Първият етаж е щедър като обеми и светлина

Първият етаж е щедър като обеми и светлина Автор / Източник: арх. Иван Узунов

Поглед към дневната с трапезарията

Поглед към дневната с трапезарията Автор / Източник: арх. Иван Узунов

Детайл от интериора

Детайл от интериора Автор / Източник: арх. Иван Узунов

Вътрешната стълба е от ковано желязо. Детайл от парапета.

Вътрешната стълба е от ковано желязо. Детайл от парапета. Автор / Източник: арх. Иван Узунов

Камината създава уют в дневния тракт

Камината създава уют в дневния тракт Автор / Източник: арх. Иван Узунов

Поглед от дневната към кухнята

Поглед от дневната към кухнята Автор / Източник: арх. Иван Узунов

Мебелите в спалните са изпълнени с естествени материали

Мебелите в спалните са изпълнени с естествени материали Автор / Източник: арх. Иван Узунов

Мебелите в спалните са изработени по индивидуален проект

Мебелите в спалните са изработени по индивидуален проект Автор / Източник: www.bodylux.net

Елегантно решение на пералното помещение. Детайл.

Елегантно решение на пералното помещение. Детайл. Автор / Източник: www.bodylux.net

PREV NEXT

Архитектура: Узунов проект ЕООД
Проектанти:
 арх. Иван Узунов, арх. Константин Брънеков

РЗП:
365 кв.м

ЗП:
86 кв.м

Година на реализация:
2016

Местоположение:
Средна Стара планина  

Почти идеалната симетрия в силуета на тази еднофамилна къща прибавя към характера и една особена приветливост. Един прекрасен пример за семпъл похват, резултатът от който мигновено поражда симпатии, без за това да са използвани каквито и да било преднамерени акценти и контрасти. Къщата, щедро огряна от слънцето на Средна Стара Планина, е разположена в китно селце.

Няма как да не направи впечатление отношението на стопаните към техния дом. Всеки детайл  е прецизно докоснат, всяка вещ краси мястото си, всяко стръкче цвете е нежно погалено - все знаци, които недвусмислено показват постигнатата хармония.

Категорични и премерени са съчетаните материали в екстериора на сградата, каменна облицовка от пясъчник, силикатна мазилка в бяло, дървена обшивка и детайли от дърво в наситен, тъмно кафяв байц, фини елементи от метал или ламарина в същата тоналност.

Характерната за тази планинска среда денивелация на прилежащия терен оказва съответното влияние и при конструирането на жилищната постройка. Разработени са няколко раздвижени нива, следващи естествената линия на терена, свързани посредством плавни стъпала. Така в основата се оформя полуподземен етаж, а двата надземни етажа добавят достатъчно обширни жилищни пространства.
Къщата е лесно достъпна от цялата и прилежаща градина, което още повече засилва усещането за хармония и сливане със средата.

Конструкцията на сградата е от стоманобетонови колони, греди и плочи. Врpъзката между отделните нива е чрез вътрешна стоманобетонова стълба.  Покривът е четирискатен, решен с червени керемиди върху дървена конструкция.

Полуподземният етаж помещава преддверие, килер, техническо помещение, склад за градински инвентар. Около стените е изградена дренажна система, след която е положен слой фундалин, битумна хидроизолация и битумен грунд, също и 10 см XPS топлоизолация.

И вътрешното пространство следва линията на екстериорното оформление - минимално смесване на материали и цветове. Светли, пастелни тоналности с леки и деликатни преливания, напълно в съответствие с общото излъчване на този подреден с вкус и внимание дом, в който нищо не е прекалено, а просто е заело точното си място. Но колкото и спокойно и предсказуемо да изглежда вътрешното оформление, толкова повече внимание предизвикват няколкото интересни акцента, събуждайки романтично настроение и сантимент - стар грамофон до метална кана с нежни, градински цветя, изящни статуетки, елементи от ковано желязо и ефирен витраж. Колекцията от специално подбрани картини допълва това толкова приятно усещане за премереност и добър вкус. Мебелите също затвърждават цялостната концепция за светъл дом с носталгична препратка към красивите детайли от малко поотминали времена, за тази пристрастност свидетелстват дори съвсем дребните вещи.    

Първият етаж е щедър като обеми и светлина. Помещенията са обширни, с добре обмислено местоположение, логика и креативност при позиционирането на отделните функции. Входът е маркиран с просторно преддверие, вдясно остава топла връзка с гаража, а няколко стъпала надолу водят до най-голямото помещение от отворен тип в този дом - дневния тракт. "Г"- образния дневен тракт включващ кухня с трапезария и дневна, като безценното местоположение на нивото на зелената градина е подчертано чрез широкоплощни френски прозорци и директен изход от кухнята и от дневната към  покрита тераса с барбекю. Основната спалня, разположена на това ниво, е също толкова грандиозна със самостоятелна баня и преддверие и гардеробна стая, ситуирана непосредствено зад леглото.
Вторият  етаж побира още три самостоятелни спални, две от които с обща покрита тераса, а третата със самостоятелна тераса, баня с тоалетна.

Дограмата е отваряема, за да подсигури благоприятна естествена осветеност и вентилация на помещенията. Вътрешните врати са от MDF, съобразени стилово и цветово с концепцията на интериора.
Отоплението на къщата е чрез термопомпа, а всички външни ограждащи конструкции са с положен слой топлинна изолация.

Строителни дейности:
Изолационна система - Баумит България.
Използваният материал е Баумит интегрирана топлоизолационна система Стар с крайно покритие СиликонТоп К2.

Дограма -Schuco

ОВК - Проектант и изпълнител - Аврамов проект ЕООД, гр. Габрово, тел. 066 809980
Инсталацията за отопление / охлаждане е решена комплексно с централна система, изградена в сутерена на къщата - термопома, съчетаваща подово отопление в дневната и общите части, и конвектори за отопление / охлаждане на всички помещения. 
Слънчева инсталация затопля бойлера за битови нужди.
В къщата се поддържа въздухообмен с доставяне на пресен въздух във всички помещения целогодишно, благодарение на високоефективен рекуперативен блок . 

Обзавеждане

Мебели - Спални и перално помещение - Боди Лукс, гр. Габрово
Боди Лукс е с дългогодишен опит в областта на проектирането и производството на луксозни дизайнерски колекции мебели, чрез иновативни технологии. Материалите, вложени в този проект са естествени и екологични - меки листове дъбов фурнир в комбинация с твърда дъбова дървесина. Всичко това е ръчно структурирано и фино шлайфано до фин, копринен на допир резултат. Дълбоките дървесни пори и неповторимия рисунък са неразделна част от материала, като придават на мебелите истински характер.


Мебели - Буларт, гр. Габрово

Къщата спечeли Първо място от вота на публиката в конкурса на Баумит "Фасада на годината 2017".

Автор: Весела Маркова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори