Търси

Къща в самобитен стил

Къщата, която ви представяме тук, е поредното доказателство за това, как ценностите на миналото могат да бъдат имплементирани, при това съвсем естествено, в условията на едно съвременно обитание.

Автентичните щрихи на старата родопска къща оживяват.

Автентичните щрихи на старата родопска къща оживяват. Автор / Източник: www.archpero.com

Южната фасада преди и след реконструкцията.

Южната фасада преди и след реконструкцията. Автор / Източник: www.archpero.com

Североизточната фасада преди и след реконстукцията.

Североизточната фасада преди и след реконстукцията. Автор / Източник: www.archpero.com

Източната фасада преди и югоизточната  фасада след ремонта.

Източната фасада преди и югоизточната фасада след ремонта. Автор / Източник: www.archpero.com

Въздействието на обновената фасада се дължи и на стрехите с нова обшивка

Въздействието на обновената фасада се дължи и на стрехите с нова обшивка Автор / Източник: www.archpero.com

Допълнително е изграден гараж, върху който е разположена открита веранда.

Допълнително е изграден гараж, върху който е разположена открита веранда. Автор / Източник: www.archpero.com

Запазено е местоположението на главния вход откъм югозападната фасада

Запазено е местоположението на главния вход откъм югозападната фасада Автор / Източник: www.archpero.com

Автентичните щрихи на тази стара родопска къща оживяват.

Автентичните щрихи на тази стара родопска къща оживяват. Автор / Източник: www.archpero.com

Дограмите се вписват идеално в освежения силует.

Дограмите се вписват идеално в освежения силует. Автор / Източник: www.archpero.com

Сградата е реконструирана в традиционния родопски стил.

Сградата е реконструирана в традиционния родопски стил. Автор / Източник: www.archpero.com

Атмосферата напомня чистотата и семплият начин на живот през XIX-ти век.

Атмосферата напомня чистотата и семплият начин на живот през XIX-ти век. Автор / Източник: www.archpero.com

Дневният тракт заема мястото на някогашния кът около огнището

Дневният тракт заема мястото на някогашния кът около огнището Автор / Източник: www.archpero.com

На средното ниво се поместват дневна с трапезария и кухня

На средното ниво се поместват дневна с трапезария и кухня Автор / Източник: www.archpero.com

Дървената стълба от предверието води до третото ниво.

Дървената стълба от предверието води до третото ниво. Автор / Източник: www.archpero.com

Една от спалните на трето ниво.

Една от спалните на трето ниво. Автор / Източник: www.archpero.com

PREV NEXT

Автор на проекта: Aрх. бюро „Архперо” - арх. Атанас Каджебов 

Къщата, която ви представяме тук, е поредното доказателство за това, как ценностите на миналото могат да бъдат имплементирани, при това съвсем естествено, в условията на едно съвременно обитание. 
Автентичните щрихи на тази стара родопска къща оживяват под вещата реконструкция на проектантите от Архперо.

Създадената атмосфера напомня чистотата и семплият начин на живот през XIX-ти век. Самата концепция е обрана и изчистена, но със съвършено пресъздадени детайли.

Наложителният ремонт не само опазва старата постройка от разруха, чрез него се възвръща и гордата осанка на тази три-етажна къща, като същеременно се разпростира и върху нейните функции. Запазени са местоположенията на главния вход откъм югозападната фасада, също както и дневният тракт заема мястото на някогашния кът около огнището, само че оборудван спрямо изискванията на съвременния човек. На средното ниво се поместват дневна с трапезария и кухня, както и санитарен възел и една спалня. Дървена стълба от предверието води до третото ниво, където са разположени останалите три спални и допълнителна баня.Същата стълба слиза и под сутеренно ниво, където се достига до хладна изба с директна връзка към вътрешния двор. 

Въпреки разстоянието от време и неизменните промени, осъществявали се през тези близо 2 века, характерът на къщата е предопределил и степента на намеса в интериорното пространство. Впечатление прави това, че разумните компромиси всъщност са били третирани като допълнителен ефект и дори съвременните вещи и мебелировка си акомпнират по един съвършено хармоничен начин със следите от миналото. Така вместо да се получи неестествен контраст в пределите на този дом цари една необяснима с думи "мекота" и умело завоалирана  носталгична нотка, а посетителят неусетно се оказва в ролята на "пътешественик във времето".

Разбира се тази концепция би била невъзможна без употребата на изконните строителни материали камък и дърво.

Сградата е реконструирана, следвайки традиционния похват на изграждане на родопските къщи от края на XIX век. Каменната зидария е солидна, 50-60см. с дървени кушаци за първия етаж и за част от втория. Дървената носеща конструкция е запазена, но е президана с газобетон за втория и третия етаж, както и при дървените гредореди над първия и над втория етаж. Таваните на средното ниво са обработени с обшивка от два пласта гипскартон. Между гредите е заложена топлоизолация от минерална вата. Подовете са решени с дюшеме, отново в синхрон с търсената автентичност от паметта на съществувалата къща. По същия начин и стените са третирани с мазилки и бял латекс.

Мокрите помещения носят много повече от съвременния дух  на обитание, но са третирани с нужната доза уважение към стила на останалата част от къщата. Подовете са много добре топло и хидро изолирани, също както и стените. 

Фасадата също е обект на специално внимание. Контурите на свлечените от времето зидарии и и дървени конструкции, са идеално изпънати. Върху дървенат конструкция е положена  топлоизолация с мрежа и бяла, минерална мазилка. Дограмите се вписват идеално в освежения силует благодарение на масивна дървесина с двуслоен стъклопакет, отклоненията от съществувалите от преди отвори са почти незабележими. Покривът съще е изцяло реконструиран като е запазен наклонът. Положени са двойна летвена скара с хидроизолация и керемиди. Новата покривна конструкция е от дърво, обшита е с гипскартон. Въздействието на обновената фасада до голяма степен се дължи и на третирането на стрехите с нова, дъсчена обшивка, байцвана в съответствие с еркерите и кушаците. Към цялостната премяна, като завършващ щрих се извисяват и напълно наново изградените комини.

Към сградата допълнително е изграден гараж, върху който е разположена открита веранда.

Крайният резултат – в доскоро посърналата и дори „разплакана“ от течове къща днес царят топлота и уют, съградени със заслужаваща адмирации вещина и внимание към детайла.

Автор: Весела Маркова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори