Търси

Павилион за приеми (Допълнителна постройка в двора)

Вашият дом е удобен и просторен, но ви идват гости и той става тесен.

Павилион за приеми (Допълнителна постройка в двора)

Павилион за приеми (Допълнителна постройка в двора) Автор / Източник: Още за къщата

Вашият дом е удобен и просторен, но ви идват гости и той става тесен. За да може посрещането на гости да носи само радост и да не притеснява никого, трябва да се построи отделен павилион, както това са направили холандците.

Извънградската къща е прекрасно място за неголеми приеми. В градината са наредени маси и столове или една голяма маса е отрупана с ястия. Гостите дефилират по зелената морава или се разполагат по столове и пейки – картинка като по филмите. А след това започва да вали дъжд и всички скачат и хукват към дома, проливният дъжд пълни оставените навън чинии и чаши. А стопаните бързо преместват мястото на действие за празника в къщата. Но дори ако оставим на мира холивудските сюжети и трезво преценим всичко, свързано с появата на 10-15 души, гостуващи в дома, то ще ни стане съвършено ясно следното: къща с рационален план, която е построена по съответстващи на семейството размери и която не е предназначена за приеми, ще превърне живота на домакините в кошмар при толкова много гости. В същото време строежът на малък павилион в рамките на парцела може прекрасно да реши проблема и да не струва съвсем скъпо.

Тук ви представяме едно рационално решение. Холандско семейство закупило старинна фермерска къща, построена в селска местност преди около 150 години. Къщата трябвало да бъде реконструирана, а освен това била малка за новите стопани, та затова пред архитектите от група FARO стояла задачата да я разширят. Като цяло тази история е обичайна за холандците, където новото строителство е по-скъпо от покупката и реконструкцията на старинен имот. Проблемът с увеличаването на жилищната площ като правило се решава за сметка на пристройки към съществуващата къща. В този случай архитектите предложили друг вариант - отделна постройка, която се квалифицира като стопанска постройка с функциите на летен павилион за приемане на гости.

Съвременната постройка прилича на стилизирана плевня. Черният цвят на фасадата е характерен за областта и съдържа множество нюанси. В оформлението на постройката той е използван заедно с белия цвят, което съответства на традициите на областта и затова безупречно се вписва в латдшафта, тонът на който се задава от старинния фермерски дом. Всъщност за някои тази постройка си е плевня. Независимо от това Pavilion in Oeken (както се нарича този проект) получи признание от професионалния архитектурен конкурс Comite de Fantasie (CASLa) за простота на решението. Действително, колкото по-внимателно го разглежда човек, толкова повече се очарова от съчетанието на поетична простота и особена практичност – качество, което прави съвременната холандска архитектура силна. Има нещо трогателно в това как идеологията, определяща проектирането на вилните селища и градските къщи, се реализира в едноетажна постройка на 65 кв.м.

Журито на друг конкурс BNA Building of the Year оцени този проект като успешен експеримент за постигане на максимален резултат с минимални средства.
Простодушният вид на постройката сякаш говори за това, че тя не претендира за изключителна роля в състава на извънградския комплекс, не оспорва първенството на дома и не се гордее с авторството на известни архитекти. Обратно, простото оформление с капаци на прозорците с дървени ламели намеква за това, че тази къща е построена от безименни майстори. Обаче простотата на тези дървени решетки скрива огромен панорамен прозорец. Когато се разтворят капаците на прозорците, павилионът се представя в целия си блясък – открит към заобикалящата го природа, която като че ли влиза и вътре, и осветен отвътре с топлата светлина на естественото дърво.

Още една впечатляваща особеност на сградата – в строителството и вътрешното оформление е използван само дървен материал (с изключение на основата и прозорците).
Освен огромната столова, вътре има кухня, баня с душ, спалня на галерията. По такъв начин този павилион е достатъчно оборудван, за да служи като място за временно пребиваване.
Вътре стените са облицовани с шперплат. За пода и даже за обрамчване на мивката са използвани талашитни плоскости. Гредите са от масивно дърво. Интериорът е изцяло «дървен».


Местоположение:
Oeken, Холандия
Площ на парцела: 3000 м2
Застроена площ: 65 м2
Цена на строежа: 74 000 €
Проект: FARO Architecten B.V.

“В проекта на павилиона
са вложени минимум средства
и са постигнати значителни
резултати” – коментар
на BNA Building of the Year

Автор: Светлана ТИХОНОВА

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:41

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)



На сайта на ka6tata.com

затвори