Търси

Рeволюционна концепция за дизайн и ефективност

Пристъпвайки прага на началното училище в Кингсмед, Великобритания, децата научават два изключително важни урока.

Рeволюционна концепция за дизайн и ефективност

Рeволюционна концепция за дизайн и ефективност Автор / Източник: ВЕЛУКС България ЕООД

Пристъпвайки прага на началното училище в Кингсмед, Великобритания, децата научават два изключително важни урока. За да бъде фунционална една училищна сграда, не е необходимо тя да бъде неприветлива и мрачна и още - училището може да бъде вълнуващо място, където децата да бъдат възпитавани как да се отнасят към околната среда и как да се грижат за нея.

Архитектите заедно с изпълнителите са се постарали да създадат училище Кингсмед като еталон за това как трябва да изглеждат образователните заведения в бъдеще. Това е триизмерна демонстрация на факта, че природните ресурси и съхраняването на енергия трябва да стане начин на живот, а не прищявка.

Може ли да се намери по-добро място за демонстрация на практичност и дизайн от едно начално училище? Всяка класна стая открива една превъзходна гледка към поляната и зимната градина. По този начин се постига ефектът на включване на ”природата вътре в помещението·, което особено по време на зимните месеци, когато игрите навън са невъзможни, е много важно.

Материалите, изграждащи сградата, са избани много внимателно – не само по естетичен вид, но също и по енергийната ефективност на техните продукти. Слънчевите панели доставят енергията, топлата вода, дъждовната вода от покрива се събира в специални съдове и се използва за измиване на тоалетните, а бойлерът за биомаса рециклира отпадната вода, като по този начин набавя енергия за затопляне на класните стаи.

Покривните прозорци VELUX® предоставят щедро дневна светлина в стаите. Те са свързани с вътрешни и външни сензори, които следят температурата, влажността на въздуха, слънчевото греене, дъжда и движението на въздушни маси, като се отварят до определена позиция или напълно се затварят в зависимост от всички фактори на околната среда.

Слънчевата светлина, вентилацията и дървото, както и обширно пространство са предпоставка за разгръщане на талантите на децата. Където е необходима изкуствена светлина, тя е осигурена от енергоспестяващи, високоефективни освететелни тела.
Лекият наклон на покрива, който се вижда при напречния разрез на сградата, позволява на светлината от покривните прозорци да прониква целия обем на помещението.

Източник: ВЕЛУКС България ЕООД

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:28

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)На сайта на ka6tata.com

затвори