Търси

The Hillclimber House – California

KOVAC ARCHITECTS е архитектурно студио, основано през 1988 г. в Лос Анджелис.

The Hillclimber House – California

The Hillclimber House – California Автор / Източник: KOVAC ARCHITECTS

KOVAC ARCHITECTS е архитектурно студио, основано през 1988 г. в Лос Анджелис. Фирмата е добре позната с характерния си топло-модернистичен стил и артистично отношение към детайла. KOVAC ARCHITECTS са извоювали завидна популярност и благодарение на уникалната симбиоза между концептуални и интуитивни дизайнерски решения и същевременно „клиентоцентричен” подход за всеки един от проектите си. Студиото притежава богато портфолио от жилищни и обществени сгради в Калифорния и Невада и нарастващ списък от клиенти.

Частна резиденция
Проект: Michael Kovac KOVAC ARCHITECTS http://
www.kovacarchitects.com
Проджект мениджър:Thurman Grant
Дизайнери интериор: Fang Fang Ekawati, Que Lam,
Jamilah Haygood, Deborah Torres
Терен: 1662 кв.м
РЗП: 444 кв.м
Гараж и работилница: 79 кв.м
Снимки: Lars Frazer, KOVAC ARCHITECTS copyright


THE HILLCLIMBER HOUSE - къщата, разположена на хълм в Pacific Palisades - Калифорния, убедително съчетава камък и дърво на три нива. Когато архитектите от KOVAC ARCHITECTS се залавят с реконструкцията на съществуващо традиционно ранчо, разположено на стръмен склон, те бързо се ориентират за потребностите на цялото семейство: малките деца искат големи пространства за игра навън, а възрастните искат безопасна зона с басейн и изолирано място за тях. Целта е да се възползват максимално от даденостите на терена, като „вклинят” в склона една модерна, удобна и оптимално разгърната към околността къща. Те успяват. Сякаш закотвената към склона къща е конструирана от множество паралелни каменни стени, изпълнени като сух градеж, и се характеризира с каскада от динамични пространства, които се изкачват спирално по хълма нагоре. Чрез художествено вписване на къщата в стръмния склон, KOVAC превръщат потенциалното ограничение на терена в най-характерната черта на къщата.

Резултатът е категоричен, както казват собствениците: „Ние сме много доволни от нашата къща. Тя не само е израз на естетическия ни вкус, но е и многофункционална къща, която идеално подхожда на нашето семейство.”

Комбинацията от камъни, добити в локално находище, и устойчива облицовка от balau wood (наситено червено тропическо дърво с твърда дървесина, което поради своята здравина се използва в корабостроенето, изграждането на мостове и влакови линии; употребява се също за градински мебели) вписва къщата сред околните дървета на сенчестия каньон. KOVAC ползват съчетание на материали във различни форми, създавайки проста йерархия на пространствата.

Къщата е светла и просторна, като архитектурата й е максимално съобразена и се ползва от предимствата на хълма, за да се постигне висока степен на уединеност и сигурност. От друга страна, самата постройка осигурява възможност за уединеност и собствена територия на отделните членове на семейството. По-големите общи помещения са подчертани от високи тавани с разчупени ъгли, които отварят пространство за светлината и разкриват гледката, докато личните пространства са решени с плоски тавани и тъмни, но топло- сиви, бетонни подове.

Външни щори са използвани, за да филтрират светлината във вътрешните помещения, като същевременно осигуряват уют и дискретност, лично пространство за обитателите. Летвите преминават в преградни паравани, за леко отделяне на външните от вътрешните зони.

Най-ниското ниво включва 3 гаража - складово помещение, главен вход и работилница.
Детските стаи и основните помещения са разположени на първото ниво. Вътрешен двор води към зоната с басейна, който е разположен на най-високото място на терена, за да максимализира достъпа на слънце до сенчестия по природа каньон. От свободния край на басейна водата пада от най-горната част на каменна стена – сух градеж, като напоява градината на по-долното ниво. На най-ниското ниво градината е решена като чиста зелена поляна, която предоставя безопасно пространство за игра за двете деца в семейството, което е достатъчно обширно. Поляната, в дъното на която е изградената каскада с падаща вода, е изолирана и добре скрита от улицата.

На най-горното ниво на къщата архитектите от KOVAC са ситуирали помещения по начин, който да предложи на собствениците свещено, подчертано уютно място за престой, домашен офис, луксозна баня с подвижни едновременно изискани и новаторски въртящи се огледала. От вътрешността се излиза директно в частна градина на най-високото ниво от терена, като по този начин се достига до басейна и зоната за отдих.

Освен индивидуалните спални с прилежащи към тях помещения, децата и родителите разполагат и със свои пространства за уединение. Стаята за игра, дневната и офисът осигуряват общи пространства, което запазва спалните като лична обител за всеки един от собствениците.

Автор: KOVAC ARCHITECTS

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:36

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)



На сайта на ka6tata.com

затвори