Търси

Козметични корекции за малката вила

Къщата е разгърната само на 64 кв.м, но разполага с всички съвременни удобства за почивка край големия град.

Малката къща с голяма градина се намира в планинска вилна зона

Малката къща с голяма градина се намира в планинска вилна зона Автор / Източник: www.dom-arquitectura.com

Широко отваряне на задния вход на сградата към градината на вилата.

Широко отваряне на задния вход на сградата към градината на вилата. Автор / Източник: www.dom-arquitectura.com

Гостите на вилата могат да прекарат целия си дневен престой на верандата

Гостите на вилата могат да прекарат целия си дневен престой на верандата Автор / Източник: www.dom-arquitectura.com

Покривът продължава с ефектна плетка от ракита

Покривът продължава с ефектна плетка от ракита Автор / Източник: www.dom-arquitectura.com

Мебелите се проектират с цвета на дървото от подовата настилка

Мебелите се проектират с цвета на дървото от подовата настилка Автор / Източник: www.dom-arquitectura.com

Корпусните мебели сепарират  пространството.

Корпусните мебели сепарират пространството. Автор / Източник: www.dom-arquitectura.com

Корпусните мебели сепарират пространството като обособяват кътове с фиксирани функции.

Корпусните мебели сепарират пространството като обособяват кътове с фиксирани функции. Автор / Източник: www.dom-arquitectura.com

Функционално разпределение на пространствата след реконструкцията.

Функционално разпределение на пространствата след реконструкцията. Автор / Източник: www.dom-arquitectura.com

PREV NEXT

Тази вила не е нова, но след работата на архитектите и интериорните дизайнери от испанското архитектурно студио Dom Аrquitectura тя се превръща в райско местенце за почивка сред природата.

Малката къща с голяма градина се намира в планинска вилна зона, близо до Барселона. По задание старата постройка не бива да променя конструкцията си, нито на ширина, нито на височина. Архитектът Pablo Serrano Elorduy се съобразява с това изискване и предлага козметични на вид конструктивни поправки, които увеличават изолационните характеристики на сградата, правят я по- стабилна и способстват за модерно разпределение на вътрешната планировка.

Още в началото на реконструкцията се предприема основен ремонт на покрива. Той се подновява като хидроизолацията му се нанася изцяло с модерни висококачествени материали. Реиновират се изолацията и мазилката на фасадите и на интериорното пространство. С подмяната на остъкляването на стените пространството визуално се разширява и природата от околния пейзаж естествено се вмъква в интериора. Съществена функционална промяна на къщата внася решението за широко отваряне на задния вход на сградата към вътрешната градина на вилата. Покривът в тази част се продължава с ефектна плетка от ракита, а подът под него се изравнява с веранда от стабилна метална конструкция. С това ефектно увеличаване на жилищната площ къщата се сдобива с покрито място за релакс сред самата градина, а общата визия на вилата максимално се доближава до стилистиката на околния пейзаж.

Интериорът на вилата е дело на Blanca Elorduy, интериорен дизайнер на архитектурното студио Dom Аrquitectura. Дизайнерката  отчита характеристиките на пространството, което е разгърнато само на един етаж, с ограничена площ около 60 кв.м, както и основната му функция на съботно-неделен дом. Тези особености естествено налагат то да остане общо, т.е. да не се разделя и затваря от допълнителни вътрешни стени. За да се обособят обаче кътове с фиксирани функции, дизайнерката проектира за интериора корпусни мебели, които сепарират пространството, запазвайки визуалната му широта и отвореност към природата.

Мебелите се проектират с цвета на дървото от подовата настилка, което ги прави в максимална степен да изглеждат като общ фон, на който изпъкват единствено отраженията от овощната градина. 

Така с помощта на козметична реконструкция и функционална планировка старата къща от 64 кв. м. вече има модерна дневна с кухня и камина, спалня с гледка към градината и удобен кабинет. Гостите на вилата пък могат да прекарат целия си дневен престой на верандата под екзотичната сянка на плетения покрив.

Интериор: архитектурно студио Dom arquitectura

Автор: Антоанета Салфидж

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори