Търси

Преобръщане с модерен ремикс

Една порутена каменна къща придобива зрелищна визия на модерна вила

Една порутена каменна къща придобива зрелищна визия на модерна вила

Една порутена каменна къща придобива зрелищна визия на модерна вила Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Дневните зали се организират на втория етаж и така се възползват от гледките

Дневните зали се организират на втория етаж и така се възползват от гледките Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Архитектите

Архитектите "съхраняват" старата фунционалност на къщата. Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Автентичната консервативна сграда се превръща в шикозна вила

Автентичната консервативна сграда се превръща в шикозна вила Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Терасите имат перфектен ориентир към слънчевото южно изложение в района

Терасите имат перфектен ориентир към слънчевото южно изложение в района Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Невероятна гледка се разкрива от басейна.

Невероятна гледка се разкрива от басейна. Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Банята е максимално изчистена с акцент ажурни елементи на вратите

Банята е максимално изчистена с акцент ажурни елементи на вратите Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

До басейна е изградено барбекю и кът за почивка

До басейна е изградено барбекю и кът за почивка Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Дворът и басейна взаимно се допълват.

Дворът и басейна взаимно се допълват. Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Атрактивните ажурни метални врати впечатляват.

Атрактивните ажурни метални врати впечатляват. Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Вътрешно стълбище осигурява връзката между етажите.

Вътрешно стълбище осигурява връзката между етажите. Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Поглед към кухнята, която е отворена към горното ниво на къщата

Поглед към кухнята, която е отворена към горното ниво на къщата Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com; Снимки: Jesus Granada

Архитектите спазват изискването за запазване функционалността на етажите

Архитектите спазват изискването за запазване функционалността на етажите Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com

Предвидено е дъждовната вода да се използва ефективно.

Предвидено е дъждовната вода да се използва ефективно. Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com

Сградата разполага и с геотермална инсталация за отопление и топла вода

Сградата разполага и с геотермална инсталация за отопление и топла вода Автор / Източник: http://www.zestarchitecture.com

PREV NEXT

Една порутена каменна къща придобива зрелищна визия на модерна вила след активната намеса на архитектите от ZEST architecture.

Снимки:
Jesus Granada
Архитекти: ZEST Architecture, Co Govers и Joana Ramalhete

Старата постройка се намира в местност, заобиколена от дъбова гора, в далечината на която се вижда Средиземно море. Собствениците осъзнават уникалните природни дадености на мястото, но не желаят да използват имота в автентичния му вид. Местните строителни разпоредби препоръчват къщата да се реиновира, но без видими външни разлики. Собствениците обаче предпочитат нещо по-модерно, по-грандиозно и луксозно като пространство на обитаване.

С проекта по преустройство и обзавеждане на вилата работят архитектите Co Govers, Joana Ramalhete от архитектурното студио ZEST architecture.

Основната им задача е, да създадат модерен, луксозен имот в стара каменна черупка. На пръв поглед автентичната консервативна сграда се превръща в шикозна вила, отворена към природата от всички страни до степен на плавно промъкване на пейзажа във вътрешните пространства. Къщата се намира на стръмен склон, което пък прави възможно нивата на сградата хармонично да се приобщят към естествените тераси на градината.

Архитектите решават по един малко странен на пръв поглед начин да се съобразят с изискване на запазване автентичността на къщата, като „съхранят“ старата функционалност на етажите. По времето, когато домът е бил строен, първият етаж бил населяван от животните на фамилията, които освен друго са и работели като екологичен генератор за отопление на дома. Сега, макар и такава „зелена“ инициатива да не е популярна и дори да изглежда куриоз, тази функционална планировка бива запазена, но в по-различен вариант. На първият етаж се организират всички спални на дома, което ги прави сенчесто и прохладно място през зимата. Дневните зали се организират на втория етаж и така се възползват от чудесните гледки, а терасите имат перфектен ориентир към слънчевото южно изложение в района и разположения в двора басейн.

Реиновираната къща се отличава и с модерни екологични характеристики. Сградата е с много висок коефицент на пасивна къща заради изолацията й от корк, която се произвежда в областта. Каменните стени са допълнително покрити отвътре с панели от слама и глина. Така каменната стена остава отворена дишаща конструкция, която пази топлото през зимата и го държи навън през лятото.

Архитектите проектират и широки плъзгащи се прозорци, които изчезват в стената и така през лятото остават къщата отворена за околната среда.

Сградата разполага и с геотермална инсталация за отопление и топла вода, с която се осъществява цялостната климатизация без нужда от климатик през лятото. Скоро в къщата ще се инсталира и хибридна ВЕИ система от слънчеви панели и ветрогенератор, която ще осигурява електрическата мощност на имота.

Вилата на ZEST architecture е номинирана в архитектурния световен конкурс WAN Awards в категория HOUSE OF THE YEAR ENTRY 2014 , организаторите на който ни съдействаха за тази публикация.

 

Автор: Антоанета Салфидж

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори