Търси

Златен климат плюс

Проектът води началото си от желанието на клиента, който иска да събере своето семейство под един покрив, макар и на различни етажи – дядо и баба, син и внуци.

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

Златен климат плюс

Златен климат плюс Автор / Източник: www.taaut.com

PREV NEXT

 

Проектантското бюро на арх. Артур Пихлер и арх. Валтер Колъмби е основано през 2004 г. И двамата партньори са съсредоточени върху академично-аналитичния подход и откриват себе си посредством творческия процес на проектирането, архитектурното и градското планиране.  

www.taaut.com         e-mail: info@taaut.com  

Проектът води началото си от желанието на клиента, който иска да събере своето семейство под един покрив, макар и на  различни етажи – дядо и баба, син и внуци. Задачите, които са поставени на архитектите, са:  живот без ограничения, устойчива архитектура, енергоефективност, осигуряване на семейно уединение и наслада от панорамната гледка. Друга важна цел, която е поставена от младата двойка с децата, е, че проектът трябва да е такъв, че да им помогне да се справят с бъдещето и  неговите предизвикателства. Тоест когато след време се наложи, да са в състояние да осигурят още стаи за своите синове. За тази цел архитектите решават да използват изцяло двойния обем, като оставят някои конструктивни елементи на показ (видими). Това някой ден лесно може да се превърне в използваемо пространство и да се осигури още една спалня. 

Родителите на архитект Пихлер, вече в напреднала възраст, го натоварват с отговорността да реализира мечтата на живота им – къща сред природата. Младият Пихлер заедно с неговата съпруга архитектка, приемат това предизвикателство, особено след като разбират, че семейството им ще нарасне с още един член. 

Инвеститори са Франц Пихлер (72 г.), съпругата му Ирма (60 г.), техният син Артур Пихлер (34 г., единият от архитектите в арх. студио „Таат вентура”) и съпругата му Кристине.  

Голямото предизвикателство, пред което се изправя и което кара архитект Пихлер да се почувства лично ангажиран, е да се научи да живее според очакванията на своите родители. Напрежението, което семейството му упражнява върху него, е забележително. Семейството и роднините непрекъснато поставят въпроси за обсъждане и често дават отговор на неговите търсения, като го принуждават  да намира добри аргументи, за да се защити. Може би благодарение на това се ражда тази забележителна структура с изключителни характеристики.  

Арх. Пихлер споделя, че е станал свидетел на израстването на своите родители пред очите му – вместо да бъдат ориентирани към традиционния подход, те са съвсем отворени към модерната архитектура без ограничения и устойчивия подход в строителството. 

Къщата „Златен климат плюс/пасивна къща Пихлер” се намира в Pfitsch, Италия. Родителската част от къщата е разположена на най-високото ниво, за което подходът е откъм пътя. 

Достъпът до всичките три етажа може да бъде по стълба. Цялото разширение на двата етажа върху двете хоризонтални плоскости е видимо отвън през стъклената фасада, която през зимата служи като „слънчева печка”. Интимното пространство между двете обитаеми единици е гарантирано от балюстрада, която служи като цветна леха, защита от дъжд, римска щора и действащ контейнер за дъждовна вода. Неговата геометрия позволява достъпа на максимум слънчева енергия и предпазва от засенчване на стъклените елементи. Освен това тези геометрични елементи създават важна архитектурна пропорция в ландшафта.  

Подходът към трите етажа е посредством изкачване на склона: единичният апартамент на горния етаж има свой собствен вход и гараж; двойният апартамент отдолу има отделен вход и гараж на горния етаж, достъп до градината и изба в приземното ниво. Ориентацията на юг позволява ползване на соларната енергия и осигурява необходимата защита срещу северния вятър. 

Отоплителната и вентилационната система са в постоянно взаимодействие с нивото на топлина в къщата и я гарантират без допълнителни енергийни източници. Само в изключителни случаи се включва котле на пелети за осигуряването на топла вода. Посредством инсталирането на добре подбрани материали и топлоизолация клиентът може да спестява значителни суми от разходи за отопление. 

Вентилацията под дървената конструкция гарантира нейната сухота в приземния етаж. Зеленият покрив подпомага охлаждането през лятото, а топлоизолацията през зимата служи за съхранение на дъждовна вода. Лофтът служи като важна обитаема зона и може да се адаптира за други нужди. 

Периодът на конструкцията е девет месеца от 16.03. до 15.12.2009. 

 

Автор: Мая Янева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:51

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)



На сайта на ka6tata.com

затвори