Търси

Стил и екология в едно

Дизайнът на проектите се формира чрез проучвателен, прагматичен и творчески подход, основаващ се на физическия и социален контекст, на собствените социални, естетически и екологични ценности.

Пасивна къща в долината Монморенси

Пасивна къща в долината Монморенси Автор / Източник: Архитектурно студио KARAWITZ

Пасивна къща в долината Монморенси

Пасивна къща в долината Монморенси Автор / Източник: Архитектурно студио KARAWITZ

Пасивна къща в долината Монморенси

Пасивна къща в долината Монморенси Автор / Източник: Архитектурно студио KARAWITZ

Пасивна къща в долината Монморенси

Пасивна къща в долината Монморенси Автор / Източник: Архитектурно студио KARAWITZ

Пасивна къща в долината Монморенси

Пасивна къща в долината Монморенси Автор / Източник: Архитектурно студио KARAWITZ

Пасивна къща в долината Монморенси

Пасивна къща в долината Монморенси Автор / Източник: Архитектурно студио KARAWITZ

PREV NEXT

Пасивна къща в долината Монморенси

Жилищна площ:     161 m²
Енергия, необходима за отопление и топла вода:     11kWh/m²  годишно
Първична енергия:     30,8 kWh/m² годишно
Въздухонепроницаемост:     N50 = 0,48 V/h
Метод на изчисление:     PHPP
Основи:     Стоманобетон
Изолация основи и стоманобетонна плоча:     Полистирен
Конструкция:     Масивни дървени панели
Външна изолация:     Целулозна вата, дървени влакна
Облицовка:     Бамбук
Външна дограма:     Дървено-алуминиева с коркова изолация
Остъкляване:     Тройно остъкляване
Боя:     Без разтворители
Осветление:     Флуоресцентни тръби

Основната цел при проектирането на тази къща е съчетаване на трезвен, модерен архитектурен език с най-високите технически стандарти за енергийна ефективност. Вдъхновението е почерпено от логиката и естетиката на традиционната архитектура.

Мястото, където е реализацията, се намира на северозапад от Париж, в южните склонове на гората Монморенси. Около древна църква от ХII в. се развива градският център, състоящ се от тесни улички, дворове и малки градски къщи. Парцелът се намира в центъра на града, непосредствено зад църквата, и задължително се изисква становището на Службата за опазване на архитектурните паметници. Мястото е комуникативно, защото е в близост до градската библиотека, магазини и жп гарата.

Градоустройствената разпоредба за парцела не позволява прозорци на нивото на очите на изток, запад и север, а плоските покриви са забранени, което до известна степен предопределя  формата на къщата. Тази форма архитектите превръщат в абстракция, като обличат целия обем (стени и покрив) с един воал от бамбук. Това създава скулптурна форма, чиято рехава прозрачна облицовка й придава лекота и дълбочина. Светлината се пречупва през фиксираните на разстояние бамбукови стъбла, като в зависимост от позициите на слънцето и положението на капаците в интериора се създава различна атмосфера.

Простотата на проекта и дизайна е основен приоритет. Разпределението на помещенията е логично, материалите са естествени, техническите инсталации преминават в един централен елемент (гръбнак на къщата) и дори осветлението следва естествена линия – флуоресцентните тръби рисуват линията на гръбнака. На пръв поглед сдържана, къщата крие висока степен на многообразие в обикновения всекидневен живот – капаците придават различни нюанси на фасадата и интериора. Чрез кръгли отвори в дървените плоскости по стената на кухнята и стълбището прониква светлина, създават се визуални връзки. Стаята за музика на приземния етаж и стаята за игра на най-горния могат да бъдат разделени от останалото пространство.

Много важен елемент от проекта е така нареченият гръбнак, който се състои от широки дървени панели (60 см),  разположени на разстояние 90 см, и разделя пространството на две части в съотношение 1:2. По-голямата част се намира в южната страна и включва хола и спалните, а по-малката е разположена в северната страна, където се помещават сервизните помещения. Този елемент е както структурен, така и функционален и формира пространството. Неговите компоненти служат като колони, придават ритъм на пространството и обхващат техническите съоръжения. Достъпен от двете страни, понякога затворен, понякога открит, централният елемент служи като шкаф, етажерка или оформя пространството. Той обхваща кухнята, пералното помещение и вентилационните шахти, които са отчасти видими – представляват част от естетическата концепция и правят нагледна вентилационната система.

На металния балкон на южната фасада е монтирана релса, по която се движат сгъваемите капаци. Това придава допълнителна дълбочина на вътрешното пространство.

Къщата е построена предимно с екологични строителни материали – масивни дървени панели за конструкцията, целулозна вата и дървени влакна за изолацията, естествени бои.

Фотоволтаичните панели на покрива правят от този дом една Energyplus къща (по френските норми).


Пасивна къща в долината на Шеврьоз


Жилищна площ:     180 m²
Енергия, необходима за отопление и топла вода:     13kWh/m²  годишно
Първична енергия:     101 kWh/m²/m²  годишно
Въздухонепроницаемост:     N50 = 0,28 V/h
Метод на изчисление:      PHPP
Основи:     Стоманобетон
Изолация основи и стоманобетонна плоча:     Полистирен
Конструкция:     Масивни дървени панели
Външна изолация:     Дървени влакна
Облицовка:     Лиственица
Външна дограма:     Дървено-алуминиева с коркова изолация
Остъкляване:     Тройно остъкляване
Боя:     Без разтворители
Система за използване на дъждовната вода:    Цистерна 6000 L

Мястото за реализацията на проекта е в северната част на долината на Шеврьоз, в квартал „Букова гора”, на леко наклонен терен с площ 992 m².
Къщата е с модерна архитектура и ще бъде удобна за целогодишно обитаване. Тя ще бъде енергийно ефективна и с незначително въздействие върху околната среда по време на нейното изграждане и при използването й.

Къщата ще бъде представена за сертифициране по немския стандарт „Пасивна сграда”. Проектът е в съответствие с поговорката, че: „Най-евтината енергия е тази, която не се консумира”. Предвид нивото на изолация, въздухонепроницаемост и използването на биоклиматични принципи отопление не е необходимо. Използваните материали и технологии не носят риск за здравето.

Обшивката е от масивни дървени панели, изолирани от външната страна с дървени влакна, покрити с облицовка от лиственица. Панорамните прозорци са с дървена рамка и троен стъклопакет. За вътрешните облицовки са използвани естествени материали: камък, масивно дърво, гипсоцелулозни плочи, бои от естествени продукти с ниски нива на ЛОС (летливи органични съединения). Бронирани кабели ограничават влиянието на електромагнитните вълни.

Дъждовната вода се събира в цистерна и се използва за пране, за тоалетни и за поливане на  градината.

Комфортът, приятната температура през цялата година, отсъствието на въздушни потоци, чистият въздух без кондензация допринасят за здравето и благосъстоянието и представляват добавена стойност към сградата, която не е възможно да се изрази количествено.

Автор: Архитектурно студио KARAWITZ

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:50

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)



На сайта на ka6tata.com

затвори