Търси

Къщата с гнездото

Проектирана за очен лекар, в зенита на своята професионална кариера, време в което най-после може да се наслади на единение заедно със своята съпруга, след цял живот отдаден на хората.

Къщата намира своя диалог със скулптурата срещу големия квадратен прозорец

Къщата намира своя диалог със скулптурата срещу големия квадратен прозорец Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Къщата е строена с изключително отношение към всеки детайл.

Къщата е строена с изключително отношение към всеки детайл. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Покривните тераси гледат към морето и градината.

Покривните тераси гледат към морето и градината. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Сив гнайс покрива целия приземен етаж.

Сив гнайс покрива целия приземен етаж. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Сив гнайс покрива целия приземен етаж и всички стени в градината

Сив гнайс покрива целия приземен етаж и всички стени в градината Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Големият кубичен обем, със своя квадратен прозорец напомня отворено око

Големият кубичен обем, със своя квадратен прозорец напомня отворено око Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Плъзгащите системи позволяват на обитателите непрекъснато да преоткриват външния свят.

Плъзгащите системи позволяват на обитателите непрекъснато да преоткриват външния свят. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Сив гнайс покрива целия приземен етаж и всички стени в градината

Сив гнайс покрива целия приземен етаж и всички стени в градината Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Основните помещения и удобства са разположени на първия етаж.

Основните помещения и удобства са разположени на първия етаж. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Основните помещения и удобства са разположени на първия етаж.

Основните помещения и удобства са разположени на първия етаж. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Стъкленият под служи като визуална връзка със зимната градина

Стъкленият под служи като визуална връзка със зимната градина Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Галерийното пространство над хола създава пространствено усещане за обем

Галерийното пространство над хола създава пространствено усещане за обем Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Галерийното пространство над хола създава пространствено усещане за обем

Галерийното пространство над хола създава пространствено усещане за обем Автор / Източник: www.jas-studio.com

Основната спалня в къщата е решена в бледи пастелни тонове.

Основната спалня в къщата е решена в бледи пастелни тонове. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Флорални мотиви в основната спалня.

Флорални мотиви в основната спалня. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Банята съчетава функционалност и елегантност.

Банята съчетава функционалност и елегантност. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Входното антре на къщата.

Входното антре на къщата. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Стълбището, което свързва двата етажа.

Стълбището, което свързва двата етажа. Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Галерийното пространство над хола създава пространствено усещане за обем

Галерийното пространство над хола създава пространствено усещане за обем Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Приземния етаж е място за почивка и релакс със своя плувен басейн

Приземния етаж е място за почивка и релакс със своя плувен басейн Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Гостните са разположени на най-горния етаж

Гостните са разположени на най-горния етаж Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Гостните са разположени на най-горния етаж

Гостните са разположени на най-горния етаж Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

Гостните са разположени на най-горния етаж

Гостните са разположени на най-горния етаж Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

PLAN_01

PLAN_01 Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

PLAN_02

PLAN_02 Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

PLAN_03

PLAN_03 Автор / Източник: http://www.jas-studio.com

PREV NEXT
plan 1 plan 2 plan 3 Razrez 1. Razrez 2

Проектант : Арх.Жаклин Митова, водещ проектант
Архитектурно студио "Жаки Арх Студио" 
(JAS - studio)
9000 гр.Варна, 
бул."Ген.Колев" №54, етаж 2,
GSM: 0887259485,
офис: 052/655574
e-mail: jackymitova@yahoo.com
http://www.jas-studio.com/

  • Начало строеж - февруари 2010г., 
  • Завършване -     ноември 2011г.
  • Площ парцела 1420 кв.м
  • ЗП     262кв.м. 
  • РЗП  825 кв.м
     

Разположена в местността Прибой, град Варна, в парцел от 1420 кв. м,  сградата е с 262 кв. м. застроена площ  и разгъната застроена площ от 825 кв. м, като в това се включват основният етаж, приземният етаж (на нивото на градината), верандата, вторият прибран етаж (със спални за гости и галерийно пространство), покривните тераси, както и къщата на градинаря.

Факторите, определящи спецификата на мястото са южният скат със силен наклон и изключителната гледка към морето. Денивелацията от уличното ниво до нивото на градината е 4,5м. Успешното вписване на къщата в този характерен терен е постигнато чрез категорично, същевременно естествено врязване на семплите обеми в ската, което оставя впечатление, че сградата винаги е била там.

Цялостният облик се определя от усещането за семпли форми и естествени материали. Каменна облицовка от сив гнайс покрива целия приземен етаж, перпендикулярния на кубичната форма обем и всички стени в градината, а за кубичната форма, акцент в архитектурната композиция, е избрана керамика в естествен цвят. В южния край на двора е разположена скулптура, намираща своя диалог със сградата. Скулптурата е дело на Гълъбин Христов и символизира семейното гнездо,  което дарява уют, спокойствие и топлина.  Тук е и мястото да се отдаде внимание на големия квадратен прозорец, напомнящ око и допълващ акцента върху характерния обем.

В интериорно отношение идеята е за живот на едно ниво – основните помещения и удобства са разположени на първия етаж. Осъществени са връзки с всички части на къщата – галерийното пространство над хола създава  усещане за обем, стъкленият под служи като визуална връзка със зимната градина, а прозорецът-око, с размери 5,5м х 5,5м, осъществява връзката интериор-екстериор. Гостните се намират на най-горния етаж и разполагат с покривни тераси с гледка към морето и градината. Пространството между спалните дава възможността да се усети галерията над хола и удоволствието от прекрасната панорама. Приземният етаж е място за почивка със своя плувен басейн, спа зона и зимна градина. Тук всичко е отворено на юг към двора. Вътре и вън, къщата и откритите пространства стават едно цяло, благодарение на плъзгащите системи, позволяващи на обитателите да бъдат в контакт с екстериорните пространства.

Сградата е строена с изключително отношение към всеки детайл. Първоначалните идеи са били за проектирането и изпълнението на “умна” къща, но в последствие собствениците решават, че прекалено много електроника по-скоро би ги натоварила в ежедневието. Но все пак в реализацията са използвани някои от съвременните подходи за екологично и устойчиво развитие. Десет броя соларни панели на покрива  осигуряват изцяло затоплянето на вътрешния плувен басейн, топлата вода за обитателите и допълват енергията на системата за отопление, представляваща палетен котел. Дъждовните води от покривните повърхности и тераси на сградата, както и тези, които се събират от положените дренажни тръби в терасирания терен на двора се използват за поливане. Освен всичко останало липсата на канализация в района налага изграждането на пречиствателна станция. Това допълнително спестява разходите по питейна вода ползвана за поливане, тъй като съоръжението е свързано с поливната система на градината и пречистените отпадни води се използват за капково напояване.

Използването на енергоефективни технологии и висококачествени материали определено оскъпява инвестицията, но след година и няколко месеца след нанасянето на собствениците положителните резултати са на лице. Добрите изолации, правилната, изцяло южна ориентация, разполагането в парцела и вложените средства в ОВК системите превръщат къщата в изключително икономична сграда. Вътрешните пространства остават топли дори през студените месеци, без нуждата от допълнително отопление. Дневната част с височина от 6,20м се оказва безпроблемна за затопляне и вентилация. Също така качествената топлоизолация предпазва къщата от прегряване през лятото. Интересно е сравнението между разходите, които собствениците са имали по предишното си жилище (апартамент в центъра на Варна с площ 200кв. м, 50 от които тераса, отопление на електричество и локално парно) и настоящата къща. Оказва се, че поддръжката излиза почти същата, въпреки в пъти по-голямата квадратура, самостоятелността на сградата и наличието на голям двор-градина. 

В заключение: вниманието и подходът към проектирането, подборът и употребата на качествени материали, изолации, дограми и системи, както и значението на детайла могат да дадат на една къща както архитектурни качества, така и автономност и издръжливост във времето. 

Изпълнители:

Автор: Арх.Жаклин Митова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори