Търси

Sacchini s house - едно бижу в Милано

Креативността винаги е била отличителна черта в почерка на известния италиански архитект Силвио де Понте.

Sacchini s house - едно бижу в Милано

Sacchini s house - едно бижу в Милано Автор / Източник: DPSA+D „De Ponte studio”

Sacchini s house - едно бижу в Милано

Sacchini s house - едно бижу в Милано Автор / Източник: PSA+D „De Ponte studio”

Sacchini s house - едно бижу в Милано

Sacchini s house - едно бижу в Милано Автор / Източник: PSA+D „De Ponte studio”

Sacchini s house - едно бижу в Милано

Sacchini s house - едно бижу в Милано Автор / Източник: PSA+D „De Ponte studio”

Sacchini s house - едно бижу в Милано

Sacchini s house - едно бижу в Милано Автор / Източник: PSA+D „De Ponte studio”

Sacchini s house - едно бижу в Милано

Sacchini s house - едно бижу в Милано Автор / Източник: PSA+D „De Ponte studio”

PREV NEXT

Проект: арх. Силвио де Понте, DPSA+D „De Ponte studio”
www.depontestudio.com
Снимки: DPSA+D „De Ponte studio”
 
 
Креативността винаги е била отличителна черта в почерка на известния италиански архитект Силвио де Понте. Изцяло иновативна концепция той залага и в проекта си по реконструкцията на Sacchini s House, стара къща в Милано, строена 1920-25 г. Съществуващата къща е 270 м² и обединява три предишни жилища. Но това, което е по-интересно, е, че тя е изпълнена с исторически елементи, всичките оригинални, които в по-голямата си част са запазени при реконструкцията.
По думите на арх. Понте реставрацията отнема доста време и протича бавно. Всичко е съобразено със съществуващата постройка и целта е да се запазят старинните елементи. Изпълнителите са висококвалифицирани. В същото време архитектът включва в проекта си съвременни елементи, разбира се, без да са много агресивни и фрапиращи. В сравнение със старинните те трябва да са в хармония с тях, но и да придават модерен характер на цялото пространство.
В проекта на арх. Силвио де Понте на преден план излизат домотиката и хромотерапията. Техните принципи са основополагащи в идеята за тази къща. Работата по проекта продължава около 6 месеца, а още година и половина се извършва самата реконструкция. Това, което остава от старата къща, е подовата настилка от антично дърво, която е лепена, а не кована.  В коридорите на къщата в настилката има малки парченца от цветен мрамор в декоративни фигури. На таваните са запазени автентичните гипсови орнаменти.
Пространството, където се помещава жилището, представлява първи етаж от къщата. В миналото благородниците са обитавали ниските първи етажи от къщите. Една от целите е мястото да се реорганизира и да се създадат дневни и нощни зони, разделени по лек и ефирен начин. Другата отправна точка на архитект Понте е промяната на  къщата от технологична гледна точка. Тук той залага на системата домотика за управление на светлината - на отопление, осветление, охлаждане.
Декоративните елементи на тавана са много красиви, но се оказват сериозна пречка при монтирането на инсталациите. Сега кабелите минават отгоре, по целия таван. Така климатичната инсталация на дома е напълно ефективна, без да се вижда и да напомня за себе си, по какъвто и да е начин. Проектантите искат да запазят и подовата настилка от антично дърво, без да я разбиват. За целта под пода, където имало улеи, са добавени специални орнаменти за монтиране на инсталациите.
Светлината в цялата къща се управлява дистанционно. Потърсен е ефектът на хромотерапията чрез съчетанието на трите основни цвята - червено, зелено и синьо. Чрез системата RJP те могат да се свържат и рефлектират в различни варианти. Когато трите цвята са включени едновременно на 100%, се получава бяло осветление. Друг вариант е да се акцентира върху един цвят, като той се включи на 100%, а другите се редуцират – резултатът е различни цветови нюанси. Така светлината се превръща в част от интериорното решение и спомага за обособяването на отделните зони в дома. Осветлението в цялата къща е подчинено на един нетрадиционен подход, заложен още при монтирането. Например, специални светлини от пода са насочени към стените и ги осветяват по определен начин. Нещо повече, всеки проблем в тази къща се решава чрез светлината. Насочена към определени места - пода, тавана или стените, тя се интегрира в пространството, а чрез индивидуалното й управление всеки може да си създаде необходимата атмосфера. Другата система за осветление е LED и се оказва много удобна в случаите, когато обитателите гледат телевизия. 
Овладяването на пространството за арх. Силвио де Понте се фокусира върху две важни зони - входът на къщата и дневната й част. Прецизна работа е извършена и по отношение на трите мокри помещения. След трансформацията входът е „маркиран” с гипсова порта, останала от стария градеж от началото на XX в. Коридорите са решени с венецианска мозайка. Дневната обхваща цяло помещение, където отделните зони са фиксирани с прегради. Входът към тази зона-ден представлява гипсова порта с много леки извивки. Тя е направена така, за да е в контраст със старите, съществуващи врати, които изобилстват с орнаменти от дърво и така стоят значително по-фрапиращо. В трапезарията е потърсено известно „удължаване” на пространството. За целта една от стените, която е изпълнявала функциите на вход, затворен с врата, е премахната и при постигнатата дълбочина се реализират  и тези етажерки от стъкло. За тях е използван лек материал - еxra lait. Особеното при него е, че стъклото е напълно прозрачно и не притежава традиционния зелен оттенък, защото е обработено по специален начин. Що се отнася до мебелите, те са рисувани всеки един поотделно, така че да бъдат интегрирани в пространството. „Най-важното беше всички нови архитектурни детайли да бъдат дискретни, за да могат да се интегрират адекватно в историческата стойност на къщата”, коментира арх. Понте.

Автор: Даниела Арнаудова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори