Търси

Градът у дома или как да живеем на "40° Географска ширина"

Един от последните проекти на МОМИ студио, който представлява великолепен мезонет в София, вдъхновен от неподправения чар на Ню Йорк и носещ загадъчното име "40° Географска ширина".

Целият апартамент е издържан в характерните за

Целият апартамент е издържан в характерните за "Голямата ябълка" цветове Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Поглед към трапезарията

Поглед към трапезарията Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Впечатление прави играта на обеми при холната секция

Впечатление прави играта на обеми при холната секция Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

„Черешката на тортата” в този нюйоркски мезонет е стаята на момчетата

„Черешката на тортата” в този нюйоркски мезонет е стаята на момчетата Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Картината на града, изрисувана върху вратите на гардероба

Картината на града, изрисувана върху вратите на гардероба Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Детската стая е светла, просторна и креативна

Детската стая е светла, просторна и креативна Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Терасата с прекрасен изглед към Витоша

Терасата с прекрасен изглед към Витоша Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

1. Коридорът с гардероб с огледални стени 2. Тераса

1. Коридорът с гардероб с огледални стени 2. Тераса Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Спалнята и коридорът към втория етаж

Спалнята и коридорът към втория етаж Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

На входа ни посреща композиция от графити

На входа ни посреща композиция от графити Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Кухнята е изключително изчистена, без излишни декори

Кухнята е изключително изчистена, без излишни декори Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

Кухнята е в бяло, в комбинация с инокс

Кухнята е в бяло, в комбинация с инокс Автор / Източник: www.momistudio.com, Фотограф Яна Блажева

PREV NEXT

Интериорен дизайн: Моми студио, дизайнер Антония Саранеделчева

Осветителни тела - Волфрам студио, Дизайнерско осветление
Мека мебел и кресло - Димела Дизайн, Производство на мека мебел по поръчка
Рисуван гардероб - художник Калина Тонева

МОМИ студио е създадено от дизайнер Антония Саранеделчева през 2010 г., специалист в сферата на итериорния и продуктов дизайн. Характерни за стила на студиото са смелите геометрични форми и ярки цветове, балансирани умело в хармонична и модерна среда, така че всеки един проект да има свой собствен характер. Според дизайнер Саранеделчева всеки дом трябва да отговаря на това какъв е собственикът му, а за симбиозата между клиент и творец свидетелстват множеството благодарствени отзиви на хората, постигнали заедно с нея, своят единствен и неповторим интериор.

Такъв е и случаят с един от проектите на МОМИ студио, реализиран през 2015 год.- великолепен мезонет в София, вдъхновен от неподправения чар на Ню Йорк и носещ загадъчното име "40° Географска ширина", което представлява именно разположението на града на световната карта. Още с влизането се разбира, че пред нас предстои да се разгърне един различен интериор, представящ по ненатрапчив начин ърбан стилът, типичен за големите мегаполиси.

На входа ни посреща подова настилка – композиция от графити, заобиколени от монохромна сива стена и мебели в същия цвят, както и гардероб с огледални врати, придаващи допълнителен обем и дълбочина и служещи като място за последна проверка на външния вид, на излизане. Усещането за простор се подчертава и чрез прозореца, в другия край на коридора, който води към тераса с неповторима гледка към Витоша и е част от преходната зона между хола и трапезарията.

Целият апартамент е издържан в характерните за "Голямата ябълка" цветове, а именно сиво, черно, зелено – като цвета на Сентрал Парк и жълто, като многобройните таксита, пресичащи града. Символиката на цветовете умело е преразказана в мебелите, настилките и аксесоарите, а за завършване на градската визия служат различните картини с най-знаковите места в Ню Йорк. Впечатление прави играта на обеми при холната секция, на чийто сив фон, като прозорчета светлина изпъкват различни жълти модули като рафтове и шкафчета, а жълтият акцент деликатно е повторен в част от останалите холни аксесоари.

Закачливото жълто ще намерим и в кухнята под формата на трапезарен стол, а всичко останало в нея е изключително изчистено, без излишни декори, така че да бъде одухотворена и украсена от тези, които я използват. Белият гланц в комбинация с инокса биха изглеждали студено и стерилно, ако и тук не се беше намесил креативният дух на дизайнера, внасяйки топлина чрез дървената трапезарна маса с тапицираните столове около нея. Освен изключително интересния проект, заслуга за безупречния вид на помещенията имат и фирмите -  изпълнители на мебелите, настилките и осветлението, като екипът на Димела Дизайн - проектирал и изпълнил меката мебел и креслото.
„ Желанието на дизайнера Саранеделчева да пресъздаде духа на Ню Йорк ни вдъхнови да изработим по – нестандартни мебели. Правите линии, тънките подлакътници, тапицираните основи с неправилна форма на креслото и табуретката, придават чувство на лекота и въздушност. Седалните и гръбните възглавници, въпреки своята минимална дебелина са изработени с пълнежи, които гарантират мекота, комфорт и релакс при седене. Благодарение на голямата ни гама от тапицерии, успяхме да подберем точните нюанси на сиво и жълто.“  -  споделиха от Димела дизайн – меката страна на живота

Удобно пространство с практично разпределени зони представлява целият долен етаж, който по думите на собствениците винаги е отворен за близки и приятели, привлечени от позитивната енергия, която то излъчва.

Пренасяйки се в спалнята, виждаме отново мекото съчетание от нюансите на сивото (вдъхновение не само за дизайнерите), както и жълтите нотки светлина в тапицирания стол до спалнята и спалното бельо. Нестандартен е изборът на „нощна лампа”, която представлява голям кръгъл плафон, дело на Волфрам студио, поставен върху тапицираната табла на спалнята. Тук отново главна роля играе символиката на елементите, а именно пресъздаването на Манхатън при пълнолуние. Кълбото от светлина е димируемо и освен, че изключително елегантно се вписва в интериора, носи мека и приятна светлина и създава усещане за релакс и спокойствие. Друг интересен избор в осветлението на апартамента, отново изпълнено от Волфрам студиоса линейните тела с индиректна светлина на целия долен етаж, които използват белия таван като платно за разпръсване на светлината и по този начин напълно елиминират ефекта на заслепяване.

 „Черешката на тортата” в този нюйоркски мезонет е стаята на момчетата, превърната в едно светло, просторно и изключително креативно пространство, което едновременно да дава свобода и да вдъхновява своите ползватели. Тук отново са преплетени характерните за интериора сиво, бяло и дърво като неповторимия вид на стаята идва от картината на града, изрисувана върху вратите на гардероба специално за този проект. Талантливата художничка Калина Тонева, чието дело е творбата, избра поглед отгоре на композицията, така че да създаде допълнителен простор и картината й да „обзаведе” стаята без да се натрапва, а напротив - прави я завършена и различна, така че едновременно да впечатлява и да изглежда неразделна част от нея. 

Апартаментът "40° Географска ширина" е чудесен пример за това, как може да се постигне перфектен интериор чрез избора на няколко, но точни цвята, игра на семпли форми и умело подбрани акценти. В него не са нужни седем часа разлика за да се почустваме нюйоркчани, а за сметка на това, може да усетим духа на пленителния мегаполис, съзерцавайки Витоша. 

Автор: Вяра Алексиева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори