Търси

Класически шик в сърцето на Лондон

В 4 етажна жилищна кооперация от 1928 г. се намира голям апартамент, с чието тотално реновиране се заемат архитектите от Nash Baker през 2011 г.

Дневната получава съвсем нова и модерна атмосфера

Дневната получава съвсем нова и модерна атмосфера Автор / Източник: Photo: Marc Wilson, www.marcwilson.co.uk

Дневната с поглед към кухнята.

Дневната с поглед към кухнята. Автор / Източник: Photo: Marc Wilson, www.marcwilson.co.uk

Постигане на комфорт чрез една оптимално уширена зона

Постигане на комфорт чрез една оптимално уширена зона Автор / Източник: Photo: Marc Wilson, www.marcwilson.co.uk

Дневната след реконструкцията

Дневната след реконструкцията Автор / Източник: Photo: Marc Wilson, www.marcwilson.co.uk

Една от спалните .......

Една от спалните ....... Автор / Източник: Photo: Marc Wilson, www.marcwilson.co.uk

Запазени са  архитектурни специфики от периода

Запазени са архитектурни специфики от периода Автор / Източник: Photo: Marc Wilson, www.marcwilson.co.uk

Реставрираната

Реставрираната "антична" мраморна баня Автор / Източник: Photo: Marc Wilson, www.marcwilson.co.uk

Кухнята е приобщена към дневната

Кухнята е приобщена към дневната Автор / Източник: Photo: Marc Wilson, www.marcwilson.co.uk

Сградата, в която се намира апартамента е кооперация от 1928 год.

Сградата, в която се намира апартамента е кооперация от 1928 год. Автор / Източник: Photo: Marc Wilson, www.marcwilson.co.uk

PREV NEXT

Архитектура: NASH BAKER ARCHITECT
Местоположение: Лондон, Великобритания
Реализация: 2011 г.
Проект: Апартамент, реконструкция 
Фотограф: Marc Wilson

"Location, Location, Location ..."

Или с други думи трите основни фактора, определящи стойността на всеки един имот, в пълна сила това правило важи и за Mansfield street apartment, разположен в сърцето на Лондон,  в един от най-емблематичните квартали Marylebone.

Районът наистина се определя като реликва не само от лондончани, специалният му статут, както и разположените в него красиви сгради от Викторианската и Джорджианската епоха, множество културни обекти, ресторанти и магазини, същевременно и бизнес локация, го определят и като един от най-привлекателните зони в града. 

"Мансфийлд" е малка уличка, сгушена по средата между двата зелени оазиса "Риджънтс парк" и "Хайдпарк", част от "свещенния" за всички лондончани Howard de Walden Estate. Тук в достолепна 4 етажна жилищна кооперация от 1928 г. се намира голям апартамент, с чието тотално реновиране се заемат архитектите от  Nash Baker през 2011 г. Предизвикателството не се заключава единствено в освежаване, подмяна на инсталации и мебелировка, архитектите се заемат със сложната задача да реконфигурират пространството спрямо потребностите на собствениците, но не как да е, а запазвайки така характерните за стила гипсови орнаменти, детайли от дърво и архитектурни специфики от периода. 

И въпреки, че апартаментът се определя като просторен по своята площ, и пропорционално добре решен, същевременно той е некомфортен, далеч извън модерното и още по-лошото - в него липсват основни помещения с утилитарни функции, в едно с твърде малка кухя. Неотговарящ на съвременните нужди -причините за реновацията са налице, в тази доста комплицирана задача се явяват и конструктивните ограничения, а именно стоманобетонната конструкция буквално блокира опциите за препозициониране на функциите, както и добавянето на нови такива. Както се очаква за обект в такава сграда и статут, предварителната работа с районния специалист по консервация, както и с поземления собственик, съгласуване на всичките етапи с тях. В крайна сметка част от пода е премахната, за да бъдат прокарани допълнителни инсталации, както и шумоизолация, без да се стига до видимо покачване на нивото на пода. Кухнята се премества на мястото на старата библиотечна стая, като така се открива възможност за приобщаването й към дневната. Плъзгащи врати създават допълнително пространство директно към фоайето, като обединяват и трите помещения за постигане на една оптимално уширена зона, която при необходимост да създаде комфорт за обитателите и техните гости.

Друга съпътстваща необходимост, налага полагане под подовата настилка на жилището на шумо- и топлоизолация. Следва подмяна на оригиналната почти 90-годишна дограма, реставриране на също толкова "античната" мраморна баня и добавяне на впечатляваща 400 кг антична вана, за която разбира се,  предварително са проведени необходимите преговори, с последващо одобрение от живущите, специалистите по консервация и институцията Howard de Walden Estate.

Освен така жизненоважните удобства жилището получава съвсем нова и модерна атмосфера, създадена чрез умелото съчетание на стари мебели с нови попълнения. Специалната селекция приобщава топли и класически цветове заедно с незаменимото бяло, което преобладава при стените и таваните, има го и в мебелите, банята също е решена в бяло. Дърво, текстил и аксесоари са основните въздействащи елементи. Усещането е за просторна провинциална къща с умело пресъздаден бит и идентичност.

 

Автор: Весела Маркова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори