Търси

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа

Преустройство и допълнение към съществуващата еднофамилна къща с площ 557 м2.

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа Автор / Източник: Bercy Chen Studio LP

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа Автор / Източник: Bercy Chen Studio LP

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа Автор / Източник: Bercy Chen Studio LP

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа Автор / Източник: Bercy Chen Studio LP

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа Автор / Източник: Bercy Chen Studio LP

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа Автор / Източник: Bercy Chen Studio LP

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа

TORTUGA - къща, вписана в пейзажа Автор / Източник: Bercy Chen Studio LP

PREV NEXT

 

Bercy Chen Studio LP e архитектурно студио за градски дизайн в Остин, Тексас, специализирано в проектиране и реализации. Основано е през 2001 г. от двамата партньори Томас Бърси и Калвин Чен, възпитаници на университета в Остин, Тексас. През 2006 г. фирмата е избрана от изданието Design Vanguard като една от 10-те изгряващи проектантски фирми в света. През 2007 г. Bercy Chen Studio LP е част от изложението „Млади американци” в Музея на немската архитектура във Франкфурт, Германия. Поради своя нестандартен подход студиото се радва на национално и международно внимание и печели престижната награда Emerging Voices, награда от Лигата на архитектите в Ню Йорк през 2006 г. Всяка година лигата подбира най-иновативния дизайн от Европа и Северна Америка, за да присъди тази награда.

 

Местоположение: Остин, Тексас

Цел: Преустройство и допълнение към съществуващата еднофамилна къща с площ 557 м2. 

Къщата е построена през 1980 г. до езерото Остин. В първоначалния проект не е предвидена гледка към езерото Остин и планината Бонел и проектът не е съобразен с екологичната същност на парцела. Предизвикателството е да се разработи проект, при който са взети предвид тези компоненти и дадености на парцела. 

Посредством употребата на стъкло, стомана, детайли и осветление къщата е тотално променена. Отражението, прозрачността, цветовете и геометрията се съюзяват, за да пренесат естествената светлина дълбоко в дома. Новият солариум, плувен басейн и зелен покрив са в унисон и си взаимодействат с естествения контекст. Материалите за екстериора и изисканите детайли на покривната конструкция придават обем на чистите линии и подчертано присъстват, като се абстрахират от абстрактните форми на оригиналните капандури и фронтоните на покрива. 

Първоначално къщата не е съобразена с мястото, където е разположена, и нейният дизайн не подхожда на околността. Тя стои „не на място”, а стилът е посредствен, често срещан  и не кореспондира с предимствата на гледката към езерото и планината Бонел. 

От архитектурното студио на Бърси Чен тотално преосмислят къщата и радикално я променят, като вземат предвид ролята на ландшафта, връзката на къщата с езерото и планината отвъд него. 

Съществуващата къща е типична американска с дървена конструкция. Не е необичайно такава конструкция да бъде разрушена, за да се освободи пространство, но след като обсъждат възможностите, собствениците решават да запазят съществуващата носеща конструкция на сградата, а преустройството да се изпълни изцяло отвътре. 

Този ангажимент към съществуващата структура означава да се работи в съответствие с разположението на къщата спрямо ландшафта, размерите и пропорциите и като това още максимално ще обвърже дизайна с пейзажа. Предизвикателството, пред което се изправя студиото на Бърси Чен, е да се сътвори нещо особено креативно, като се съобрази с наличните условия. 

Тяхната идея е да третират архитектурните елементи като минималистична арт инсталация и да ги съгласуват максимално с природата. 

От външната страна те използват твърда дървесина от Нова Бразилия, меден покрив и софит. Новите материали в съчетание с изисканите детайли придават на структурата на съществуващия покрив обем с изчистени линии и подчертано присъствие. 

Дървената облицовка на солариума е със същия наклон, както съществуващият покрив, но е завъртяна на 20 градуса, така че да следва правилната линия. По този начин допълнението прави особено впечатляваща извивка и създава възможност за нов триъгълен басейн. Басейнът се простира до навеса за лодките, като създава визуално удължение към езерото и отразява планината Бонел. 

Спокойствието на басейна оправдава/компенсира сложността на неговата конструкция. Хидростатичното налягане на съседното езеро налага полагането на 6 метра шпунтови стени, за да се предотврати подкопаването на носещата конструкция. 

Солариумът представлява зелен покрив, който преминава в стъклен. Засадената част  служи като зеленчукова градина на семейството и помага да се намали въздействието на водата към прилежащите стени, като в същото време представлява тест за въздействието на зелените покриви в еднофамилна къща, разположена в среда със субтропичен климат. 

Интериорната архитектурна концепция се основава на отворените обеми, които позволяват игра на естествената светлина. Интериорът е решен с отразяващи и прозрачни повърхности като акрилни панели, гравирано стъкло, мед и огледала, съчетани с бели стени и тавани. Това са повърхности, които гарантират отразяването на светлината и нейното плавно преминаване покрай стените и вратите. Това внимателно дирижирано отражение е черта, заимствана от езерото и пренесена дълбоко в интериора на къщата. 

Таванът на къщата е едно от местата, които се оказват благодатна почва за нестандартните  идеи на студиото на Бърси Чен. Там са разкрити достойнствата на нетипичните ъгли и вътрешните пространства, които са преобразени посредством  стени от гипсокартон. 

Внимателното реорганизиране на обема на бившия таван резултира в увеличаване квадратурата на жилището с около 100 кв. м допълнително жилищно пространство. 

Новият дизайн на основния етаж е вдъхновен от възможността за панорамна гледка към езерото. Като японска стена гледката отпред се разгръща и предразполага за бъдещо разширение на първия етаж, тъй като погледът излиза извън ограничението на рамката. 

Основателно приглушеното осветление вътре контрастира с външната светлина и подчертава достойнствата на гледката. След постигането на отворено първо ниво, за да се  завърши горният етаж, е необходимо укрепване на конструкцията, тъй като някои от носещите стени на първия етаж са премахнати. Това става посредством стоманени конструкции. 

Собственикът, който е адвокат, винаги е бил привлечен от творческите предизвикателства и затова проектът поема по линията на началния проект, дело на Джон Лотнер, където всеки детайл е обследван и много често ръчно изработен. 

 

Автор: сп. "Още за къщата"

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:46

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)



На сайта на ka6tata.com

затвори