Търси

Вила К – резиденция-галерия

Вила К, съкратено от вила Кисингер, е един от сравнително малките по обем проекти на архитект Петър Тодоров, основател и съдружник в Skyline Architekten.

ее

ее Автор / Източник: Skyline Architekten, снимка:

Местопложение: Австрия
Архитекура: Skyline Architekten
Архитект: арх. Петър Тодоров
Интериор:
Реализация: април 2018
Застроена площ:
Разгъната застроена площ:
Фотграф: 

Вила К, съкратено от вила Кисингер, е един от сравнително малките по обем проекти на архитект Петър Тодоров, основател и съдружник в Skyline Architekten, „европеец от български произход с австрийско гражданство, постоянно живеещ във Виена“, както той сам се описва.

Интересното е, че това всъщност е резиденция-галерия, проектирана за едно семейство, което е решило да живее сред колекцията си от произведения на изкуството. И едновременно с това модерен високотехнологичен интелигентен дом, в който видимия бетон се използва както за външни, така и за вътрешни стени - две черупки, като между тях е топлоизолацията. Вилата е разположена в обширно зелено пространство с басейн в близост до покритата тераса.

Картинната колекция на инвеститора е намерила своето достойно място както в огромната дневна на две нива, така и из цялата вила. A първоначалният скептицизъм на собственика към неизмазания видим бетон още по време на фазата на планиране постепенно преминава в нарастващ ентусиазъм. Както можете да се убедите от снимките, бетонът е необходимият неутрален фон, на който максимално да изпъкне красотата на картините. 

Дневната зона на вилата се отваря с широкоформатни, почти без рамки плъзгащи се врати към покритата тераса, от където се открива панорама към природата на Горна Австрия. Тази тераса може да бъде затворена от три страни чрез екрани и е мислена като ново пространство, като преход между вътре и вън - към градината. Това решение е и резултат от стремежа на архитекта да разреши формалното противоречие между минимализма и стремежа за постигане на максимален комфорт. „Опитвам се винаги, при всеки проект да бъда минималист, да работя с малко форми и материали. Бих казал: „По-далеч от барока“. Което не е лесно, защото инстинктът те кара да покажеш всичко, което знаеш и си измислил. Но е добър този, който се е научил да се сдържа. Това идва с опита и е въпрос на самодисциплина“, казва той в едно свое интервю. 

Същият минималистичен стил е използван и в обзавеждането на обширните интериорни пространства – освен картините само пуфовете на Патриция Уркиола внасят малко цвят в монохромната цветна схема на вилата. Дървото в стълбището е другият елемент, който допринася за омекотяването му, заедно с красивото вградено осветление в облицовката.  

Цялата концепция на вилата е изградена с мисълта за постепенен преход между вътре и вън, за безпрепятствен контакт с красивите изгледи наоколо и максимални условия за живот на открито с усещане за свобода.

Автор: Теменужка Захариева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори