Търси

Моят дом - моята слабост

За изненадата, която се крие зад плътната ограда, трудно можем да предположим.

Моят дом - моята слабост

Моят дом - моята слабост Автор / Източник: Георги ВЕЛИЧКОВ

Проект: арх. Юри Ангелов
Ландшафтно оформление: ланд. арх. Кристиян Кирилов
Аксесоари: Арсети ЕООД


За изненадата, която се крие зад плътната ограда, трудно можем да предположим. И макар и погледът отдалеч да фиксира лъскавия, красив и стръмен покрив, зад високата порта всичко, което сме си представяли изведнъж се изпарява. Буквално се потапяме в една реална приказка... Засечки и извивки, обли или прави, симетрични или неT, всички тези форми са събрани в един общ обем - сериозно предизвикателство за въображението, облик, който пленява на мига. И все пак кое е това, което пробужда любопитството? Може би този забавен и дори по детски интригуващ облик успява да ни покори именно защото ни отскубва от реалността...

И за да е пълно очарованието, а и изненадата, приказната реалност е допълнена от красива, кокетна и не по-малко приказна градина - място в което времето минава като миг. И за да забравим съвсем всичко, което сме оставили зад оградата на свой ред идват ... детайлите, а тук те наистина са безброй.

Къщата е построена преди около 6 години, но все още по нея се работи и тя се променя и дооборудва всяка година. Миналото лято е поставена цялостна външна изолация, а за следващото лято е предвиден басейнът. Къщата заема мястото на стара постройка, съществувала в северозападната част на почти квадратен парцел. Тренът е с наклон на югозапад, като за граници от северозапад и югоизток служат две улици. Пресечната им точка определя и мястото на входа към имота.

Фамилното жилище се състои от два етажа и използваем подпокривен етаж. Конструкцията е монолитна, стоманобетонна, съставена от колони, греди и плочи. Покривната конструкция е отделена от използваемото пространство посредством два пласта гипсокартон. Скосеният, разчупен покрив, решен с гланцирани керемиди, придава магнетичен чар на цялата къща, и заедно с декоративните парапети от ковано желязо, бялата мазилка и дървените елементи, затвърждава усещането за къща от приказките.

Медните улуци също допринасят за хармоничното излъчване на къщата. Схемата за отопляване включва локално парно и две камини.

Въпреки, че отвън къщата изглежда доста голяма, застроената й площ е 133,6 кв.м., а разгънатата застроена площ е 365,98 кв.м. Разчупената и динамична форма на фасадата има своеобразен аналог и във вътрешното пространство. На първо ниво са ситуирани котелно, изба, складови помещения, мини фитнес зала, непосредствено до домашна сауна. 4 стъпала по-високо са разположени кухненски бокс и трапезария, в едно общо пространство.

Трапезарията има директен излаз към тераса с външна камина и кът за сядане, а вътрешно стълбище води до следващите две нива на къщата. Освен това чрез входно антре до дневната на второ ниво може да се достигне и през обширна тераса от югоизток. Терасата е опряна на сантиметри до съществуваща ела, която се издига над височината на къщата и придава на фасадата и хармоничен, и завършен вид. На същия етаж е разположена родителската спалня с кокетна извита тераска, баня и тоалетна.

Жилищното пространство на последното, подпокривно ниво, е обособено като самостоятелно студио спалня, работен кът, кът с камина и малка дневна. Отделно е разположена баня с тоалетна.

Интериорното оформление е осъществено чрез компилация от различни стилове, свързани с интересни преходи и обогатени с присъствието на множество аксесоари - душата на дома и слабостта на собственичката, както и нейния дом, разбира се.

Автор: Вeсела МАРКОВА

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:46

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)На сайта на ka6tata.com

затвори