Търси

Къща "Мърфи" - най-добрата в наградите на RIBA '16

Иновативният проект на архитект Ричард Мърфи е определено предизвикателство, поради малката площ на парцела в Новия Единбург обявен за паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Източна фасада по улица Харт.

Източна фасада по улица Харт. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Изглед от юг.

Изглед от юг. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Детайли от входа, облицовката и фасадата.

Детайли от входа, облицовката и фасадата. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Тераса върху гаража и детайл от стената на терасата.

Тераса върху гаража и детайл от стената на терасата. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Интериор - дневна.

Интериор - дневна. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Родителска спалня в покрива и поглед от входа към приземно ниво

Родителска спалня в покрива и поглед от входа към приземно ниво Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Изглед от дневната към трапезарията и входен вестибюл с  входа и начало на стълбата

Изглед от дневната към трапезарията и входен вестибюл с входа и начало на стълбата Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Изглед от ул. Харт.

Изглед от ул. Харт. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Нощен изглед от ъгъла и фасада запад.

Нощен изглед от ъгъла и фасада запад. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Ситуация.

Ситуация. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Южната фасада на къщата.

Южната фасада на къщата. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Проект на 1-ви етаж с тераса.

Проект на 1-ви етаж с тераса. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

Разрез.

Разрез. Автор / Източник: http://noticias.arq.com.mx

PREV NEXT

Автор на архитектурен проект и инвеститор: Ричард Мърфи, Единбург

Къщата Мърфи получава наградата на RIBA за „Най-успешна къща“ за 2016 год, в телевизионна церемония на Кралския институт на британските архитекти.  Иновативният проект на архитект Ричард Мърфи е определено предизвикателство, поради малката площ на парцела в Новия Единбург обявен за паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Проектът се разглежда като „тест за това как съвременният дизайн може допринесе за повишаване на историческата стойност на града". Дом Мърфи надделява сред 16 проекта от Обединеното кралство, обявени през юли. Той е избран от журито в което влизат архитекти, редактор на списание Wallpaper и представител на жилищното застраховане.

Къщата е проектирана от Ричард Мърфи за собствено жилище. Заема почти половината от съществуващата озеленена площ между реда от слепени къщи по ул. „Форт“ и тези по улица „Харт“. Двете групи сгради са били разработени без ясна градоустройствена концепция за оформянето на ъгъла. Проблемът се задълбочава, когато през ХХ век сградите са надстроени с още един етаж, вследствие на което се поява грозен триетажен калкан на юг.

Проектът си поставя амбициозни архитектурни цели. Първо, той се стреми да покрие споменатия калкан. Второ, следва модела определен от къщите по Хартстрийт, с цокълен етаж от дялани камъни и изразителен корниз под стръмния покрив. Новата къща интерпретира съвременно и творчески всеки от тези елементи.

Новосъздаденият покрив е покрит със стъклени пана, в които са вградени фото-волтаични клетки. Той гарантира проникването на дневната светлина от юг и действа като колектор на слънчева енергия. Във вътрешността му са вградени серия от изолиращи щори, които могат да се отварят, когато има топлинно усвояване и се затварят, когато покривът губи топлина. В допълнение към фото-волтаичните панели, специалният промишлен вентилатор насочва въздуха от горната част на къщата към мазето, за да се съхранява излишната топлина в каменна плоча, като резерв за отопление през нощта. 

Извън обема на къщата излиза гаражът с малка тераса на покрива, чиито стени са изляти от видим бетон, оживени с ивица от позлатена керамика. Вътрешното разпределение е икономично до краен предел, но и достатъчно находчиво. Лявата и дясна част на къщата се разминават във височина с четири стъпала за по-ефективни връзки. На партера до вестибюла има малко студио-дневна, както и стая със стена от стъклени тухли към улицата; още една спалня се намира в полу-вкопания сутерен. Дневната с трапезария и кухнята са на първия бел-етаж. Родителската спалня е в най-горната част на дясната секция, където всеки ъгъл се оползотворява за разширяване на жизненото пространство. 

Фасадите и интериора са решени с няколко вида материали и техники – видим камък, дърво, метал; вградени в облицовки или градеж. Партерът е облицован с плочи на редове, които имитират каменни квадри, но на определени места и по ъгъла се отварят шлицове и витрини, които осветяват вътрешността около стълбата, през изградената отвътре библиотека. Същият принцип на разделяне, чрез двустранно използваеми и подвижни елементи, се прилага в дневната и трапезарията. Той е съпроводен от уникални детайли на обзавеждането. Фасадата към улицата е оформена с облицовки и отваряеми термо-капаци, дървени решетки с височината на етажа и много други елементи, които изграждат къщата с автентична атмосфера. Строежът обхваща две години, след което се доработва сложния интериор.

Крайният резултат е оригинален и носи белезите на новото време, с което много добре се вписва в историческата среда.

Автор: арх. Анета Трифонова по материали http://noticias.arq.com.mх

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори