Търси

Проект Mинерва

Полето на старото игрище на футболен клуб ”Витезе" се превърна в нов, красив жилищен квaртал.

Проект Mинерва

Проект Mинерва Автор / Източник: Copyright: Luuk Кramer

Mестоположение: Monnikensteeg, Арнхем, Холандия
Архитекти: Роберто  Maйер и Йеруун  фан  Шхоотен, Амстердам, Холандия
Конструкция: Van Rossum, Almere, Netherlands
Инвеститор: Combination of Ballast Nedam, NBM and BAM woningbouw
Снимки: Copyright: Luuk Кramer   www.luukkramer.nl
 
Полето на старото  игрище на  футболен клуб  ”Витезе" се превърна в нов, красив  жилищен квaртал. На склоновете, ограждащи полето, архитектите Роберто Maйер и Йеруун  фан  Шхоотен  построиха 66 апартамента, разположени в 9  различни постройки: 6 сгради от тип ”Минерва" и три сгради от тип ”Аполо".
За да впишат естествено сградите тип ”Минерва"  в заобикалящата хълмиста околност, без да я нарушават,  те избират да  разположат  шесте отделни блокчета насочени под прав ъгъл  към  хълмовете, вместо  по-обичайната аранжирoвка на затворена правоъгълна стена, оформяща улица. Изгледът от улицата към  красивите зелени  дървета остава напълно открит!

Повдигайки сградите над нивото на земята, поставяйки ги върху колони, подчертава не само  различните нива  на терена, но и ясно показва контраста между постройката и естествената й среда.

Балконите са вградени, за да не нарушават изпъквайки  външното пронстранство на сградата  и за да не влизат в конфликт със заобикалящия ги терен. Паркингите са дискретно  разположени под сградите, така че да не се  виждат отвън.

Коридорите са откъм дългата страна на сградата, като по този начин подсилват хоризонталния  й  характер  и ”графичното манипулиране" на фасадата.
Принтираните стъклени панели от външната страна прекрасно отразяват природата наоколо, превръщайки постройките в  колоритен хамелион, сменящ цвета си от наситено зелено през лятото до кафяво и сиво през есента и зимата.

Фасадата е именно това, което oтличава сградите тип ”Минерва" от типичната сграда, строена по системата двойна стена. Външната стена, обикновено възприемана единствено като естетическа обвивка носи нови послания тук, позволявайки да се види малко или много и вътрешността на сградата.

Изборът на архитектите е да се ”отвори" тази естетична обвивка на фасадата и да се покаже конструкцията и изолацията  под прозрачния стъклен панел.
Стъкленият панел, закрепен за вътрешната стена, е монтиран върху профил от неръждаема стомана с гумено уплътнение, поемащо свиването и разширението на стъклото при смяната на температурите. Използването на този профил позволява панелите да бъдат монтирани под ъгъл от 8 градуса, за да бъде омекотен силно отразителният ефект на стъклото и специалното фолио, покриващо изолационния материал.

Вътрешните пространства на сградите са облицовани изцяло с дърво, за да подчертаят още веднъж  хармонията със заобикалящата ги природа.

Автор: Йохан ван Дайк - дизайнер

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:47

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)



На сайта на ka6tata.com

затвори