Търси

Модерно жилище с уважение към миналото

Главният стремеж в архитектурната практика на Jager Janssen е простота. Ние се борим за простота чрез постоянно отделяне и търсене на логика, резултат и отчетливост в дизайна.

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

Модерно жилище с уважение към миналото

Модерно жилище с уважение към миналото Автор / Източник: Робърт ХАРТ

PREV NEXT

Jager Janssen Rotterdam е архитектурно студио, основано от двама млади архитекти Алекс Йегър и Роджър Янсен. Те стартират своята професионална архитектурна практика през 2003 г.

Семплост

Главният стремеж в архитектурната практика на Jager Janssen е простота. Ние се борим за простота чрез постоянно отделяне и търсене на логика, резултат и отчетливост в дизайна.

Така създаденото пространство позволява да се направят множество интерпретации от неговите изследователи. Прецизно оформеното пространство не се натрапва на околните, но е отражение на различни емоции и запазва своята динамика във времето.

Представяне
Това е описание в текст и снимки на втората частна резиденция, построена от ротердамското архитектурно бюро на Jager Janssen. Става въпрос за жилището, предназначено за обитаване от родителите на единия от архитектите, Aлекс Йегър. Aлекс Йегър (1976) и Роджър Янсен (1976) са завършили Техническия университет в Delft.

През 2004 г. упълномощава Дик и Ханеке Йегър закупуват 1200 кв.м парцел до Kosterijweg в центъра на Eelde - малко градче в Северна Холандия. Мястото е на един хвърлей от музея “The Buitenplaats”, проектирано от Alberts и Van Huut.

Малка средновековна църква е разположена само през няколко парцела нагоре по пътя. Оригиналната постройка на парцела е била древна малка фермерска къща в плачевно състояние, която трябвало да се разруши. Jager Janssen е упълномощен да реализира нова жилищна сграда на това забележително място.

Потребности и желания
Мястото като една от най-старите улици в центъра на Eelde представлява основен интерес за Ханеке и Дик. Старите дървета на територията трябвало да останат недокоснати. Дик настоява за самостоятелно стоящ обем на мястото, позволяващ свободното движение около сградата.

Гаражът не е необходимост, но мястото за паркиране на велосипеди е едно от изискванията. Жилището трябвало да бъде светло и хармонично. Ханеке преподава пиано, което изисква отделно помещение за студентите. Освен това тя искала пианото да се ползва, както от дневната, така и от преподавателската стая, докато Дик искал да се запази уединението по време на уроците по пиано.

Поради богатия социален живот на Ханеке и Дик жилището трябва да е гостоприемно: официалната входна врата и неофициален вход за семейството и приятелите. Жилището трябва да позволява наслада от сутрешното слънце.

Ханеке и Дик имат нужда от достатъчно жилищно пространство за съхранение, въпреки че Дик категорично не иска тавански помещения. На първия етаж трябвало да има не по-малко от 4 спални, в случай че всичките трима синове със семейства си се съберат едновременно. Накрая, Ханеке искала да има обща тераса за спалните.

Начин на действие
От началото JagerJanssen цели да запази характера на селската улица. Това трябва да е модерно жилище с уважение към миналото. Като запазва оригиналния вид и типичната сгъвка на покрива, JagerJanssen запазва връзката.

При реализацията връзката между съседните фермерски къщи, църквата, музея и другите жилища в Kosterijweg трябва да бъде доказана. Още при проектирането става ясно, че общината не е съгласна с тези идеи.

Въпреки че архитектурната комисия била доволна от интерпретацията на заданието, общината особено твърдо заявила, че покривът не може да бъде плосък и сградата да е твърде близо до улицата.

В противоречие на постановлението на общината, характерните странични фасади с техните скосени покриви са ясно видими от улицата, като правят правоъгълния централен обем да изглежда като цялостна капандура. Без да взима предвид тази капандура, ъгълът на покрива е идентичен с този на оригиналната фермерска къща.

След месеци дискусии, по време на които аргументите се променили и стигнали до решението за непрекъснатост на покривната линия, започнала същинската работа почти без промяна на дизайна. По препоръка на архитекта на града сградата е отдалечена от улицата.

Резултатът

Клиентите с характер, пламенният предприемач и JagerJanssen се оказват експлозивен коктейл. По време на изпълнението предизвикателствата се дискутират и решават със скоростни крачки, като резултатът е уникално късче архитектура на уникално място. Очевидно строителят Marcel van der Sluis има своите резерви относно реализацията.

По-специално тухленият покрив е поводът за безпокойство. Направено е съвместно изследване, за да се реализира този проект. Алекс и Рудигер със собствените си ръце помагат на Марсел при изпълнението на покрива с тухли от фирма WIENERBERGER.

Резултатът е тухлен обем, с кутия по средата, която, изглежда като паднала върху основния корпус на сградата. Тухлената къща е запазена чиста и абстрактна с продължението на тухлите по покрива.

Водосточните тръби са извадени от тухлената част и запечатани с метална решетка. За преход от издигнатите към скосените тухлени плоскости на покрива JagerJanssen полагат тухлите с кръстосана зидария.

Исторически доказало се решение, чиято ефективност може да се види в околностите. Сервизните помещения като бани и тоалетни са поместени в тухления обем, както и гаражът за велосипеди и помещението за преподаване на уроци на Ханеке.

В правоъгълната кутия се събират всички жилищни помещения. Двете спални, които са към градината, имат обща тераса.
Жилището крие интригуващи далечни гледки към околностите

Автор: проект: арх. Алекс ЙЕГЪР; Роджър ЯНСЕН; Марийн БОТЪРМАН

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

 
06 Декември 2012
05:48

01

 

Този коментар беше изтрит от (неговия автор / администратор на сайта, заради неуместно и/или обидно съдържание)



На сайта на ka6tata.com

затвори