Търси

Медвен

“Няма друго село като нашето” - хвалят се малкото жители на Медвен.

Медвен

Медвен Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Медвен

Медвен Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Медвен

Медвен Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Медвен

Медвен Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Медвен

Медвен Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

PREV NEXT

“Няма друго село като нашето” - хвалят се малкото жители на Медвен.
Медвен – село с 250 балканджии, скътано като орлово гнездо в южните склонове на Балкана, сред вековни дъбови и букови гори и патинирано от времето с най-чист възрожденски блясък. Трите махали гиздаво са разположени между долове и харманчета, а портите на дървените къщи все още носят следи от черкезките топори по коравите букови дъски.
Живописното село Медвен се намира на 15 км източно от архитектурният резерват Жеравна, на 4 км северно от село Градец, на около 40 км североизточно от Сливен и на 12 км югоизточно от Котел.

Селцето е запазило автентичния си възрожденски облик. Тръгнем ли по калдъръмените улички, ще усетим будния български дух на възрожденците. Голяма част от медвенските къщи са паметници на културата.

Двуетажните постройки са строени преди 150 години. Всичко в Медвен е автентично, всяка къща има механа и навсякъде е застлано с китеници и пъстри черги. При построяването на къщите си старите медвенци избирали място, където има брястове. Стволовете на дърветата използвали за колони на постройката, без да ги отсичат. Във всяка къща оставяли по една недооправена стая. Според легендата това се правело, за да не умре стопанинът.

Пътникът ще посети къщата-музей Захари Стоянов в махалата Юртата, която крие топлината и скромността на бедния планински дом и разказва за живота и дейността на летописец на Априлската епопея. Ще утоли жажда от чешмата на селското мегданче, където сред зеленина и свежест се издига паметникът на големия българин Захари Стоянов и ще разгледа родната къща на артиста Стоян Бъчваров.

След това ще тръгне по панорамния път по брега на реката, сред орешаци и върби, до приказния водопад Сини вир и ще чувства непреходната възрожденска тръпка на тоз дивен край, родил големи като Балкана българи, дарен щедро с природни хубости.

Ако изберете Медвен за лятната си почивка, това е единственото място, където ще ви настанят във възрожденска къща и ще можете да спите на истински миндер.

Много хора идват с надеждата да зърнат легендарната бяла лястовица, излюпила се преди 10 г. Тогава стотици хора се стичали да търсят изцеление тук, рядката птица обаче отлетяла и повече не се върнала.

Покрай Медвен тече живописната река Медвенска, извираща на 11 км от селото, и известна с приказните водопади Сини вир и Скоковете. В землището на Медвенския балкан се намира природен резерват за диви животни. Най-висок връх в Медвенска планина е Орлица, а под него са красивите скални пещери Ледницата и Царевец.

Автор: сп. “Още за къщата”

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

Марти
06 Октомври 2010
08:58

01

  • Отрицателни Гласове 0
  • Положителни Гласове 0

Кратко, ясно, привлекателно!На сайта на ka6tata.com

затвори