Търси

Ваканцията на индивидуалиста

Кемпер или каравана, изберете сами!

Новите модели са от големи до малки, от практични до луксозни

Новите модели са от големи до малки, от практични до луксозни Автор / Източник: www.faz.net

Кемпер, модел Carthago-Chic-E-Line

Кемпер, модел Carthago-Chic-E-Line Автор / Източник: www.autobild.de

На масичката за вечеря могат да седнат до 6 души

На масичката за вечеря могат да седнат до 6 души Автор / Източник: www.autobild.de

Кемпер, модел Hobby-Optima

Кемпер, модел Hobby-Optima Автор / Източник: www.autobild.de

В модерните кемпери има кухненско обзавеждане, почти като у дома

В модерните кемпери има кухненско обзавеждане, почти като у дома Автор / Източник: www.autobild.de

В модерните кемпери има кухненско обзавеждане, почти като у дома

В модерните кемпери има кухненско обзавеждане, почти като у дома Автор / Източник: www.autobild.de

В кемпера можете да откриете още гардероб , допълнително място за багаж

В кемпера можете да откриете още гардероб , допълнително място за багаж Автор / Източник: www.autobild.de

Вече  на никого не се налага да вдига и да сглобява леглата

Вече на никого не се налага да вдига и да сглобява леглата Автор / Източник: www.autobild.de

В кемпера можете да откриете топла вода, душ, тоалетна

В кемпера можете да откриете топла вода, душ, тоалетна Автор / Източник: www.autobild.de

PREV NEXT

С какво все повече хора са очаровани от почивката с каравана или кемпер, разказва авторитетното издание   “Франкфурт алгемайне цайтунг”.
Мечтата на всеки къмпингар през лятото е да паркира в сянката, да погледне в безбрежната шир на морето, а между човека и морето да има само един пясъчен плаж. И докато се простира погледа да не се мярка нито един човек, който да наруши идилията. И все повече хора търсят индивидуално място под слънцето.

Но не мислете, че това е евтина почивка като организираните туристически летувания.

Има и зимни кемпери. Те се отопляват с топла вода, а двойният под е неизбежен. Освен място за багаж, той ни предлага по-добро разпределение на топлина и изолация.

Животът в „къща на колела” набира популярност през 30-те години на 20-век, а в Германия става хит 10 години след войната. Къмпингарите обаче, тогава не са били толкова състоятелни и са предпочитали палатките. Но с растящото благосъстояние привържениците им стават все повече и повече.
Напоследък кемперите се предпочитат повече пред караваните, както в Германия, така и в Европа. В Бундесрепубликата са регистрирани 28 хил. кемпери и 18 500 каравани. 

Караваната има предимство, че може да я оставиш, а после да бръмчиш нагоре-надолу с колата. Но като цяло управлението на кола с каравана и най-вече маневрите не са за всеки шофьор, както и надеждната свръзка между двете, въпреки че има опция и за дистанционна спойка с точност до милиметър.

Модерните кемпери пък имат дори гараж, в който може да се побере мотопедче или колелета, с които да попътувате наоколо. В големите „къщи на колела” дори може да се вмести един малък автомобил, но тези модели все още са изключение. Не е тайна, че трендът се придвижва към все по-луксозни и с по-оригинален дизайн отвън и вътре. Същевременно компактните модели също се търсят, защото представете си 9 м. дълга кола, която да се движи по тесните улички на Bella Italia, посочва изданието.

Компактните модели кемпери изумяват хората с това, колко много покъщнина може да се побере на 5 м. дължина. Класикът сред компактните модели е VW Bus. В по-новите варианти, които се предлагат на пазара могат да живеят до 4-ма души. Ето и най-разпространената класификация на „къщите на колела”.

Това са 5-метровите коли, но те не са предназначени за хора, които търсят лукс. Те са за хора на път.
Ако търсите близък до жилищния комфорт, или си купувате 7-метров кемпер, или 5-метрова каравана. В модерните кемпери има кухненско обзавеждане, почти като у дома. Преди всичко хладилниците са се променили по размер в последните години и са големи колкото домашния кухненски уред. На масичката за вечеря могат да седнат до 6 души, тъй като шофьорското място и мястото до него могат да се обърнат назад при повечето модели. И по този начин капацитетът се увеличава. В кемпера можете да откриете още гардероб, допълнително място за багаж, топла вода, душ, тоалетна.

Вече на никого не се налага да вдига и да сглобява леглата. Вътре, по правило кемперите се продават със здрави легла с прилични матраци. При някои модели, познати на пазара като Alkoven кемпери леглото е директно над кабината на шофьора и е готово за нощ под звездното небе. При други модели ще откриете различни варианти етажни легла. От няколко години насам се наложиха и т.нар Hubbett - легла, които се изтеглят. При Alkoven кемпери, с този голям„навес” над шофьорската кабина са много търсени и за ползване под наем.

В интегрираните и частично интегрирани кемпери кабинката на шофьора е отчасти слята с жилищното пространство (своеобразния хол). Предпочитани са от семейства, търсят се модели дори втора ръка.

Модел 2016 е шарен, както никога, тъй като все повече фирми се задълбочават в най-различни подобрения. Новите модели са от големи до малки, от практични до луксозни. При някои варианти може да се види как се залага на качество за сметка на по-ниска крайна цена, като се пести от скъпите извивки на кабините и вътрешния интериор. Например повърхността на някои тавани се състои от стъклопласт, а страничните стени са от гладък алуминий.

Автор: Константин ДИМОВ

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори