Търси

Нова Година

Изпращането на старата и посрещането на новата година става на 31 декември срещу 1 януари всяка година. Защо точно тогава?

Нова Година

Нова Година Автор / Източник: Още за къщата

Изпращането на старата и посрещането на новата година става на 31 декември срещу 1 януари всяка година. Защо точно тогава? Определянето на тези дати ни отвежда към времето на утвърждаване на християнската религия и към западноевропейското историческо минало. И до днес в Западна Европа, когато се организира новогодишното парти, се казва: “Какво ще правим на Силвестър?” На Силвестър хората се разделят със старата година с фойерверки и шумни празненства до късно през нощта.
 
Името Силвестър ни отвежда до римския папа Силвестър І (314-335 г. н.е.). Очевидно той е успял да излекува от някаква тежка болест император Константин Велики и след това го е покръстил в християнската вяра. По това време християнството се превръщало постепенно от една отначало забранена тайна организация към заливаща света официална религия. Католическата църква провъзгласила папа Силвестър І за светец, чието име и заслуги се честват на 31 декември.
 
Разделянето на времето, по което живеят хората, на големи периоди - години, съществувало и доста преди папа Силвестър І. Повтарянето на сезоните пролет, лято, есен и зима дало повод на хората да отброяват годините и всяка година да празнуват още една година от своя живот.
 
В началото на годината в стария Рим, хората празнували от незапомнени времена рождения ден на богът Слънце, в дните около най-дългия зимен ден. Тази дата била възприета от християнската църква като рожден ден на Исус Христос. Най-дългите нощи през зимата били наречени “святи” и до днес още са се запазили стари църковни песни, в които се говори “от небесата дойдох”, а хорът на ангелите припява “донесе Нова година”.
 
Едва през ХVI век (1582 г.) папа Грегор ХІІІ въвел сегашния (Грегориански) календар. В него Коледа и Нова година са на различни дати. В Русия Грегорианският календар бил въведен едва през 1918 г. У нас по време на социализма се празнуваше предимно посрещането на Нова година, а Коледа бе работен ден. Дядо Коледа бе изместен от Дядо Мраз и почти забравен.
 
Посрещането на Нова година е един от най-големите празници всяка година, превърнал се е в обичай. Радваме се да можем да го празнуваме заедно със семейството или с приятели. Най-тежко е да бъдеш сам на този ден, затова ходим на гости или каним гости у дома. Празнуването заедно с други хора ни дава сила да преживеем и трудните моменти в живота ни.
 
На този празник правим преоценка на постигнатото през изтеклата година, дали сме постигнали мечтаното, дали сме станали по-богати, защото обикновено свързваме богатството и щастието с парите. Защо е така? Защо тогава понякога виждаме блестящи искрици на щастие в очите на просещи по улицата деца, в очите на родители, свряни да живеят в една стая с четирите си деца? Защо срещаме намусени, “студени” богаташи? Очевидно има нещо друго освен парите и материалното, което ни прави щастливи. Очевидно не можем да приравним богатството с доброто самочувствие, с усещането за задоволеност и щастие. Богатството е по-скоро състояние на душевното самочувствие.
 
Ако днес сте се събудили здрави, сте по-щастливи от един милион хора на тази земя. Ако не сте преживели ужасите на войната, самотността на затвора или агонията на гладуващите, значи сте по-щастливи от 500 милиона хора по земята. Ако имате нещо за ядене в хладилника, дрехи в гардероба, легло, на което да легнете и покрив над главата, сте по-богати от 75 % от жителите на тази земя.
 
Не е ли щастие да чуете детския смях в съседната стая, да се отпуснете в компанията на добри приятели, независимо от това дали на масата има печен фазан? Не сте ли щастливи да знаете, че децата ви макар и на хиляди километри от вас, се чувстват добре и са здрави? Какво ще ви струва да направите някой около вас щастлив с материална помощ... или просто добра дума?   
 

Автор: Невена ПОПКИРОВА

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори