Търси

В сърцето на Странджа - Малко Търново

Град Малко Търново се на мира в Югоизточна България, само на 9 км от границата с Република Турция.

Историческият музей

Историческият музей Автор / Източник: Димитър Шиклев

Природен парк “Странджа”.

Природен парк “Странджа”. Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Дървена странджанска къща.

Дървена странджанска къща. Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Етнографски музей.

Етнографски музей. Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Историческият музей.

Историческият музей. Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Етнографски музей.

Етнографски музей. Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Дървена странджанска къща.

Дървена странджанска къща. Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Православен храм “Успение Богородично”.

Православен храм “Успение Богородично”. Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Красиви форми в природен парк “Странджа”.

Красиви форми в природен парк “Странджа”. Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

Непознат и причудлив подземен свят на пещерите в проломите.

Непознат и причудлив подземен свят на пещерите в проломите. Автор / Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

PREV NEXT

Град Малко Търново се на мира в Югоизточна България, само на 9 км от границата с Република Турция. Културен и административен център на едноименната община, с население от 3527 жители.

Градът е единствен в тази част на България, на територията на Странджа планина. Според редица известни изследователи на това място от дълбока древност е съществувало селище. Откритите находки от различни епохи го доказват по безспорен начин. Името на селището се появява в историческите извори от римската епоха, което показва неговото вековно съществуване, културното и икономическото му значение по това време.

На територията на община Малко Търново, сред дивната природа на Странджа планина, са запазени уникални археологически паметници, свързани с тракийската и римската култура.

Исторически музей - Малко Търново е създаден през 1983 г., с идеята да се превърне в информационен център за културно-историческото развитие на Странджа, музеят разполага с пет сгради, като в три от тях са разположени експозициите. Къщите са оригинални, типични странджански творби на народните майстори, което ги прави особено ценни за историята на българската архитектура. В експозициите е нарушен традиционният способ на експониране в строго следване на хронологическия ред - “от древността до наши дни”. Експонирането е осъществено тематично и с акцентуване само на онези събития и явления, които са характерни за региона. Тук могат да се видят мраморни надгробни плочи, жертвеници, колони с гръцки надписи и мраморна статуя на римска девойка, два фронтона от тракийска куполна гробница, керамика.

Иконната живопис е представена от няколко икони от XIX век, дело на местни майстори. Те се отличават от всички други български икони най-вече по своята стилистика - с приглушен колорит, в който преобладава тъмнозеленият цвят - нещо нетипично за иконната живопис.

Народният бит е представен чрез експозицията на автентични предмети, оръдия на труда, съдове и облекла.      
           
Националноосвободителното движение е представено чрез копия на снимки, документи и оръжия в комплекса и на историческата местност Петрова нива, където около мемориалния паметник всяка година се събират от 30 до 50 000 души, дошли да почетат паметта на преображенци. През 1903 г. в тази местност е взето историческото решение за вдигане на Илинденско-Преображенското въстание.

Автор: сп. “Още за къщата”

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

Хиацинт
05 Октомври 2010
08:57

01

  • Отрицателни Гласове 0
  • Положителни Гласове 0

Открай време обичам тази рубрика в "Още за къщата"! Мога да се връщам по няколко пъти на някой от разказите за историята и прелестите на непознати места в страната и винаги нещо като че ли ме стопля. Вероятно усещането за нещо родно, вероятно възпитаната отрано симпатия към старата българска архитектура, а може би и малко гордост от създадената от народа ни красота.На сайта на ka6tata.com

затвори