Търси

Цветовете на 2019

Да, все още се говори за Цвят на годината, но все повече компании предлагат не само един цвят, а цял комплект от цветове, теми, настроения.

Цветовете в интериора за 2019

Цветовете в интериора за 2019 Автор / Източник: Рantone

Корал - Цвят на годината за 2019-та според Pantone

Корал - Цвят на годината за 2019-та според Pantone Автор / Източник: Pantone

Рantone - Цвят на 2019 година

Рantone - Цвят на 2019 година Автор / Източник: Рantone

Dulux-Mojito Shimmer(036VS) e вторият цвят на годината  на Dulux

Dulux-Mojito Shimmer(036VS) e вторият цвят на годината на Dulux Автор / Източник: Dulux

Dulux-Night Watch - цвят на 2019

Dulux-Night Watch - цвят на 2019 Автор / Източник: Dulux

Цветът на 2019 на Behr

Цветът на 2019 на Behr Автор / Източник: Behr

Идея как да използваме цвета на годината на Behr

Идея как да използваме цвета на годината на Behr Автор / Източник: Behr

PREV NEXT

Дали има такива? Да, все още се говори за цвят на годината, но все повече компании предлагат не само един цвят, а цял комплект от цветове, теми, настроения.

Pantone Color Institute
, един от най-влиятелните авторитети в сферата на цветовете, е избрал цели 72 цвята, организирани в осем цветни палитри, които според тях ще бъдат навсякъде в домовете през 2019 г.

Две от тези палитри “Cravings” (жадуване, силно желание за нещо) и “Classico” са от срещуположните страни на цветния спектър. Цветовете в първата включват пикантни червени, оранжеви и богати пурпурни оттенъци, както и такива, които напомнят на топящ се в устата ни шоколад, цветове, които изкушават очите и вкуса ни. Тъмните нюанси на "Classico" включват елегантни и по-умерени цветове като цвят на камила, бургундско червено, фланелено сиво и черен хайвер.

Но това беше преди началото на декември. Преди няколко дни Pantone все пак обявиха официално своя Цвят на годината за 2019-та – това е красивият PANTONE 16-1546 Living Coral. Този коралов оттенък със златист тон „излъчва желаните, познати и енергизиращи аспекти на цвета, открит в природата... Точно както кораловите рифове са източник на препитание и подслон за морския живот“, обясняват те, „цветът на живите корали ни обгръща с топлина и (духовна) храна, за да ни осигури комфорт и жизнерадост в непрекъснато променящата се среда ".

Подходът на известния производител на бои Dulux е подобен – техният избор за Цвят на годината също е израз на това търсене на лукса и удоволствието, на първокласни продукти и преживявания. Night Watch (DLX1145-7) е особен оттенък тъмно зелено, изразяващ желание за връзка с природата, примесено със сложна градска изтънченост, която според описанието на самата компания, търси съчетаване с традиционните практики и старото световно занаятчийство, обединяване на миналото и настоящето.

Mojito Shimmer (036VS) е вторият Цвят на годината, избран от Dulux, наподобяващ коприна в по-светли оттенъци на първия избран цвят и вероятно заради това второто му име е Venetian Silk – венецианска коприна.

 „От тъмнината на нощта, достигайки до светлината и следвайки желанието да забавим напредването на някои технологии и разчитането на социалните медии, и двата наши Цветове на годината са модерен израз на лъскаво богатство. Чрез дълбочината на цвета и контраста на светлината и сянката, тези пълноцветни зелени нюанси подражават на усещането за буйна зеленина, пресъздавайки вдъхновена от природата, успокояваща, но всепризната еуфория.“ И съответно към тях компанията е разработила палитра от подходящи за съчетаване светове.

Според другия голям производител на бои Behr цветът на 2019 г. ще бъде синият – Blueprint (S740-5) - специфичен, мек оттенък на синьото. „Чист, достъпен цвят, на който строителите разчитат при работата си с чертежите, за да реализират архитектурните проекти. Blueprint създава пространство, където можете да изградите свой собствен нов живот, където осъзнаването на това, което искаме да изградим за себе си, може да се превърне в действие“ е описанието на цвета от компанията.

Цветът на годината е тема, която беше много популярна през последните години, но тя по-скоро е важна за производителите, които имат отношение към боите и цветовете. Както можете да си представите, те са много, дори само в сферата на интериора и в модната индустрия. За тях е важно да отчетат настроенията на потребителите, за да могат да отговорят със своите продукти. А за всички нас, потребителите, тя е по-скоро обогатяваща с идеи за това как да използваме цветовете в ежедневните си избори.

Автор: Теменужка Захариева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори