Търси

London Design Festival 2018 – дизайн и продукти по поръчка

И тази година през септември Лондонският фестивал на дизайна за 16-ти пореден път даде възможност на лондончани и всички посетители да преживеят, открият и да бъдат вдъхновени от дизайна.

Изложението 100% Design.

Изложението 100% Design. Автор / Източник: 100% Design

Шкафовете от колекцията Bastone на компанията Poiat Products

Шкафовете от колекцията Bastone на компанията Poiat Products Автор / Източник: Arsi Ikäheimonen

Модулния диван Bowy-Sofa на Cassina, дизайн на Patricia Urquiola

Модулния диван Bowy-Sofa на Cassina, дизайн на Patricia Urquiola Автор / Източник: London Design Festival

Joyce Wang Studio- терацото продължава да е сред най-популярните материали.

Joyce Wang Studio- терацото продължава да е сред най-популярните материали. Автор / Източник: dezeen

Стол вдъхновен от Африка, дизайн на Mac Collins в красив син цвят.

Стол вдъхновен от Африка, дизайн на Mac Collins в красив син цвят. Автор / Източник: LDF

Рaula Lorence - Продукти от различни материали за работа с деца с аутизъм

Рaula Lorence - Продукти от различни материали за работа с деца с аутизъм Автор / Източник: dezeen

Интересният фотьойл Quetzal дизайн на Marc Venot за Missana

Интересният фотьойл Quetzal дизайн на Marc Venot за Missana Автор / Източник: Marc Venot

Skandium Townhouse - устойчиви материали с етични производствени техники.

Skandium Townhouse - устойчиви материали с етични производствени техники. Автор / Източник: London Design Festival

VitrА представи най-новата си колекция Plural дизайн на Terri Pecora.

VitrА представи най-новата си колекция Plural дизайн на Terri Pecora. Автор / Източник: Vitra Plural

PREV NEXT

И тази година през септември Лондонският фестивал на дизайна за 16-ти пореден път даде възможност на лондончани и всички посетители да преживеят, открият и да бъдат вдъхновени от дизайна на световно ниво. Той включваше множество изложби и събития в цял Лондон, най-важните от които 100% Design, Decorex International, designjunction, Focus / 18 и London Design Fair

Какви тенденции в дизайна се очертаха по време на фестивала? По отношение на цветовете след миналогодишния акцент върху топлия цвят на теракотата тази година дизайнерите се насочват повече към ярката топлина на жълтото във всички негови оттенъци – от тъмна охра до вибриращо жълто като интересния фотьойл Quetzal дизайн на Marc Venot за Missana, както и цялостното оформление на площите на изложението 100% Design

Силен акцент бяха и продуктите изработени по поръчка и на ръка, включително и с майстори, работещи на място. Компанията за мебели по поръчка Kent & London позволи по време на фестивала хора от публиката и дизайнери да направят свои собствени мебели като използват материали в шоурума с помощта на техни дизайнери като по този начин можеха да проследят целия процес на създаване на мебелите.

Известната мебелна компания Cassina представи колекцията си за 2018 включваща елегантни и практични модели като  модулния диван Bowy-Sofa, дизайн на арт-директора на компанията Patricia Urquiola.

Имаше интересни продукти, създадени от млади начинаещи дизайнери – като ‘Iklwa’, стол вдъхновен от Африка, дизайн на Mac Collins в красив син цвят.

Водещата марка за баня VitrA участва за първи път в designjunction (една от основните дестинации на Лондонския дизайн фестивал), за да представи най-новата си колекция Plural дизайн на Terri Pecora. Вдъхновен от наследството на общите зони за къпане и ритуали, той представя банята като неформално жилищно пространство, като я прави ново сърце на дома.

Темата за устойчив дизайн и етично производство беше особено силно изразена. Датските компании Montana и Skagerak показаха примерно обзавеждане на жилище - Skandium Townhouse - само от производители, които имат силни етични ангажименти и инициативи за социална отговорност и които произвеждат продукти от устойчиви материали с етични производствени техники.

Един от най-красивите дизайнерски продукти, показани на фестивала, бяха шкафовете от колекцията Bastone на компанията Poiat Products създадени съвместно с финландския дизайнер Antrei Hartikainen – те са леки и въздушни, направени от множество тънки дървени пръчки.

Paula Lorence от Училището по дизайн и изкуство в Рига представи серия от предмети, които да помогнат на децата с аутизъм в тяхното сетивно развитие. Колекцията Taktil включва 12 предмета, изработени от осем вида материали, предназначени да произвеждат различни усещания при докосване, които ще се използват по време на терапевтичните сесии от терапевти, които работят с аутистични деца. 

Фестивалът потвърди тенденцията от две години - терацото продължава да бъде сред най-популярните материали за дизайнерите. Joyce Wang Studio представи серия от ограничена бройка продукти за интериора, с които показа, че материалът terrazzo може да се използва на много повече места от повърхностите в кухнята и банята.

Автор: Теменужка Захариева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори