Търси

Прогнозите на IММ Cologne 2009

разнообразие срещу монотонност

Прогнозите на IММ Cologne 2009 - разнообразие срещу монотонност

Прогнозите на IММ Cologne 2009 - разнообразие срещу монотонност Автор / Източник: Още за къщата

Изложението IMM COLOGNE се провежда в самото начало на всяка година от 19 до 25 януари. То е първото и едно от най-значимите събития в интериорния дизайн и дизайна на мебели за годината и определя тенденциите за цялата година.

Бизнес панаирът се превръща в сцена на повече от 150 топклас шоу перформанси на дизайнери, производители и търговци от цял свят. Наред със световно утвърдени дизайнерски марки мебели и аксесоари, семпли модулни елементи за обзавеждане допълват богатата гама от предложения за 107 000 души от 130 страни, които посещават изложението.

Дори сега предвид песимистичните прогнози и анализи за влиянието на световната криза и върху мебелната индустрия, организаторите от Koelnmesse работят още по-усилено, не само за да поддържат ролята на панаира като водещ фактор в Европа, но и да засилят неговото значение в световен мащаб.

Нарастващото търсене в мебелното производство има и допълнителен импулс – развиващите се пазари - Русия, Китай, Индия, Малайзия, Виетнам и Украйна. Засега Европа е най-големият пазар за мебелната индустрия, продукцията за 2007 г. възлиза на 113 млрд. щатски долара, а консумацията нарасна до 111 млрд. щатски долара. В рамките на Европа Германия държи позицията на най-значителния пазар за мебелната индустрия.

IMM COLOGNE показва може би най-големия асортимент от мека мебел в света, почти пълна картина на световния мебелен пазар. Панаирът не се изчерпва само като международна среща за дизайнери и търговци на мебели, той е място за реална търговия и договаряне. Неговата Business to Business ориентираност определя и сериозната подготовка за изложението, която продължава цяла година.

За търговските фирми се изготвят специални списъци с информация за продукти и дизайнери, които отговарят на търсенията им, организират се срещи, договарят се условия, много преди началото на панаира. Най-силно е представянето на фирми от Италия, Дания, Швейцария, Холандия, Франция, Белгия и Австрия. Традиционно силно представяне имат и Турция, САЩ, Китай, Япония, Бразилия.

Изложението е и първият форум през годината, където мебелната индустрия представя новите продукти и идеи за предстоящата година. Еко дизайн, издръжливост, качество и надеждност - това са ключовите думи, които характеризират иновациите, които ще бъдат представени на IMM COLOGNE 2009. На 48 000 кв. м ще бъдат представени уникални дизайнерски разработки, които ще формират тенденциите за 2009 г. Специализирания сектор в зала 11 - “Art of Kitchen” ще покаже брандове - премиум дизайн.

Процесът на индивидуализация сред обществото предопределя и нарастващите нужди от все по-разнообразни предложения и за начина и стила на живот, пряко свързани и с обзавеждането. В момента мебелната индустрия предлага най-голямото разнообразие от мебели в своята история.

Какво няма да бъде модерно? Ако следвате модните тенденции в обзавеждането, забравете за мебелите от чам, обикновените нерелефни дамаски и текстили, нездравословните матраци, твърде дребните дивани без декоративен елемент, секциите до тавана.

Актуални продължават да бъдат – тъмният орех фурнир в комбинация със стъкло и инокс, многофункционалните тапицирани дивани, тематичните детски стаи, бялото като цвят за дамаските, текстилите и мебелните повърхности, подвижните мебели, едроплетените текстили и осезаемите текстури върху меката мебел.

Какво ще бъде ултрамодерно съвсем скоро? Градински мебели, които изглеждат точно като за дневната, синьото настъпва в интериорния дизайн, ергономичните матраци ще стават още по-търсени, диваните от модулни отново стават компактни, 80-те се завръщат този път в хром и черно, кухненските шкафове са без видими дръжки, кухненските острови и красиви бар столове като акценти в кухнята, стенни модули с плосък TV екран, контрастни и ярки тапети, уникални тапети, green design мебели, нискоемисионно осветление, свръхтънки плотове за масите, органичен дизайн и форми, bubble design.

За пета поредна година Trend Book на изложението показва насоките, в които ще се развиват модните тенденции за мебелния дизайн, проследявайки взаимовръзката между тенденциите в обзавеждането, лайфстайла и обществените проблеми.

Експерти по дизайн, архитектура и структура на материалите, както и журналисти в специализирани дизайнерски издания се събират, за да формират пространства, които да помогнат на хората да бъдат в синхрон с променящия се свят. В двудневен workshop, който се провежда през лятото, експертите дискутират своите впечатления от най-наболелите проблеми на обществото и интригуващите идеи в дизайна.

Дизайнерските търсения се насочват към старото и опита, познатите неща, но по съвсем различен начин, комбинирайки ги в иновативен дизайн. Ценностите и в тази сфера претърпяват промяна, а нови правила определят съвременната естетика. Преходните материали се изправят в контраст с дълготрайните, сложността на формата и мотивите триумфират над минимализма.

Желанието да се експериментира в дизайна, но въпреки това да се запазят стойностните качества на класическия и винтидж дизайн са двете неразривно свързани и до голяма степен припокриващи се течения на нашето време.

Дори любителите на хармонията и баланса могат да се прехласнат по обаянието на новите форми на дизайна. Стивън Бъркс, Ееро Коивисто, Маркус Феърс, Арик Леви и Джулио Ридолфо са дизайнерите, които създават Trend Book IMM COLOGNE 2009 и четирите водещи тенденции – Extra Much, Near and Far, Tepee Culture и Re-Run Time.

“Near and Far” тенденцията да се смесват неща, които принципно не изглеждат подходящи затова. Пластмасата е използвана като природен материал, а прости материали се комбинират в high-tech конструкции. Вместо да бъде ограничавана единствено от рециклируеми материали, концепцията за устойчив дизайн се прилага по нов систематичен начин.

Фокусира се върху самата идея – възможностите за устойчиво производство и консумация. “Near and Far” промотира бялото и топлите нюанси на сивото, някои бежови и розови акцентни тонове за една малко по-консервативна цветова гама. Естествени материали като морска зостера (трева) и бамбук допълват визията. Деликатни форми и прозрачни структури подчертават преходната и крехка естетика на висшия дизайн.

“Tepee Culture” демонстрира радостта от живота на оптимистичното поколение, изразяващо любовта си към природата и страстта към интериорния дизайн посредством противопоставяне на индивидуалните, оригиналните и емоционалните форми пред пищните, претрупани и охолни такива. Дизайнът означава еко отговорност.

Домът се превръща в идеален свят, в който мебелите и осветлението са инспирирани от animal-friendly теми. Хартията широко се използва като материал в дизайна, който да отразява устойчивото развитие. Груби повърхности и рециклирани материали отразяват автентичността и историята на мебелите.

Кръгли форми се комбинират с мотиви от фауната или птиците, а лампите напомнят октоподи. Доминиращи са топлото червено, в комбинация с кафяви и зелени нюанси, охра и синьо като акценти.
 
“Re-Run Time” интерпретира темата за устойчивото развитие, но погледнато от гледна точка на дизайна, който преминава теста на времето. Дизайнерските решения са сведени до есенцията в търсенето на истината. Хората предпочитат стабилността пред промените, естественото пред оригиналното.

Легендарните творения на дизайна получават втори шанс, за да се докажат. Стиловете от миналото биват трансформирани, докато се достигне до тяхната истинска същност и стойност, променяйки детайла, пропорцията, размерите. Основният бежов цвят е комбиниран с червени и кафяви тонове. Естествени материали като кожа, конски косъм, восък и дърво, са доминиращи в интериора.
 
“Re-Run Time” интерпретира темата за устойчивото развитие, но погледнато от гледна точка на дизайна, който преминава теста на времето. Дизайнерските решения са сведени до есенцията в търсенето на истината. Хората предпочитат стабилността пред промените, естественото пред оригиналното.

Легендарните творения на дизайна получават втори шанс, за да се докажат. Стиловете от миналото биват трансформирани, докато се достигне до тяхната истинска същност и стойност, променяйки детайла, пропорцията, размерите. Основният бежов цвят е комбиниран с червени и кафяви тонове. Естествени материали като кожа, конски косъм, восък и дърво, са доминиращи в интериора.

Автор: Весела МАРКОВА

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори