Търси

Тенденциите в интериора през 2018

Заради разрастването на градовете, жилищната площ намалява и все повече се търсят гъвкави простраства и стил на живот.

Boho стилът позволява да се смесват предмети, които  изглеждат несъвместими

Boho стилът позволява да се смесват предмети, които изглеждат несъвместими Автор / Източник: Снимка: Alexander Schneider Koelnmesse

Boho стилът е шумен и артистично разхвърлян

Boho стилът е шумен и артистично разхвърлян Автор / Източник: Снимка: Pinterest

ELLE Decor - цветни шкафове в кухните

ELLE Decor - цветни шкафове в кухните Автор / Източник: ELLE Decor

Ori - система от многофункционални мебели дизайн на Yves Behar

Ori - система от многофункционални мебели дизайн на Yves Behar Автор / Източник: Снимка: Haimtextil

Гъвкави мебели, които могата да се местят заедно със собствениците си

Гъвкави мебели, които могата да се местят заедно със собствениците си Автор / Източник: Photo Hannabi ©

Австралийската компания SP01, дизайн на Tim Rundle - фотьойл Caristo

Австралийската компания SP01, дизайн на Tim Rundle - фотьойл Caristo Автор / Източник: SP01

Диван Аzurite на Мuranti

Диван Аzurite на Мuranti Автор / Източник: Снимка: Мuranti

Кадифето ще доминира - стол Nola Chair на TRISS

Кадифето ще доминира - стол Nola Chair на TRISS Автор / Източник: Снимка: Maison et Objets

Модулни мебели BRIXX на DEDON

Модулни мебели BRIXX на DEDON Автор / Източник: Снимка: Hаimtextil

Интериор, в актуални цветови комбинации за 2018 г.

Интериор, в актуални цветови комбинации за 2018 г. Автор / Източник: Снимка: ELLE Decor

 PROMENADE - дизайн на  Philippe Nigro

PROMENADE - дизайн на Philippe Nigro Автор / Източник: Снимка: Gebrüder Thonet Vienna

Илюстрация на тенденцията Шоурумизация

Илюстрация на тенденцията Шоурумизация Автор / Източник: Снимка: Maison et Objets

PREV NEXT

Урбанизацията е една от основните характеристики на модерния свят, в който повече от половината от населението живее в градовете и затова темата е основна поне за две от  предстоящите важни международни изложения този месец -  Heimtextil (9-12 януари 2018) във Франкфурт с мото “The future is urban” („Бъдещето е на градовете") и мебелният панаир в Кьолн.

И задачата ще бъде да се представят основните тенденции, които характеризират едно такова бъдеще. А те следват логично – заради разрастването на градовете, жилищната площ намалява и все повече се търсят гъвкави простраства и стил на живот. Увеличаването на процента на работещите дистанционно или от вкъщи също изисква преосмисляне на организацията на жилищата. Архитектите и дизайнерите търсят начини да ги превърнат в удобна комбинация от жилищно и работно пространство, което лесно се адаптира към промяна на изискванията. Увеличава се търсенето на преносими и многофункционални мебели, подходящи за модерните номади. (примери на снимките -  модулни мебели BRIXX на DEDON и Ori - система от многофункционални мебели дизайн на Yves Behar).

Едновременно с това се търсят жилища, които да осигуряват по-чист въздух, да способстват за подобряване на здравето и благополучието на обитателите си чрез използване на повече органични материали и с повече присъствие на природата в дома.

А тазгодишната тема на януарското изложение Maison et Objet в Париж ( 19-23 януари) е за революцията, присъстваща в поведението на потребителите във всички неща, свързани с декора и е озаглавена SHOW-ROOM: "Чрез цифровите технологии потребителите вече имат достъп до информация за продукти, могат да сравняват цените и дори да споделят коментари за продуктите и да ги оценяват. Ново поколение от хиперсвързани и хиперинформирани потребители искат да си възвърнат контрола ... Това е една тенденция, което нарекохме шоурумизация: вече не продуктът прави потребителя, а потребителят е този, който прави продукта" - казва Vincent Grégoire от известната агенция NellyRodi.

И според организаторите на DOMOTEX (12 - 15 януари) през 2018 г. ще се фокусираме върху тази силно изразена тенденция към индивидуализация на продуктите и услугите. Това е и основната тема на събитието - UNIQUE YOUNIVERSE. Игра на думи, която изразява стремежа към персонализиране в отговор на индивидуалните нужди и желания на всеки клиент, който в бъдеще ще може  да бъде много по-активно ангажиран в разработването на новите продукти.

От гледна точка на декорацията, две от познатите тенденции явно ще продължават да доминират в интериора и през 2018-та година – кадифе и Арт Деко. Много от новите колекции на мебелните компании съдържат такива елементи – особено характерна е серията PROMENADE, Thonet Vienna - дизайн на  Philippe Nigro на снимките горе.

И един друг "вирус" се разпространява сред интериорите, както казват в прес-материалите на панаира в Кьолн – Те все още съществуват, онези тенденции, които като че ли преобладават на пазара, независимо от влиянието на маркетинговите експерти. Един вирус се разпространява напоследък в дневните чрез социалните мрежи, който се очаква да разлюлее света на интериорния дизайн: така-наречения бохо стил. Той е и реакция на полирания изчистен стил, използван обикновено в мебелните салони, докато Boho стилът позволява да се смесват предмети, които на пръв поглед изглеждат съвсем несъвместими. Нито един друг стил на обзавеждане не е толкова очевидно независим от архитектурната рамка като него. Дали ще въведете бохо-елементи в пространствата, които запазват скандинавската си изчистеност или изцяло ще създадете собствено (дишащо) пространство, използващо уверен "бохемски" стил, няма значение. Boho е отговорът на идеала за бавен живот, където естетиката на изчистените, почти празни интериори с вградени мебели за съхранение и нищо на показ, е твърде ограничаваща. Точно обратното – Boho е шумен и артистично разхвърлян, той следва модела на т.нар. бохеми през 19 век, които се бунтуват срещу буржоазната средна класа с този напълно различен начин на живот.

Използват се естествени материали, текстил и всякакви заемки от различни екзотични култури като например възглавнички, изработени от стари килими, които  се съчетават с тъкани от Индия и одеала от Перу, мебели от ратан и много зеленина. А масичката за кафе спокойно може да бъде голяма метална табла, поставена върху пуф.

Една друга тенденция, която се появи тази година и ще продължи със сигурност да властва в интериора, е Terrazzo-то - заради възможностите, които тя ни дава.

А по отношение на Цветовете на 2018 в интериора, както вече сте прочели, както и миналата година, не винаги изборът е един цвят, но винаги той е представен с колекция от подходящи за комбиниране цветове. И понеже според ELLE Decor една от тенденциите в дизайна на кухни ще са цветните шкафове, тези комбинации със сигурност ще са ви полезни.

Възползвайте се от всички тези идеи, за да имате една вдъхновена година и дом, който да ви доставя радост и усещане за благополучие. 

Автор: Теменужка Захариева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори