Търси

Преобразяващата сила на стъклото в интериора

Вече едва ли има предмет, който да не може да бъде направен от стъкло.

Ефирност и стил с модерни стълби от закалено стъкло

Ефирност и стил с модерни стълби от закалено стъкло Автор / Източник: www.rizestairs.com

Комбинация от стъкло и дърво за холната мебел

Комбинация от стъкло и дърво за холната мебел Автор / Източник: www.misshahome.com

Красотата на матираното стъкло в интериорните врати

Красотата на матираното стъкло в интериорните врати Автор / Източник: www.themaisonette.net

Пленителната красота на витражите в съвременния дом

Пленителната красота на витражите в съвременния дом Автор / Източник: www.liveinternet.ru

Стилни стъклени маси в големина според приложението

Стилни стъклени маси в големина според приложението Автор / Източник: www.moreglasscorp.com

Стъклен плъзгащ параван и столове от стъкло и метал

Стъклен плъзгащ параван и столове от стъкло и метал Автор / Източник: www.elitdesign.ge

Стъклените стени - сливане с природата

Стъклените стени - сливане с природата Автор / Източник: www.trendir.com

Стъклото в кухненските плотове

Стъклото в кухненските плотове Автор / Източник: www.decoracion-muebles.blogspot.com

PREV NEXT

Проектирането на елегантен и стилен интериор в съвременните домове несъмнено включва използването на стъклото като универсален декориращ и функционален елемент.
Употребата на стъклото отдавна вече не се изразява само в изработката на прозорци – поради характерните си свойства, разнообразието от форми, в които може да се превъплъщава и благодарение на усъвършенстваните технологии, днес приложението му в интериора е все по-всеобхватно.

Една от най-забележителните функции на стъклото е способността му да озарява пространството, добавяйки лукс и ефирност на интериора. Едновременно с това лесно създава усещане за повече простор и свобода в малки помещения.

Видове стъкло, използвано в интериора
Този материал е с много широк спектър на употреба, както в интериорния дизайн, така и в строителството. Освен нискоемисионните КА стъкла, многопластпластовото триплекс и стопсол стъкла, използвани най-вече в изработката на стъклопакети за PVC дограми, едни от най-често използваните видове в интериорния дизайн са: флоатно, цветно, ламинирано, релефно и орнаментно стъкло.

Флоатното - познато още като бяло, е стандартното стъкло, което се отличава с висока светлопропускливост. Може да бъде монтирано навсякъде и поради това е често използвано в интериора. Дебелината му варира в зависимост от конкретното приложение.

Цветното, наричано абсорбиращо стъкло, основно се използва за намаляване на слънчевата светлина, UV лъчите и отблясъците вътре в сградата. Цветовете, в които се предлага са светло и тъмно зелено, светло, тъмно, морско и мастилено синьо, сиво и бронз. То е с ниско ниво на светлинна рефлексия и висок соларен фактор. Поради тези му особености цветното стъкло намира приложение както в интериора – за изработката на мебели, плотове, маси, рафтове и парапети, така и в строителството.

Ламинираното стъкло се отличава с изключителна здравина и якост, благодарение на вградения допълнителен слой пластмаса, което не позволява да се разпръсне, ако бъде счупено. Употребата му е ефективна за местата, където стъклото се натоварва много и е необходима голяма устойчивост. Ламинираното стъкло е много добро решение за интериорни врати и витрини с големи размери.

Орнаментно стъкло се характеризира с разнообразни класически стилизирани фигури или причудливи дизайни, където прозрачността зависи от структурата и гъстотата на елементите. Този тип стъкла могат да бъдат закалени, ламинирани или матирани. Широко използвани са за витрини на кухненски шкафове, интериорни врати или гардероби.

Мебели от стъкло
Стъклото навлиза изключително смело в изработката на мебели за дома, офиса или различни учреждения. Вече едва ли има предмет, който да не може да бъде направен от стъкло – фасади на кухненска мебел, декоративни елементи, мивки и произведения на изкуството. Самостоятелно или в комбинация с дърво, кожа или метал, този материал представя неповторимо изящни изделия за домашния интериор.

Стъклените кухненски плотове, масите и столовете от стъкло във всекидневната или трапезарията изглеждат нежно и изискано, придавайки изчистен и луксозен щрих. Благородството на формите от стъкло е толкова изящно, че не са необходими почти никакви други украшения.

Благодарение на стъклото елементите от интериора внушават чувството за лекота и свобода в помещенията. Поставени върху прозрачни полици и стелажи, книгите сякаш мистериозно “висят” във въздуха. За разлика от останалите материали, мебелите от стъкло създават усещане за пространство, елегантност и финес с деликатното си ненатрапчиво присъствие.

Наред с пленителната си декорираща функция, стъклото се счита за най-екологичния материал, като проддръжката и почистването му изискват минимални усилия. Още едно предимство е възможността да позиционираме прозрачната мебел и на директна слънчева светлина, което няма да застраши качеството й в цветово отношение.

Креативни идеи за стъклен свят у дома
Разнообразните приложения на стъклото представят неповторими оригинални идеи за добавяне на елегантни отличаващи детайли, посредством които да индивидуализираме цялостния стил и дизайн.
Красотата на интериорните врати, модернизираните витражи от цветно стъкло, декоративните преградни стени и елегантни душкабини пораждат вълнуващи емоции и наслада за окото у нас самите и посетителите на дома. Стъклените тухли са още една възможност за изграждане на преграда между стаите или в коридора.

Днес, с модерните технологии, не само мебелите и вратите могат да бъдат изпълнени от стъкло. Проектират се цели стълбища със стъклени парапети, подове и тавани от закалено стъкло в един изцяло футуристичен стил.
В модерните домове често може да забележим цели стени от стъкло, които разчупват затвореното пространство и позволяват да се “слеем” със заобикалящата ни природа. 

Съвременните технологични похвати разкриват необятния потенциал на стъклото като универсално и елегантно средство за оформяне на атрактивни ефирни решения в обзавеждането на дома.
Прозрачата или матираната му повърхност и фините отблясъщи подчертават модерната насоченост към обогатяване на интериора и създават естетика и уют с “невидимото” си присъствие.

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

alxx
01 Декември 2015
12:23

01

  • Отрицателни Гласове 0
  • Положителни Гласове 0

Безкрайно информативна статия, обмислям да вкарам стъкло като акцент в дома ми, много ми харесват принтираните стъкла върху гардероби ( http://sunconceptbg.com/pechat-na-vrati-za-garderobi/ ) придават индивидуалност. Може би ще се спра на нещо подобно, но определено се замислих и за други варианти от тази статия.На сайта на ka6tata.com

затвори