Търси

Новости и българското участие на Heimtextil ‘15

Домашен текстил, тапети, устойчив текстил.

В спалното бельо се предпочитат качествените естествени памучни влакна

В спалното бельо се предпочитат качествените естествени памучни влакна Автор / Източник: арх. Анета Трифонова Кореспондент на „Още за къщата” на Heimtextil

PNG представя голямо разнообразие на тъкани за дома, спално бельо, покривки и възглавници

PNG представя голямо разнообразие на тъкани за дома, спално бельо, покривки и възглавници Автор / Източник: „PNG 1962“ България

Качеството на Signal осигурява високото ниво на обозначаване на стоката, опаковките и става част от рекламата.

Качеството на Signal осигурява високото ниво на обозначаване на стоката, опаковките и става част от рекламата. Автор / Източник: Сигнал ЕООД

Компанията показа една от най-успешните си  колекции  за спалнята и здравословния сън

Компанията показа една от най-успешните си колекции за спалнята и здравословния сън Автор / Източник: ТЕД БЕД ЕАД; www.ted.bg

Матраци ТЕД TermoFlex, създадена за клиенти и магазини тип Cash & Carry.

Матраци ТЕД TermoFlex, създадена за клиенти и магазини тип Cash & Carry. Автор / Източник: ТЕД БЕД ЕАД; www.ted.bg

Фирма “Яна

Фирма “Яна"АД акцентира върху голямо разнообразие на памучни хавлии за баня,които се отличават с качество и стил. Автор / Източник: Анета Трифонова,Кореспондент на "Още за Къщата"

Българският лидер в производството на тапети Almaplast, се представя с широка гама продукти в разнообразни серии с изискани имена

Българският лидер в производството на тапети Almaplast, се представя с широка гама продукти в разнообразни серии с изискани имена Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Карим Рашид - колекция за Grund

Карим Рашид - колекция за Grund Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Карим Рашид представя   своята колекция

Карим Рашид представя своята колекция Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

В спалното бельо се предпочитат качествените естествени памучни влакна

В спалното бельо се предпочитат качествените естествени памучни влакна Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Спално бельо с мотиви от природата

Спално бельо с мотиви от природата Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Текстил за под

Текстил за под Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Текстил за баня

Текстил за баня Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Блестящи Тапети

Блестящи Тапети Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Награда на AITза архитектурни тапети

Награда на AITза архитектурни тапети Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Награда на AITза обемен стенен панел

Награда на AITза обемен стенен панел Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Серия Spotlight на PS промотирана от Дитър Болен

Серия Spotlight на PS промотирана от Дитър Болен Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Тапети и стенни покрития - илюстрации.

Тапети и стенни покрития - илюстрации. Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Тапети и стенни покрития.

Тапети и стенни покрития. Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Тапети с африкански и флорални мотиви.

Тапети с африкански и флорални мотиви. Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Тапети с обемни ефекти.

Тапети с обемни ефекти. Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Щори и Трансперанти.

Щори и Трансперанти. Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

Щори и Трансперанти.

Щори и Трансперанти. Автор / Източник: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата”

PREV NEXT

Представянето на българските фирми на Heimtextil’15 бележи ръст (12 участника) в сравнение с предишната година (10 бр.) Радостно е, че почти всичките са актуални производители.

Домашен текстил, Спално бельо.
Текстилът за дома се произвежда все повече от естествени материали – памук, вълна, лен. При тапицериите се възвръщат вълнените тъкани: туид, рибена кост, пепит, каре, райе и плетива. Одеялата и възглавниците са от пухкави и рошави материи, обемни плетки и етно мотиви. Те са едноцветни, с естествени пастелни или ярки цветове. В спалното бельо се предпочитат качествените естествени памучни влакна като Velfont на испанската фирма Velamen, от който се произвеждат здрави, гъсти и едновременно с това дишащи тъкани, отговарящи на мотото ”непромокаем, но дишащ”. Такива са висококачествените материи – перкал, сатен, едноцветен жакард, бархет. Особеност на оцветяването е разнообразието: райета, точки, геометрични фигури и шарки; богати флорални и животински мотиви (рози, цветя, треви, птици, пеперуди, кожи на африкански животни); етно елементи, осъвременени заемки от керамични шарки; едри принтове – всичко това е в трендовете определени като Mixology и Memory. При текстила за баня се проявяват подобни тенденции. Чрез активна реклама добрата марка става международно известна. Чешката фирма Grund отпразнува 25-тата си годишнина, като привлича световноизвестния ливански дизайнер Карим Рашид за създаването на серията „Kolor my World”. С нея фирмата демонстрира значимостта си на световния подиум. На организираната пресконференция по време на панаира, Карим Рашид обясни целта на новаторския дизайн - „да направи света по-добър, цветен, пълен с удобства и повече удоволствие, както и да отрази духа на времето”, като се възползва от възможностите на дигитализацията. Днес може да се генерират дигитално хиляди цветове и машините да възпроизведат сложните мотиви. Главната задача на дизайнера е да издигне цвета и духа на новия дизайн до висотата на новото време, а банята се превръща в своеобразна дневна. Колекцията е издържана в светли и контрастни тонове и розови нюанси, подкрепена от аксесоари за баня в същия стил. Съвместната инициатива с панаира събра големия дизайнер с творчеството на младите си колеги от Училището по мода в града, които бяха създали чудесни модни интерпретации от платове на изложителите. 

Българските фирми следват световните тенденции за сезона.
„PNG 1962“  България, позната на вътрешния пазар под марка „Панагюрище 1962“, представи новата си колекция от стоки за дома, базирани на въведената в производство нова линия за дигитален печат. Колекциите от спални комплекти, покривала, одеала, хавлиени кърпи, олекотени завивки и възглавници в цветове варират от по-тъмни наситени нюанси, до нежни пастелени тонове, напълно издържани в тенденциите на панаира. Материалите, с които работи фирмата са изключително качествени, а всички продукти са сертифицирани с Oeko-Tex®, което е гаранция за екологична чистота и безвредност.

Качеството на Signal - производител на печатни текстилни етикети от разнообразни материали, осигурява високото ниво на обозначаване на стоката, опаковките и става част от рекламата.

Матраци ТЕД представиха  по изключително атрактивен начин B2B концепцията си за Лоялни програми  - TermoFlex, създадена специално за клиенти и магазини тип Cash & Carry.
Компанията показа една от най-успешните си  колекции  за спалнята и здравословния сън, a силното послание „Best Partner in Loyalty Programs“ затвърди позициите и готовността за експанзия на марка ТЕД на нови международни пазари.

Фирма “Яна” АД акцентира върху голямо разнообразие от десени, цветове и размери на памучни хавлии за баня, които се отличават с качество и стил. Тя успешно продължава традициите на Завод Панагюрище, основан преди 90 години. Новите артикули са в актуални и устойчиви цветове, с релефни мотиви, втъкано или бродирано лого.

Тапети, щори, сенници.
Българският лидер в производството на тапети Almaplast, се представя с широка гама продукти в разнообразни серии с изискани имена – Есенни ефекти, Цъфтеж, Модерна класика. Те са създадени на основата на съвременни фигурални и флорални мотиви. Цветовата гама е актуална и богата. Някои видове се предлагат в светъл и тъмен нюанс от елегантно бяло до дълбоко лилаво и графитно сиво. 

При тапетите се завръщат богатата цветност и текстура от 70- години на миналия век. Еднородните плоскости, характерни за минимализма, са заменени от пищната фигуралност на късния модернизъм, която включва: широки вертикални ивици, геометрични фигури, флорални мотиви, ярки принтове. Забравената дълги години едра класическа фигуралност е отново актуална, както и „архитектурните” тапети и стенни покрития, имитиращи други материали - дървесна кора, минерална и релефна мазилка, дори плочи. Високият релеф се постига чрез топло пресоване или изпръскване с пенеста материя. Особен акцент в жилището са блестящите повърхности в пастелно тюркоазно, с различни стерео и 3d ефекти, дори с графични елементи върху тях. Сложната многоплановост, в която могат да се разработват интериорите, изискват от дизайнерите и архитектите познаване на много стилове, живописно чувство и еклектичен подход, който има за цел да изгради цветно, но хармонично жилище - винаги различно, но близо до натюрела на самия обитател. За да спази традицията в активната реклама, немският производител на тапетите P+S избира значимият т.в. продуцент Дитър Болен да промотира новата им серия Spotlight, модерна интерпретация на флорални мотиви, класически шарки и фигури от Арт деко. Вътрешните щори и сенници залагат, преди всичко, на топлоизолационните качества на материала и конфигурацията (каквато е хоризонталната хармоника - единична или двойна). По повърхността им се наблюдават разнообразни шарки и мотиви.  

Устойчив текстил.
Тенденциите на Heimtextil се базират на смелото смесване на стилове и използване на традициите, но това, което ги прави особено ценни е обогатяването с технологичните постижения на устойчивото развитие. Те се сертифицират по различни показатели и се означават визуално с еко-листо в зелен, син и кафяв цвят. Зеленото листо определя материала като: органичен, произведен от възобновяеми ресурси или рециклиран; с ниски вредни емисии през целия жизнен цикъл; еко-оптимизирани синтетични влакна. Същото се отнася за боите и пълнителите. След окончателната си употреба подобен материал може напълно да се разтвори в природната среда. Примери за такива тъкани са: лилавото памучно кадифе на Reymakers - напълно „зелен” продукт, който може да се рециклира и дори да натори градината след окончателната си употреба; тапетите Miraspec/Fardis са продукт на устойчиво производство - хартията се получава от гори с контролирана сеч, естествени бои, с възможности за рециклиране; Тъканите от новият бранд Sea Cell на Smartfiber са с пълнители от морски водорасли и обогатени с цинк, които освен изключителната си мекота имат качеството да регенерират кожата. Те могат да се използват за трикотаж и спално бельо с нови качества за здраве и удобство. Фирмата Lenzing създава влакното на бъдещето TENCEL® чрез революционен производствен процес, основаващ се на разтваряне и изпридане на сурова брезова дървесина. То има уникални качества: по-абсорбиращо от памук, по-меко от коприна и хладно като лен, екологично, икономично. Това е първото медицински тествано влакно в съответствие с критериите на FKT за съвместимост с тялото и токсични вещества. Синьото листо акцентира върху устойчивостта на всички процеси (производство, боядисване, повърхностна обработка, пране, транспорт), които ограничават вредните емисии за всички естествени, органични или био-сертифицирани системи. Дигиталното принтиране се оказва един от начините да се оптимизира оцветяването на хартия, винил или текстил и процесът непрекъснато се усъвършенства. Неговите преимущества са икономичност, бързина и възможности за производство и разнообразяване в малки серии, които откликват на индивидуалните желания на потребителите. В момента дигиталното принтиране заема само 2% от сектора, но се очаква да нараства с 25 % всяка следваща година, за което се проведе международната конференция „Дигитално принтиране върху текстил” в рамките на панаира. С Кафяво листо се посочват производителите, които съблюдават устойчиви социални стандарти и прозрачност на производството и търговията, което вече се цени от купувачите. 

Автор: Анета Трифонова, Кореспондент на „Още за къщата” на Heimtext

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори