Търси

Бялото – начин на употреба

Максимата - цветът не трябва да е забележим за да има забележителен ефект - е особено валидна когато говорим за бялото. Всичко, от което се нуждае интериорът решен бяло, е добре осветено пространство

Близки по нюанс, но разнообразни по текстура елементи

Близки по нюанс, но разнообразни по текстура елементи Автор / Източник: Интернет

Техника „бяло върху бяло”

Техника „бяло върху бяло” Автор / Източник: Интернет

Студени оттенъци на бяло в съчетание с естествени материали

Студени оттенъци на бяло в съчетание с естествени материали Автор / Източник: Интернет

Техника „бяло върху бяло”

Техника „бяло върху бяло” Автор / Източник: Интернет

Модерно решение в топъл крем

Модерно решение в топъл крем Автор / Източник: Интернет

Стените поемат от нюанса на мебелировката

Стените поемат от нюанса на мебелировката Автор / Източник: Интернет

PREV NEXT

Максимата - цветът не трябва да е забележим за да има забележителен ефект - е особено валидна когато говорим за бялото. Всичко, от което се нуждае интериорът решен бяло, е добре осветено пространство, в което топлите и студени нюанси, светлините и сенките да играят своя спектакъл.

Бялото, независимо от нюанса, в който е тонирано, е най-лесният начин за освежаване на жилището. Никой друг цвят не може да мени толкова своето настроение според сезона или часа от денонощието.

Дори и „най-скандалната” концепция става някак по-приемлива когато е в бяло.

Бялото е чудесна основа за който и да е цвят, добавен след него. То е чистото платно, което чака да бъде изрисувано. Всяка текстура и рисунък на бяла повърхност става по-характерна и отчелива.
То „ляга” добре навсякъде – върху стените, мебелите, аксесоарите. Може да е фон и основа, силен акцент или да създаде цялостната атмосфера.

Интериорите изградени с техниката „бяло върху бяло” притежават характерна естетика, която разчита на комбинацията от различни нюанси и тонове на бялото и смесването на разнородни материи и текстури. Пространството изисква тънък усет за отенък и светлосила при изграждането на отделните слоевете на монохромомно си решение.

Класически подход е изпълнението от 3 различни нюанса бяло. Най-наситеният от тях облича стените. Важен момент е хармонията между него и дървените елементи. Най-светлият (например с цвят на вар) се поема от тавана, корнизите и первазите. Той „изважда” и рамкира архитектурните елементи в помещението. Междинният нюанс на бялото (например с цвят на креда) се настанява върху мебелите.

Ако искате да създадете настроение на уют, мекота и приветливост заложете на „старо” бяло. Това е бял крем с едва доловим жълт блясък, който ще придаде топло сияние в пространството. Особено добре се вписва в силно осветени помещения с южно изложение.

Перленото бяло има перфектният баланс между топли и студени нюанси. Може да бъде изключително изискано без да дистанцира.
Студените оттенъци на бялото работят добре със заглушените пастели или с по-живи цветове като сини и розови. Подходящи са за декориране на детски стаи.

Ако искате да боядисате лампериит релефни облицовки и пр. архитектурни  декоративни елементи в бяло, то нека да е тебеширено. Този мек, чист цвят много фино „изважда” извивките на детайлите и омекотява сенките.

Няма друг цвят в съчетание с който дървените повърхности да изглеждат толкова красиво както белият. За тъмното дърво сполучлив избор е цвят „оризова хартия”, а по-светлите дървесини изпъкват добре на фона на антично бяло.

Независимо дали в най-чистия си вид или в нюанс на слонова кост, кремаво, перлено и пр. бялото е най-финният, елегантен и променлив цвят. То е чистота и невинност, цялост и завършеност.

Автор: Ралица Иванова - Интериорен дизайнер

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори