Търси

Цветовите комбинации, които никога няма да излязат от мода

Изборът на един нюанс в дома е достатъчно трудно решение, а в допълнение с това съчетанието му с други цветове, е свързано с нов кръг изтезания от мостри.

Модерен и романтичен стил.

Модерен и романтичен стил. Автор / Източник: http://www.synprotec.com

Усещане за простор

Усещане за простор Автор / Източник: http://www.synprotec.com

Топлина и комфорт

Топлина и комфорт Автор / Източник: http://www.synprotec.com

Спалня в неутрален цвят.

Спалня в неутрален цвят. Автор / Източник: http://www.myposterama.com

PREV NEXT

Изборът на един нюанс в дома е достатъчно трудно решение, а в допълнение с това съчетанието му с други цветове, е свързано с нов кръг изтезания от мостри.
Вечните цветови комбинации биха направили този избор по-лесен, за хората решили да се заемат сами с дизайна на къщата.

Опушени пастелни тонове и бяло: малка промяна, която може да ви накара да преминете към по-меки тонове. 
Бледите цветове могат да изглеждат също толкова свежи след 20 години експлоатация, както в този момент, ако се следват няколко прости правила. Изберете по-светъл пастелен тон и поддържайте бялото ярко и свежо. Независимо дали предпочитате светло розово, зелено, синьо или лилаво, нека да бъдат със сив оттенък, който ще ги направи да изглеждат по-неутрални.

Черно, бяло и червено: триото хамелеон.
Комбинацията на два неутрални с един основен цвят винаги би изглеждала добре, но комбинацията от черно, бяло и червено, винаги е била особено популярна през годините, със способността си да предава различни настроения. Когато черното и бялото са основните цветове, а като акцент се използва винено червено, стаята има графичен и модерен стил. При по-традиционните домове дневните боядисани в алено червен цвят в съчетание с мебели с черна и бяла тапицерия, вдъхват усещането за пищност и изисканост. 

За да сте сигурни, че не прекалявате с някой цвят, добре е да се спазва правилото 60-30-10. 60 процента от стаята трябва да е в основния цвят, 30 процента да е средния и 10 на сто да остане за аксесоарите (възглавници, рамки на картини и др.).

Синьо и сиво: Двата нюанса, които вдъхват спокойствие.
Ако искате да постигнете максимална ведрост в помещението, заложете на морското синьо и сребристо сиво, което би дало усещане за мъглива утрин на брега. Тъй като и двата цвята са в студената гама, разликата между тях не е голяма и това щади очите. Също така модата на небесните и морските цветове никога не отминава.

Тъмно оранжево, маслиново и тъмносиво: изненадваща комбинация, която добавя топлина.
Оранжевото може да бъде доста смущаващ избор за декорация, но когато става въпрос за тъмните му тонове, е подходящо решение за всяка една стая. То е особено ефективно при по-студените климатични зони, където топлият тон би могъл да оживи и най-потискащия ден. Когато се съчетае с маслиново зелено и тъмно сиво, те го омекотяват и дизайнът прилича на есенна картина, а не на хавайска риза.

Ярко бяло и кремаво: свежата двойка, която поставя декора в светлината на прожекторите.
Хората трудно се доверяват на тази цветова комбинация, докато не видят как кремавото изпъква, на фона на студено бял кант. Искрящо белите тапицерии карат кремавите стени да светят.

Когато избирате нюанси на бялото, търсете такива със жълти или червеникави оттенъци, ако искате да получите по-топла стая. Ако сте привърженици на студените нюанси, изберете син оттенък. Който и вариант да изберете, уверете се, че тоновете на кремавото и ярко бялото са еднакви, за да не изглежда стаята така, сякаш нещо в нея не е наред. Освен това, важно е да се съобрази и цвета на мебелировката, която би подчертала тоновете на боята.

Най-важното решение, което трябва да вземете преди избора на комбинациите на нюанси, е кой ще бъде основният на който да заложите. Не е тайна, че чрез игра на цветовете може както да се сътвори, така и да се провали дори и най-перфектния дизайн.

Когато са подходящо подбрани те могат да:

 • Подобрят чувството за здраве и благополучие;
 • Променят усещането за комфорт – да направят помещенията да изглеждат по-топли, или респективно по-студени;
 • Трансформират пространството – могат да направят дома по-голям или по-уютен;
 • Осветят тъмните части;
 • Внушат мистериозност и романтика в еднообразието;
 • Раздвижат статичните зони в дома.Преди да планирате кой точно цвят да изберете за определено пространство в дома, е необходимо да си отговорите на следните няколко въпроса:

 • Къде е стаята?
 • Колко прозореца има в нея и какво е изложението и?
 • Има ли изглед към озеленяване, което да повлияе на цветовете в нея?
 • Кой и за какво ще използва стаята?
 • Как бихте искали да се чувствате в нея? Какво настроение искате да ви създава тя?


И накрая не забравяйте, че дизайна на отделните пространства, трябва да бъде съобразен с цялостния интериор на дома, за да изглежда той приветлив и добре организиран. 

Автор: инж. Полина Петкова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори