Търси

Алпийският стил в интериора – копнеж за селска къща в града

Харатеризира се с естествени материли, най-вече дърво, топли, даже пухкави материи и камина на видно място в дома

Алпийският стил е най-подходящ за интерира на крайградската къща

Алпийският стил е най-подходящ за интерира на крайградската къща Автор / Източник: Интернет

Характерните черти на стила изискват високи тавани и по-широки пространства

Характерните черти на стила изискват високи тавани и по-широки пространства Автор / Източник: Интернет

Типични за планинската къща са дървеният под и таванът от сачак

Типични за планинската къща са дървеният под и таванът от сачак Автор / Източник: Интернет

Камината е друг важен архитектурен елемент от жилището в алпийски стил.

Камината е друг важен архитектурен елемент от жилището в алпийски стил. Автор / Източник: Интернет

Характерните черти на стила изискват високи тавани и по-широки пространства

Характерните черти на стила изискват високи тавани и по-широки пространства Автор / Източник: Интернет

Стени покрити с камък или мазилка, имитираща груба замазка.

Стени покрити с камък или мазилка, имитираща груба замазка. Автор / Източник: Интернет

Типични за планинската къща са дървеният под и таванът от сачак

Типични за планинската къща са дървеният под и таванът от сачак Автор / Източник: Интернет

PREV NEXT

Названието алпийски стил в интериора неминуемо прави директни препратки с представата за дървена хижа.
Специфичните характеристики на симпатичната планинска къща, които създават неподправено чувство за уют и директна връзка с природата стават все по-популярни напоследък. Причината може би е в известността на алпийските ски-курорти, но и вероятно е свързана с липсата на нещо в градския живот, което модерният човек се опитва да компенсира, търсейки обстановка с грациозна простота и натурални материали, които сякаш пресъздават грубата планинска действителност насред забързаната градска среда. 

Алпийският стил се заражда във Франция, във френските Алпи. Корените му могат да се търсят в симпатичните къщи на овчарите, постарали се да създадат за семействата си уютно и приятно местенце за живот сред планината. Този стил и днес носи много от традиционните черти в интериора на автентичните алпийски къщи.

При проектирането на интериор в алпийски стил дизайнерите залагат предимно на естествените материали. Използват се много дърво и камък, а също така  включват най- разнообразни ефекти за състаряване – ниши, видими греди, избелване и патиниране на дървото. Типични за планинската къща са дървеният под и таванът от сачак. Често те се комбинират със стени, покрити с камък или мазилка, имитираща груба замазка.

Камината е друг важен архитектурен елемент от жилището в алпийски стил. Хубаво е, когато тя е изградена на централно  място, видимо от всички ходови линии в дневната зона.

Цветовете в къщата в алпийски стил не са крещяши. Те са по-скоро пастелни, в натуралната гама  - кафяво, оранжево, зелено. За предпочитане е по-плътните цветове да се включват с материи, боядисани с естествени багрила – червен килим, кафяв китеник, вълнени одеала, гоблени за стените.

Мебелите в планинската хижа са малко на брой, прецизно подбрани и всичките от дърво. Възможни са модели с дърворезба и дори с по-изикана инкрустация. Все по-често в подобни интериори ще срещнете мебели от дънери или клони, сякаш създадени от ръката на природата. Принципът е колкото по-естествено, толкова по-красиво и уютно ще е жилището в алпийски стил.

Аксесоарите също носят характерна стилистика. Всякакви старинни вещи, предмети от миналото, дори и без история, интересни съдове, загубили вече първоначалното си предназначение, но с видима история, могат да намерят място в планинския интериор. Особен уют създават кътчета с фамилни снимки в прости дървени рамки, свещи в обикновени стълненици, кожи от животни и разбира се – ловните трофеи. В къщата в алпийски стил аксесоарите може да са толкова, колкото искате – повече и повече. Стига да са с оригинална форма и с намигване за история те, даже и уж небрежно нахвърляни, ще поддържат усещането за семейна топлина и неподправен уют.

Алпийският стил е най-подходящ за интериора на крайградската къща, но е напълно възможно да го пресъздадем и в градска среда. Не е невъзможно елементи от планинската стилистика да включим даже в по-малкия апартамент. И все пак характерните черти на стила изискват високи тавани и по-широки пространства, което се налага и от присъствието на много дървени облицовки и мебели от естествена дървесина. За съжаление липсата на простор може да превърне желания алпийски дом в сгушена и неудобна колиба.

Автор: Антоанета Салфидж

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори