Търси

Дървото в жилищното пространство

Интериорните дизайнери тази година залагат все повече на дървото и продуктите от дървесина в декорирането на жилищното пространство. Тази тендеция е свързана с новите насоки в проектирането на интерио

Камината изгежда още по-миниатюрна на фона на нетрадиционно наредените дебели дъски на обшивката

Камината изгежда още по-миниатюрна на фона на нетрадиционно наредените дебели дъски на обшивката Автор / Източник: Интернет

Традиционен рустикален интериор. Конструкцията е изцяло открита

Традиционен рустикален интериор. Конструкцията е изцяло открита Автор / Източник: Интернет

Дървената обшивка на тавана прелива в конструкция на кухнята

Дървената обшивка на тавана прелива в конструкция на кухнята Автор / Източник: Интернет

 Решение за под

Решение за под Автор / Източник: Интернет

Когато повечето е в повече. Дървото е фон и акцент.

Когато повечето е в повече. Дървото е фон и акцент. Автор / Източник: Интернет

Дървените греди изглеждат едновременно рустикално и модерно

Дървените греди изглеждат едновременно рустикално и модерно Автор / Източник: Интернет

Дървото като фон

Дървото като фон Автор / Източник: Интернет

Дървена мивка

Дървена мивка Автор / Източник: Интернет

Ритъмът в геометричното решение и ефектното осветление създава добър ефект дори при употребата на еднороден материал

Ритъмът в геометричното решение и ефектното осветление създава добър ефект дори при употребата на еднороден материал Автор / Източник: Интернет

PREV NEXT

Интериорните дизайнери тази година залагат все повече на дървото и продуктите от дървесина в декорирането на жилищното пространство. Тази тендеция е свързана с новите насоки в проектирането на интериора. Търси се „къщното“ усещане. Доминират стилове като рустик, еклектика, винтидж и др. където дървото, камъкът и кованото желязо са водещи.

Дървото е един най-древнитеи екологични материали. То е многофункционално - използва се както за производство на мебели и настилки, така и за строителни конструкции. Дървените гардероби, скринове, легла, столове маси, а също така и архитектутините елементи от дървесина като врати, стълби, подове създават особен чар и стил във всяко пространство.

Продуктите на дърво притежават уникално качество да се впишат в идеята на пространството, изглеждайки едновременно рустикални и модерни в зависимост от намеренията на дизайнера.

Дървото може да бъде както фон за останалато обзавеждане, така и акцент в жилищния дизайн. То променя усещането за пространство. Стените, покрити с дървена ламперия визуално стесняват помещениято. Обшивката на тавана намалява неговата височина.

Естественият паркет еднакво добре се включва в модерни и в по-традиционни интериори, докато ламперията по стените и таваните като цяло добавя рустикално звучене на помещението.

Дървеният под е добро решение за всяко помещение в дома. Където и да бъде поставен той стопля и омекотява атмосферата. Различните начини в подредбата разнообразяват големите помещения. Възможни алтернативи са дюшеме или плоскости от корк. В момента доста актуални са светло лакирани дървени подове с дъски вразлични нюансите.

Друга тенденция е използването на плавеи и корени. Особено подходящи са за лятото.

Все по-често дървото навлиза в банята: традиционно като шкаф и рамка на огледало, но и в по-смели решения като облицовка по стени, подова настилка, ефектна вана или мивка.

Малките дървени столове, масички и други дребни продукти от дървесина като рамки, статуетки и пр. създават носталгично ретро настроение.

Мебелите от дърво винаги са били ценени, въпреки по-високата си цена.

Дървото и направените от него продукти са комплимент за всеки интериор.
И не на последно място – закупуването на произведени от дърво мебели и аксесоари може да се окаже добра инвестиция. Все пак дървото винаги е на мода.

Автор: арх.Ралица Иванова, Интериорен дизайнер

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори