Търси

Дрехи за прозореца

Изборът на завеси, покривки, мека мебел и щори може да даде друг облик на дневната зона, както и на цялото ви жилище.

Дрехи за прозореца

Дрехи за прозореца Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Дрехи за прозореца

Дрехи за прозореца Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Дрехи за прозореца

Дрехи за прозореца Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Дрехи за прозореца

Дрехи за прозореца Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

PREV NEXT

Изборът на завеси, покривки, мека мебел и щори може да даде друг облик на дневната зона, както и на цялото ви жилище. Подходящият дизайн за дневната зависи от декорацията и основния цвят, в който е решено помещението, размера и формата, разположението на вратите и прозорците. Ако имате предвид определен дизайн за завесите, изберете плата и шарките внимателно, защото не всеки тип текстил подхожда на всеки дизайн. Ако предвиждате пищен дизайн с напречно напластени тежки драперии, материята трябва да е различна от тази за обикновени завеси. Прозорците и вратите, които имат видимост отвън от градината или пътя, трябва да бъдат с две лица, така че да не загрозяват визията на къщата и да изглеждат добре от двете страни.

За да прецените дали материята и шарките на плата, който сте избрали за дневната, подхождат на декоративната линия на това помещение, или изглеждат сякаш са взети от друго време, снабдете се с малко парче от подбрания плат и го закачете точно там, закъдето са предназначени завесите. Това ще ви помогне да определите вида на завесите за дневната, който ще зависи от количеството слънчева светлина и другата светлина в стаята, променяща се през деня, и така ще прецените дали тези завеси са най-подходящи за декора. Много хора отхвърлят възможността за подплата на плътните завеси, но тя увеличава живота на завесите и защитава от избеляване материята, както и подобрява качеството на драперията, повишава изолационните възможности на завесите и позволява те да служат като охлаждащ или затоплящ фактор в стаята.

Завесите правят много повече от това да спират слънчевата светлина и да осигуряват дискретност. Те се използват и като лесен начин да се прикрие архитектурен дефект или да се декорира прекалено голям прозорец в дневната. Окачването на правилните завеси с подходящи принтове по различен начин може да направи вашия прозорец да изглежда по-голям, по-малък, по-широк или по-тесен, отколкото е в действителност, като добави зрително височина към стаята или й придаде ориенталска или романтична визия. Няма златно правило, което да казва да следвате точната форма на прозореца, когато правите драперия от завесите. Един вариант е да фиксирате завесата близо до тавана и да я пуснете да виси от тавана до пода – това ще добави височина към вашето помещение.

Друг вариант е да поставите от двете страни на прозореца завеси – това ще създаде илюзия за по-широко помещение. Връзките и пискюлите за завеси могат да направят завесите драматични и да привличат вниманието. Можете да използвате дантелени завеси и контрастиращи материи, за да създадете жизненост и да внесете цвят във вашия хол, или просто да ги закачите по различен начин. Екраните, щорите и външните щори, както и съвременните венециански щори в модерно жилище често заемат мястото на традиционните завеси. Креативните и артистични домове са обикновено със завеси, които очертават прозорците и създават артистична постановка на стаята. Завесите са и начин да се скрие гледката от мястото за седене в хола към спалнята, банята или кухнята. За ориенталски стил можете да използвате завеси от жакард, с етно- и декоративни мотиви. Ако спазвате пропорциите, размера и стила на прозореца с цел максимален баланс, можете да облечете прозореца със завеси така, че да създадете впечатляваща визия.

На въпроса кой ще е хитовият цвят при завесите през 2010-а , отговорът е патладжан. Всички дизайнерски предложения в момента отдават приоритет на този цвят при бродериите на спално бельо, шарките на мека мебел и завесите. Особено популярна е комбинацията между патладжан и лимоненозелено или тъмнопатладжанено и сребристо. През последните три години дизайнерите водят война срещу обикновените и раираните завеси. Изглежда тази година битката е окончателно спечелена. Цветя и още цветя е това, което е в изобилие при шарките на завесите. Дизайнът тази година наистина е демонстрация на всичко, което може да се направи с флорални мотиви. Има невероятни и смели цветови комбинации. Английската традиция в изработката на завеси лансира на преден план цветята. Цветният дизайн създава ефекта „Уау!” и прави помещението да изглежда свежо, жизнерадостно и пролетно през цялата година. Ако смятате този мотив за твърде женствен, нов тип „съвременни цветя” благодарение на геометричния дизайн се превръща в перфектен заместник на завесите на райе. И за да бъдем честни, завесите с райета са все още сред фаворитите. От миналата година има спад в търсенето на неутрални цветове за завеси като кремаво и бежово. Изкуствената коприна вече не е фаворит. Изчезна интересът към кафявото, което беше в прекомерна употреба при килими, мека мебел и завеси.

Има вече и един нов тип завеса, която се появи тази година, и тя е с подплата. Тя е просто двуслойна – мек фин плат, следван от памучна вата, а отдолу дебела подплата. Така се създават тежки завеси, които осигуряват и топлинна изолация.

Автор: Мая Янева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

Хиацинт
28 Септември 2010
08:20

01

  • Отрицателни Гласове 0
  • Положителни Гласове 0

Ето защо чета редовно "Още за къщата". Основното предимство на такива статии е, че обръщат внимание на множество детайли отнасящи се за всяка вещ в дома. Не че не можем сами да си изберем завеси, но със сигурност няма да успеем да огледаме избора от всички страни. По този начин се спестява понякого добре прикритото недоволството, че можеше да предвидим и още нещо преди да сме купили и поставили завесите. Само не мога да разбера как едно толкова добре водено списание не може да избегне нападението на английските думи: "правилните завеси с подходящи принтове", "визията на къщата"("визия" означава "представа", а предметите имат само "външен вид").На сайта на ka6tata.com

затвори