Търси

Актуалното в цветовете на стените в интериора

Какви са актуалните тенденции днес? Засилен е интересът към меките, светли пастелни цветове и ярките нюанси на скъпоценните камъни. Светло синьото и военоморското синьо са все по-популярни, цветът н

Стените в цвят лимонов шербет прекрасно хармонират с другите пастели в интериора

Стените в цвят лимонов шербет прекрасно хармонират с другите пастели в интериора Автор / Източник: Интернет

Бялото, черното и сивото засилват топлото излъчване на стените

Бялото, черното и сивото засилват топлото излъчване на стените Автор / Източник: Интернет

Класическа комбинация от 3 цвята. Ментата е акцентът.

Класическа комбинация от 3 цвята. Ментата е акцентът. Автор / Източник: Интернет

Просторната и светла баня може да понесе дълбокия син нюанс на стените

Просторната и светла баня може да понесе дълбокия син нюанс на стените Автор / Източник: Интернет

Елегантна баня, решена в тъмно синьо

Елегантна баня, решена в тъмно синьо Автор / Източник: Интернет

 Екстравагантна трапезария, решена в монакско синьо и възбуждащо червено

Екстравагантна трапезария, решена в монакско синьо и възбуждащо червено Автор / Източник: Интернет

Богатите на нюанси сини стени са прекрасен фон за белите мебели

Богатите на нюанси сини стени са прекрасен фон за белите мебели Автор / Източник: Интернет

Изумрудените стени придават свежест и контраст

Изумрудените стени придават свежест и контраст Автор / Източник: Интернет

Решен в бяло, интериорът е интересен заради богатството си на текстури и малките контрастни акценти

Решен в бяло, интериорът е интересен заради богатството си на текстури и малките контрастни акценти Автор / Източник: Интернет

Чистата линия се подчертава от гамата. Идеален избор за малки помещения

Чистата линия се подчертава от гамата. Идеален избор за малки помещения Автор / Източник: Интернет

PREV NEXT

Хората са използвали пигменти за да декорират своите „домове“ още от каменната епоха.  Първите рисунки в пещерите във Франция и Испания изобразявали основно ловни сцени и имали религиозен смисъл за хората, които ги създавали. Изрисувани са в основно червено-кафяви и черни цветове. 

Какви са актуалните тенденции днес?

Засилен е интересът към меките, светли пастелни цветове и ярките нюанси на скъпоценните камъни. Светло синьото и военоморското синьо са все по-популярни, цветът на маслината - по-наситен. Пясъчните нюанси еволюират към капучино и крем. Жълтото е по-меко и не толкова ярко, а в червеното се забелязват по-силни оранжеви нотки.

В избора на цветове за стените преобладават светлите цветни схеми. Тъмните мебели и стени ни омръзнаха. Искаме по-натурални цветове за пода, а бялото, маслото, мекото сиво и светло синьото са сред най-търсените гами за стените.

Дървото е натурално, състарено или боядисано.

Един от любимте цветовете на годината е лимоновият шербет. Неговото чувствено жълто хармонизира с другите актуални пастели в гамата на мента, корал, розово, синьо и ванилия. Той довършва и обединява почти всяка палитра. Подходящ за всякакви пространства, лимоновият шербет прави по-уютни тъмните и студени помещения. Ако искате да засилите топлина му го съчетайте с бели повърхности. Комбинацията със синьо подчертава и двата цвята.

Синьото винаги е бил любим цвят.
Той символизира небето и водата. Внушава чистота, тишина и свежест. Може да бъда както успокояващ, така и енергизиращ. Тъмно синьото е новото черно и колкото по-тъмно, толкова по-добре.  Интересен е вкомбинация с неутрална или ярка гама. Средно наситеното синьо може да изглежда доста безизразно.
Хит в момента е „монакското“ синьо. В него откриваме дълбоките нюанси на военоморското синьо и тъмния деним. Съчетава се много добре с червено. При комбинациите на синьо и червено е препоръчително нюансирането и на двата цвята, а не използването им в чист вид.
Синьото създава пищност, елегантност и класическа атмосфера. Използва се в по-светли помещения. Комбинирането му с бяло и малко червено е добро решение за вила край морето или градско жилище, вдъхновено от морската тематика.

Зеленото се свързва със здравето, спокойствието и просперитета.
Изумрудено зеленото и турмалинът са от интересните варианти за оформление на стените тази година. Повдигат настроението във всяка стая. Те могат да бъдат използвани като акцент в топли и студени гами. Вървят много добре с различни нюанси на синьото.

Особено актуално е бялото.
Неговата светлина се съчетава с всеки друг цвят, независимо колко наситен или тъмен е той.  Добре е когато комбинираме бялото с цвят, който съдържа бяла съставка за да постигнем спокойна и отпускаща атмосфера. Подходящо е за всякакви вътрешни пространства. Съчетанието с наситен и силен цвят може да е много елегантно. Боядисаните в бяло конструктивни елементи като колони и греди „олекват“. Бялото е особено красиво когато е нанесено на гладки повърхности. На такъв фон може да си позволите доста  смели цветни декоративни елементи с богата текстура.

Рискът в използването на неутралните гами е скуката и безцветността. Но цветът не винаги е акцент. Диплите, скулптурните форми, интригуващите текстури, отразяващите светлина повърхности и мотивите, вдъхновени от природата създават достатъчно възможности за изразителност.

Тенденцията към по-натурални цветове днес, може би, е контрапункт на все по-технологичния ни начин на живот и търсене на връзка с природата.

Автор: Ралица Иванова - интериорен дизайнер

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори