Търси

Металните парапети - избор и преднзначение

Всеки път, когато слизаме или се качваме по тях оценяваме тяхната красота и ергономичност. В отворени пространства, където се възприемат от различни ъгли, стават още по-силна фокусна точка. Детайлът,

Парапетът като вълна извежда на горното ниво

Парапетът като вълна извежда на горното ниво Автор / Източник: Интернет

Едно безшевно конструктивно преживяване

Едно безшевно конструктивно преживяване Автор / Източник: Интернет

Стълбата може да е и игра

Стълбата може да е и игра Автор / Източник: Интернет

Модерна стълба – тип пачи крак

Модерна стълба – тип пачи крак Автор / Източник: Интернет

Металът може да е страстен

Металът може да е страстен Автор / Източник: Интернет

Парапетът изчезва и оставя водещата на роля на конструкцията

Парапетът изчезва и оставя водещата на роля на конструкцията Автор / Източник: Интернет

Елегантност и категоричност

Елегантност и категоричност Автор / Източник: Интернет

Плетеницата е много актуална при модерни решения

Плетеницата е много актуална при модерни решения Автор / Източник: Интернет

PREV NEXT

Стълбите обикновено са първото нещо, което забелязваме, влизайки в едно жилище. Всеки път, когато слизаме или се качваме по тях оценяваме тяхната красота и ергономичност. В отворени пространства, където се възприемат от различни ъгли, стават още по-силна фокусна точка.

Детайлът, с който е оформен парапета на стълбището, неизбежно привлича погледа. Независимо колко красив или необичаен е той, не трябва да се пренебрегва една от основните функции на стълбищния парапет – безопасността му.

Металът е най-често използваният материал за парапети заради своята якост, пластичност и заваряемост. Парапетите са оразмерени да поддържат продължително натоварване от около 74 кг/л.м или точково от 90 кг. Металните парапети безпроблемно понасят подобно натоварване. За дървените балюстри тези критерии обикновено са високи. Това ги прави по-подходящи за фамилни жилищни сгради. При сравнение с дървените парапети металните имат по-дълъг живот, повече конструктивни възможности и по-лесна подръжка. Те имат практически неограничени възможности за дизайн.

Парапетът се състои от ръкохватка, основни профили, горни и долни хориозонтални профили и допълнителни декоративни елементи, разположени между основните, които ограничават просвета. Не е необходимо всички елементи да присъстват. Декоративното оформление на всеки елемент от парапета задава характера на цялата стълба. Основните профили – гръбнака на парапета   могат да изпъкват над основната височина и да подчертаят смяна на посока, стълбищна площадка и пр. Непрекъснатият горен фриз визуално издължава стълбата, а по-тънките вертикални профили я правят по-лека и отворена.

Ръкохватката служи за опора и стабилност при използване на стълбата. Първата ръкохватка е открита при разкопки в Саудитска Арабия. Тя има асирийски произход.
Ръкохватките се монтират върху стойки или директно за стената. Височината им варира от 80 до 110 cm. Минималното отстояние от стената е 38 mm, а диаметърът започва от 3,2cm. Ръкохватката не само обезопасява стълбата, но е и един от най-важните елементи, които завършват декоративния стил на парапета.

Материалите, от които са изработени парапетите, могат да бъдат доста разнообразни – алуминий, неръждаема стомана, дърво, месинг, стъкло, стъклопласти и др. Комбинацията на няколко материаладава възможност за интересни решения. Един от основните критерии при избор на материал  за изработване на парапета е неговата дълготрайност и неподатливост на атмосферни влияния.

Неръждаемата стомана е добър избор заради продължителния живот, якост и относителна лекота спрямо другите метали. Тя доста дълго време запазва блясъка си и лесно се формува. Парапетите от стомана са устойчиви на одраскване и не изискват специални средства за поддръжка. Много добре се съчетават с дърво, камък и стъкло. Парапетите от стомана и стъкло създават усещане за лекота и простор. Модерното стълбище изиксва модерен парапет, който да отваря пространството вместо да става част от него. Неръждаемата стомана и стъклото са най-използваните за това материали. Те позволяват създаването и на най-минимилистичния дизайн. Не изолират останалата част от помещението, пропускат светлината и не спират погледа навън. Има много ефектни и красиви решения, които нерядко създават усещане за нестабилност. Стоманени струни, колони, квадрати, кръгове, дантели или всякави флуидни форми, изработени от неръждаема стомана са много актуални в момента.

Кованото желязно е любим материал за парапети. Парапетът от ковано желязо е изключително здрав и стабилен. Не изисква голяма поддръжка. С редовно почистване и качествено антикорозионно покритие той изглежда като нов десетилетия. Върху грунда може да се нанесе боя, която допълнително да предпази повърхността на метала и да придаде на изделието подходящ цвят.
Недостатъци на прапетите от ковано желязо са голямото обемно тегло и трудната поправка.  Да се направи елемент със същия дизйан може да е голямо предизвикателство. Понякога по-добрата алтернатива е да се замени напълно. Кованото желязо се използва за изработка на скулптури и други предмети на изкуството, които могат да засилят ретро внушението в интериора. Детайлите от ковано желязо носят специфичен античен дух, много актуален и днес.

Алуминият е лек и издръжлив материал. Той най-често се използва при по-нискобюджетни сгради. Експлоатационните разходи на алуминиевия парапет се подобни на тези на неръждаемата стомана, но това не се отнася за първоначалната инвестиция. Препоръчва се за  парапети, които залагат на правите линии и правоъгълните форми.

Исторически погледнато месингът е най-пищният метал за направа на парапети. Изисква регулярно полиране за да запази златния си блясък. Често се оставя да добие характерната си зелена патина за рустикално излъчване. Добре се комбинира с други метали. Може да се използва само за ръкохватката, като декорация в отделните полета на парапета или акцент в детайли за капандури и пр.

Зад архитектурната и естетическата еволюция на стълбата стои идеята за търсене на техническото съвърщенство. Изборът на материал за парапет е важен заради цената и възможностите, които предлага. Техническата сложност на изпълнението символизира благосъстоянието, ценностите и достиженията в изкуството на всяка историческа епоха.

Автор: Ралица Иванова - Интериорен дизайнер

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори