Търси

Разлики между инфрачервената сауна традиционната парна баня

Предимства и недостатъци на инфрачервената сауна и традиционната парна баня

Всеки обича да поседне в сауната.

Всеки обича да поседне в сауната. Автор / Източник: goodhealthsaunas.com

Инфрачервени кабини са най-често изработени от канадски червен кедър.

Инфрачервени кабини са най-често изработени от канадски червен кедър. Автор / Източник: www.toolsforwellness.com

Всяка инфрачервена кабина е различна по своята форма, големина и дизайн.

Всяка инфрачервена кабина е различна по своята форма, големина и дизайн. Автор / Източник: www.draxe.com

Има голяма разлика дали използвате кабината в седящо или  лежащо положение на тялото.

Има голяма разлика дали използвате кабината в седящо или лежащо положение на тялото. Автор / Източник: инернет

Разликата при затопляне при инфрачервена и традиционна сауни

Разликата при затопляне при инфрачервена и традиционна сауни Автор / Източник: www.drjockers.com

Как се затопля тялото в инфрачервена / традиционна сауна.

Как се затопля тялото в инфрачервена / традиционна сауна. Автор / Източник: eatdrinkpaleo.com.au

Има голяма разлика дали използвате кабината в седяща или лежаща позиция.

Има голяма разлика дали използвате кабината в седяща или лежаща позиция. Автор / Източник: www.amazon.com

PREV NEXT

Всеки обича да поседне в сауната и без да изброяваме многото ползи за здравето от сауната, почивката която ви дава е много ценна. Ако вече обърнем внимание и на релаксиращите ефекти, то тогава купуването на домашна сауна се превръща в опция, за която можем да помислим. Инфрачервените сауни допринасят не само да загубим телесна маса, тоест да отслабнем, но и могат да помогнат при редица здравословни проблеми като карат тялото ни да се изпоти и по този начин да се очисти от шлаки и токсини.

През последните няколко десетилетие предимствата на инфрачервените сауни са били тествани. Проучвания показват, че изпотяването в традиционната парна баня води до отделянето на по-малко токсини от тялото ни спрямо инфрачервената сауна. Някои проучвания сочат, че потта на човек, подложил се  на облъчване в инфрачервена сауна да съдържа до 5 пъти повече токсини спрямо този, който е ползвал традиционното съоръжение.

Добре е да се изтъкне и основната разлика между двата типа сауна. Използването на лъчения вместо водна пара не затопля тялото толкова много, твърдят специалистите. Това означава, че няма повод да се тревожим, ако останем по-дълго в инфрачервената сауна и това няма как да ни навреди. Друга разлика е в начина по който инфрачервената светлина затопля тялото, който е различен от начина по който парата го прави. Парата не загрява отвън навътре, докато инфрачервената светлина принуждава тялото да се затопли отвътре навън. Това означава, че повечето мускули започват да се затоплят преди кожата да започне да се загрява, което прави инфрачервената сауна по-ефективна и ни позволява по-дълго време да останем в нея.

Инфрачервени кабини са най-често изработени от дърво и като дървен материал се използва канадска цуга и канадски червен кедър.

Канадската цуга е дървесина с фини влакна без смола и издържа дълго време. Този вид дървое е особено подходящ за ароматерапия, тъй като няма собствен мирис. Канадската цуга се използва от десетилетия при производстсвото на висококачествени сауни, а според Фън шуй  положителното й въздействие се приписва именно на светлата ѝ дървесина.

Канадският червен кедър е особено подходящ за изработването на инфрачервени кабини. Червеният кедър съдържа много етерични масла, които предпазват дървесината от бактерии и гъбички. Дървесината му е атрактивна на външен вид и има положителен ефект върху дихателната система, тъй като действа отхрачващо.

Всяка инфрачервена кабина е различна по своята форма, големина и дизайн. Важно е силата на облъчване да бъде правилно напасната на съответната част от тялото. Има голяма разлика дали използвате кабината в седяща или лежаща позиция. Трябва да знаете, че в гръбначния мозък се намира най-големият сноп от нерви  в човешкото тяло. В този случай, едно дълбоко проникване на лъчите неизбежно се насочва към цялото тяло, достийгайки кръвообращението и нервната система. Едно затопляне в мускулатурата на гърба дейстова разпускащо при спазми и облекчава болки.

В същото време късите и средни инфрачервени лъчи се грижат за създаването на приятна външна топлина и повишават уюта. Клетките се съживяват, което раздвижва  кръвообращението, а също се ускорява и метаболизма.

Здравни ползи от инфрачервените сауни :
-  Подпомага кръвообращението
Препоръчва се при спазми и проблеми с гърба
При болки в ставите
При заболявания на дихателните пътища
При кожни проблеми
Разгражда мазнините

Автор: Константин Димов

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори