Търси

Как да сглобим сауната си с часовникарска точност?

Качеството й зависи преди всичко от дървото от което е построена

Собствената сауна е гаранция за отпускане и спокойствие

Собствената сауна е гаранция за отпускане и спокойствие Автор / Източник: http://www.fitforfun.de

Сауната у дома е по-хигиенична.

Сауната у дома е по-хигиенична. Автор / Източник: http://www.bautagebuch-wolf.de

За построяването й единственото от което имате нужда е средно голямо мазе.

За построяването й единственото от което имате нужда е средно голямо мазе. Автор / Източник: http://www.hs-montage-papenburg.de

Това което най-често се пренебрегва е качеството на дървесината

Това което най-често се пренебрегва е качеството на дървесината Автор / Източник: http://p5.focus.de

PREV NEXT

Сауната сред четири собствени стени е далеч по-достъпна от препълнените обществени фински бани, но е и по-хигиенична. Освен това е гаранция за отпускане и спокойствие. 

Още преди 2500 г. гърците са използвали горещи бани за лечение, а 500 г. по-късно римляните са развили до съвършенство този вид баня, че дори днешните съоръжения направо бледнеят на фона на римските. Но в случая нямаме предвид мраморните колони и квадратните метри, а това как да се оползотвори лечебното действие на горещия въздух. „Лаконикум” са наричали римляните сауната, което означава в превод баня с горещ въздух. И такава без проблем човек може да си я направи вкъщи и да й се наслаждава, посочва специализираният сайт www.selbst.de/

Единственото от което имате нужда е средно голямо мазе. Същата сауна може да се монтира и в по-малки помещения, обаче постоянно трябва да внимавате за височината на която я изграждате. 

Това, което често се пренебрегва е качеството на дървото. Качеството  на една сауна зависи преди всичко от дървото от което е построена. 

Европейският смърч (Picea)е особено подходящ, тъй като той расте много бавно в суровите климатични условия на Севера. И всъщност един бавен растеж на дървото води до една висока плътност на дървесината, т.е дървото е много здраво. 

Друга подходяща дървесина се среща в северните части на Канада е вид ела (Abies), която се нарича канадска цуга (Tsuga canadensis ), чиято дървесина е бедна на смола. 

Освен вида дървесина важно действие върху качеството на сауната оказва и начина на обработка на дървесината. Тя трябва да бъде изсушена на въздух до влажност близо до 30%. След  това идва механичното й изсушаване, чийто резултат трябва да бъде остатъчна влажност от 10%. Този процес трае около 2 седмици. Ако дървесината тогава е годна за преработка, трябва всички ивици и пружини да бъдат разработени така, че да можете да сглобите сауната си с часовникарска точност. Всички тези процеси са толкова по-скъпи, колкото по-прецизно са извършени. Във външната част на сауната трябва да се използва дървесина с ниска топлопроводимост. Иначе в сауната ще стане твърде горещо при сядане в най-интимните зони. 

Подходящи дървета за пейките и облегалките за глава, крака и гръб са топола (Populus), липа (Tilia), трепетлика (Populus tremula) , наричана още осика, и африканското бананово дърво, наречено още абачи. 

Печка за сауна по принцип се купува от същия производител, както и самата сауна. Препоръчва се печка, която има подходяща мощност за размерите на финската баня, но все пак е важно да знаете няколко ориентировъчни стойности. В повечето случаи са достатъчни 7.5 киловата  при площ до 10 куб. м.( обем на цялата сауна). При по-големи сауни се нуждаете от 9 киловатови печки. Освен това трябва да си помислите дали имате нужда от  обикновена нагряваща печка или искате една, която включва функцията парна баня. Освен моделите, които се окачват на стената има и уреди, които се монтират под пейката в сауната и заемат по-малко място.

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори